KKTC

Hristofyas, Kıbrıs’taki çözümsüzlük konusunda Türk tarafını suçladı

Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununda çözümsüzlüğe Türk tarafının uzlaşmaz tavrının sebep olduğunu savundu.

26 Eylül 2012 Saat: 20:41
Hristofyas, Kıbrıs’taki çözümsüzlük konusunda Türk tarafını suçladı
Hristofyas, Kıbrıs’taki çözümsüzlük konusunda Türk tarafını suçladı

Birleşmiş Milletler (BM) 67. Dönem Genel Kurul çalışmaları için geldiği New York’ta az sayıda gazetecinin katıldığı basın toplantısı düzenleyen Rum lider, Kıbrıs sorununun çözümü hedefli müzakerelerde önemli tecrübe sahibi olduğunu ifade etti. BM çatısı altında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birçok defa görüştüğünü hatırlatan Dimitris Hristofyas, Türk tarafının onca sorunun çözümü için ortaya çıkan imkanlardan istifade etmeyerek bu konudaki niyetini ortaya koyduğunu öne sürdü. Hristofyas, "Türk halkıyla ilgili bir şikayetim yok. Ancak Türk liderler biraz rahatlayıp gerçekleri görmeli ve kabul etmeli. Bu Türk halkı için daha doğru. Türk liderler halkına haksızlık ediyor." şeklinde konuştu.

Bir Rum gazetecinin Rusya’dan istenilen 6 milyon dolar maddi yardıma nasıl bir cevap geleceği konusundaki sorusuna "Buna cevabı yurdumuzda vereyim." diye geçirştiren Hristofyas, yine bir başka Rum gazetecinin, "Türk tarafını Kıbrıs sorunun çözümüne engel olarak suçluyorsunuz ancak siz çözüm için neler yaptınız?" şeklindeki sorusuna da kaçamak cevap vererek Kıbrıs Rum kesiminin kaçak göçmenler gibi önemli sorunu olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs sorununun çözülmesinin her iki tarafa da fayda sağlayacağını dile getiren Rum lider, Türk tarafının dünya ve AB ile ticarete yapmak istediğini hatırlattı. Hristofyas, iki taraf arasında sorunun çözümü durumunda Ada halklarının bundan büyük yarar elde edip iş imkanlarına kavuşacağını kaydetti.

Bu yılın başında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un himayesinde New York’ta gerçekleştirilen Kıbrıs görüşmelerine katılmadan önce "Görüşmelerden ümitvar değilim." diye açıklama yapan Hristofyas, dünkü basın toplantısında, "Ada’da sorunun çözümü için sabırla, umutla bekliyorum. Ve sorunun çözümü konusunda da iyimserim." ifadelerini kullandı.

Dimitris Hristofyas, Şubat ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayacağını duyurmuştu. Rum Kesimi'ndeki seçimlere kadar Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili önemli bir gelişme beklenmiyor.


YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑