EKONOMİ

Hyundai i 10 banttan indi

Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda İlk i10 Modelleri Banttan İndirildi

26 Eylül 2013 Saat: 15:03
Hyundai i 10 banttan indi
Hyundai i 10 banttan indi

Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda 1,2 milyar TL'lik yeni yatırımla üretilen ve bir süre önce de Frankfurt Otomobil Fuarı'nda ilk kez dünya tanıtımı yapılan yeni Hyundai 'i 10'lar bugün törenle banttan indirildi.

Banttan inen ilk otomobilin üzerine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Dünya Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar birlikte imza atarken, Bakan Çağlayan yatırımcıların Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarına ve 30 yaş ortalamasına sahip olan genç nufusu ve iş gücüne güvenerek geldiklerini söyledi.

Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda gerçekleştirilen İ 10 banttan indirme törenine Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Motor Company Dünya Başkanı Yardımcısı Eui-Sun Chung, Türkiye-Kore Büyükelçisi Sang-Kyu Lee, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung, Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Hyundai Assan Başkan ve CEO'su Won-Shin Chang ile birlikte devlet yetkilileri, Hyundai Assan'ın yönetici ve çalışanları katıldı.

'YATIRIMCILAR BOYUMUZA POSUMUZA BAKIP GELMEDİ'

Törende konuşan Bakan Zafer Çağlayan, yatırımcıların Türkiye'ye boyuna posuna bakarak gelmediğini vurgulayarak şunları söyledi: "Boyumuz posumuz kaşımız fena değil. Ama yatırımcılar boyumuza ve posumuza bakıp buraya gelmediler. Türkiye'nin siyasi, ekonomik istikrarına ve 30 yaş ortalamasına sahip olan genç nufusumuza ve iş gücümüze güvenerek geldiler. Bugün Türkiye öyle bir konumda ki, 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye ulaşabiliyorsunuz. Bu bölgede dünya nufusunun 4'te 1'i yaşıyor. İhracatımızı 4'e katladık. 2023 hedeflerimizde, bugünkü geldiğimiz seviyeyi en az 3 katına çıkartmak istiyoruz. Bunları bal gibi yaparız. Eğer bir gün bu fabrikanın ikincisini yapacaksınız bunun adresi bilin ki Türkiye'dir. 'Önce yatırımcımız, sonra milletimiz kazansın'ı benimsemişiz. Hyundai'den Ayten güzel de bir isim. Bunun kapasitesini 200 bin yapmanız yetmez. Hedefi 300 bine çıkartalım. Simdi sizden o sözü alıyorum buradan. Ülkemize daha fazla Güney Koreli yatırımcı istiyoruz."

OTOMOTİV SEKTÖRÜNE ÖZEL ÖNEM VERİYORUZ

Otomotiv sektörüne özel önem verdiklerini belirten Bakan Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz sizlerden kapasitenizi daha da arttırmanızı isterken öyle bir teşvik sistemi hazırladık ki, bugün dünyanın en cömert teşvik sisteminde mertiliği yatırımcı adına yapan uygulamayı ortaya koyduk. Otomotiv sektörüne özel önem ve destek veriyoruz. Bunu yaparken Türkiye'nin adeta rakiplerinden, önündeki ülkelerden pozitif bir ayrışma göstererek dünyadaki krize meydan okurcasına büyüyen ekonomisine güvenerek söylüyorum. Türkiye son 15 çeyrektir kesintisiz büyüyen bir ülkedir. Olimpiyatları maalesef bize vermediler. Biz zaferleri her zaman elde etmesini bilen bir ülkeyiz. Onu elde edemedik ama 2'inci çeyrekte en fazla büyüyen ülke olduk."

ALİ KİBAR: DÜNYADA İLK SERİ ÜRETİMİ BU FABRİKADA GERÇEKLEŞTİRİYORUZ

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, planlanan süreden önce İ10 üretimini tamamlayarak banttan indirdiklerini belirttiği konuşmasında, "Bugün hem Hyundai Assan, hem otomotiv endüstrisi, hem de Türkiye için oldukça önemli bir gündür. Sizlerle bir yıl kadar önce yine fabrikamızda ilk kez paylaştığımız 1.2 milyar TL tutarındaki yeni yatırımımızı planlanan süreden önce tamamladık ve bugün itibariyle de Yeni i10 modelimizin seri üretimine başlıyoruz" dedi. Ali Kibar şöyle konuştu: "Hyundai Motor Company ortaklığıyla, markamızın denizaşırı ülkelerde kurduğu Kore dışındaki 7 mevcut fabrikanın ilki olan Hyundai Assan fabrikamızda, 2010 yılından beri ürettiğimiz i20 modelimizin yanına eklenen i10 ile birlikte yıllık kapasitemizi 200 bin adede çıkarmış bulunuyoruz."

'AVRUPA PAZARLARI İÇİN STRATEJİK ÖNEME SAHİP'

Hyundai Motor Company Başkan Yardımcısı Euı-Sun Chung da yaptığı konuşmada, geçen 1 yıllık süre içinde Türkiye fabrikasının kapasitesini 200 bin adede çıkarma projesini tamamladıklarını söyledi. Euı-Sun Chung konuşmasına söyle devam etti: "Fabrikanın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiğimiz en büyük ölçekli bu yatırımımız sayesinde Hyundai Assan, Avrupa pazarları için stratejik öneme sahip olan modelleri üreten bir üretim üssü haline geldi. Geçen 1 yıllık süre içinde Türkiye fabrikamızın kapasitesini 200 bin adede çıkarma projemizi tamamlamış bulunuyoruz. Fabrikanın kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiğimiz en büyük ölçekli bu yatırımımız sayesinde Hyundai Assan, Avrupa pazarları için stratejik öneme sahip olan modelleri üreten bir üretim üssü haline geldi. Bu yatırımlarımız, Türk otomotiv endüstrisinin rekabet gücünün artmasını sağlayacak ve bununla birlikte yarattığımız 2 bin700 kişilik ek istihdam sayesinde Türk ekonomisine önemli bir katkı yapacağız." Kocaeli Valisi Ercan Topaca da, Türkiye'deki toplam sanayi üretiminin yüzde 13'ünün tek başına Kocaeli'nde gerçekleştirildiğini hatırlatarak şöyle dedi: "Birçok sanayi kuruluşu önemli fabrika ve tesis yatırımı yapıyor. Bunlardan birisi de dost ve kardeş ülke Hyundai ve yerli ortakları Assan ailesiyle bu tesisi kurdular. Bugün 2'nci modelini tanıyoruz. Elbette bu ilimize ve ülkemize önemli avantaj sağlıyor. Biz valilik ve belediye olarak bu tür tesislere her türlü kolaylığı gösteriyoruz. Bu tesisin bulunduğu alanda olmak üzere Kuzey Marmara Otoyolu bu istikamete doğru yapılıyor. Bu tesisin de dahil olduğu bu bölge yeni otoyoldan yararlanacak şekilde bağlantı yolu ile ilgili çalışıyoruz. Aynı şekilde yeni tren hattı ile bu bölgenin yatırımdan istifade edeceğini düşünüyorum. Bu bölge yatırım için parlak. İşçi ve elemanlarımız var ve istekliyiz. Buraya yatırım yapmak isteyenleri de kucaklamaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum." Konuşmaların ardından yeni i10 otomobiller banttan indirildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Hyundai Dünya Başkan Yardımcısı Eui-Sun Chung ve Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar banttan inen ilk otomobilin üzerine imza attı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑