OTOMOBİL

İkinci el ateş pahası

Temiz bir ikinci el araç satın almak isteyenler, neredeyse geçtiğimiz yıl sıfır otomobillere ödenen rakamı gözden çıkarmak zorunda.

20 Kasım 2017 Saat: 10:56
İkinci el ateş pahası
İkinci el ateş pahası

Yılın son ayına doğru ikinci el araç piyasasında yüksek fiyat nedeniyle beklenen ivme yakalanamıyor. Temiz bir ikinci el araç satın almak isteyenler, neredeyse geçtiğimiz yıl sıfır otomobillere ödenen rakamı gözden çıkarmak zorunda.

Dar gelirli ailelerin en büyük hayali bir zamanlar ikinci el araçlardı. Ancak artan ÖTV miktarı ve vergiler vatandaşların belini büktü. Temiz bir ikinci el araç satın almak isteyenlerin en az 40 ila 50 bin lira arasında bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. Geçtiğimiz yıl 10-13 bin lira arasında satılan eski model araçların şu anki piyasa değeri 16 ile 18 bin lirayı buluyor. 2003-2004 model temiz, değişensiz bir aracı geçtiğimiz yıllarda vatandaşlar 16 bin lira civarında satın alırken; şimdilerde bu rakam 24-25 bin civarında.

ONLİNE SATIŞ ETKİSİ

Sektör çalışanları özellikle yılın ilk altı aylık bölümünün ikinci el araçlar satışlarının beklenenin çok altında olduğunu vurguluyor. Birçok kişi Kurban Bayramı’ndan sonra piyasanın hareketlenmesini bekliyordu ancak ufak kıpırdanmaların dışında ikinci el araçlara olan ilgi bir hayli az. İkinci el piyasasının yalnızca vergiler nedeniyle bu hale geldiğini söylemek ise yanlış olur. Vergilerin yanı sıra online otomobil satışları da fiyatların uçmasına sebep oluyor. Çünkü araçlarını elden çıkarmak isteyenler farklı sitelere bakarak bir kıyas yapıp otomobillerine fiyat biçiyor.

MÜŞTERİLER KAMPANYA BEKLİYOR

Kısacası araç sahipleri bu şekilde ikinci el piyasasındaki rakamları üst seviyelere çekmiş oluyor. Ayrıca sıfır araç satan galerilerin ikinci el otomobillere ederinden fazla değer belirlemesi de piyasayı etkiledi. Araç satın almak isteyenler ise 40 ile 50 bin lira arasında bir rakamı ikinci el otomobillere vermek istemedikleri için ünlü markaların sıfır arabalar için sunduğu kampanyaları değerlendirmeye başladı.

İKİNCİ EL ARAÇLAR NEDEN PAHALI?

İkinci el araç piyasası son yılların en zor dönemini geçiriyor. Bunda ÖTV artışının önemli bir etkisi bulunuyor. Motor hacmine göre sıfır ve ikinci el araçlara özel tüketim vergisi alınıyor. Dövizdeki artış da ikinci el otomobil piyasasını etkileyen bir unsur. Galerilerden ikinci el aracı taksitle alanlar ise aracın net fiyat üzerine eklenen faizi de ödemek durumunda kalıyor.

Otomobil sahiplerinin yüzünü güldüren kampanya

Renault ve Dacia araç sahipleri için kış güvenlik servis kampanyasında yüzde 20 avantajlı fiyatlar müşterilere sunuluyor. 23 Aralık akşamına kadar yetkili servislerde geçerli olacak Kış Güvenlik Servis Kampanyası kapsamında, tüm Renault ve Dacia modellerinde, mekanik ve ön cam onarımları, aksesuar fix paketleri ve elf motor yağları ve bakım yüzde 20avantajlı fiyatlarla müşterilere sunuluyor. Ayrıca, müşterilere dört adet Michelin lastik alımında, 100 lira değerinde Opet akaryakıt çeki kazanma şansı veriliyor.

2. el satışta MERCEDES atağı

Mercedes-Benz 2. El Hafif Ticari Araçlar, Türkiye’nin 6 farklı şehrini ziyaret ederek ikinci el araç alım satım konusunda müşterilerini bilgilendirdi. “Her marka ikinci el aracı takasa aldığımız, sattığımız doğrudur!„ sloganıyla yola çıkan Mercedes-Benz Türk Used1 ekibi, yaklaşık 1 ay süren tanıtım turunda Tekirdağ Bölgesi’nde 378 km, Antalya’da 1.190 km, Dalaman’da 333 km, Mersin’de 559 km, Adana’da 926 km ve Konya’da 1.332 km yol giderek toplamda 4.718 km yol kat etti. 2. El Satış Müdürü Faruk Özer; “İkinci el pazarı, otomotiv sektöründeki önemini her geçen gün artırıyor. Takaslı satış işlemleri de özellikle ticari araç pazarında stratejik olarak daha da önem kazanıyor. Bizler Mercedes-Benz Türk olarak ikinci el faaliyetlerimiz ile müşterilerimize tek elden takas, alt takas, finansman, sigorta ve her marka ikinci el araç satış hizmeti verebiliyoruz” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑