DÜNYA

İran fena karıştı! Trump, İran'daki rejim karşıtlarına Farsça mesaj gönderdi

İran'da Ukrayna yolcu uçağının füzeyle düşürülmesi sonucu hayatını kaybeden 176 kişinin ardından İran'da halk sokağa indi, 'Katil Süleymani' sloganları atmaya başladı. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşürülen Ukrayna uçağı için düzenlenen anma pro

12 Ocak 2020 Saat: 08:46
İran fena karıştı! Trump, İrandaki rejim karşıtlarına Farsça mesaj gönderdi
İran fena karıştı! Trump, İran'daki rejim karşıtlarına Farsça mesaj gönderdi

İran'ın başkenti Tahran'da düşürülen uçakta hayatını kaybedenler için düzenlenen anma rejim karşıtı gösteriye dönüştü. Öfkeli kalabalık hükümet aleyhine çok sert sloganlar attı, polis sert müdahalede bulundu.

'Diktatöre ölüm'

İran'da hükümet karşıtı protestolar bir anda dünya gündemine oturdu. Tahran Üniversitesinde Kasım ayındaki benzin zammı protestolarında 1500 kişinin hayatını kaybettiği yönünde ve "diktatöre ölüm" sloganları atıldı.

Meşhed'deki Firdevsi Üniversitesinde de hayatını kaybedenler için anma töreni düzenlendi. Protestolara atılan sloganlar damga vurdu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre, uçakta 14 öğrencisi hayatını kaybeden Şerif Üniversitesinin önünde toplanan kalabalık "Süleymani katildir, rehberi (Hamaney) cahildir" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Yalancılar istifa'

Toplanan kalabalık "Devrim Muhafızları utan, ülkeyi rahat bırak", "Diktatöre ölüm", "Yalancılar istifa", "Silahlı kuvvetler genel komutanı (Hameney) istifa", "Bana fitneci deme, fitnecinin kendisi sensin" sloganları attı.

Polis müdahale etti

İran özel harekat polisleri, atılan sert sloganların ardından öfkeli kalabalığa müdahale etti. Polis gösteri yerine giden yolları kapattı ve vatandaşların o tarafa doğru gitmesine izin vermedi.

Trump'tan açıklama: Daima sizinleyiz...

İran'dan gerilimin ardından ABD Başkanı Trump'tan açıklama geldi. ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabı üzerinden İran vatandaşlarına yönelik bir mesaj yayınladı.

Trump yaptığı açıklamada, ''İran ve acı çeken cesur halkına; Başkanlığımdan beri sizin yanınızda durdun. Protestolarınızı yakından takip ediyoruz ve cesaretinizden ilham alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Trump, ikinci attığı Farsça tweette "İran hükümeti, İnsan hakları gruplarının İran halkının devam eden protestolarına ilişkin gerçekleri izlemesine ve raporlamasına izin vermelidir. Barışçıl protestocuların katledilmesi ya da internet kesintisi kabul edilemez. Dünya izliyor." ifadelerini kullandı.

Tahran'daki olaylarda İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Rob Macaire gözaltına alındı. 'Gösterileri organize ettiği' suçlamasıyla karşı karşıya olan İngiliz Büyükelçi'nin yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldığı, yarın emniyete giderek ifade vereceği belirtildi.

'Organize ediyor' iddiası

'Göstericilerin fotoğraflarını çektiği' ve 'protestoları organize etme' suçlamasıyla karşı karşıya kaldığı ifade edilen İngiliz Büyükelçi'nin yapılan işlemler sonrası serbest bırakıldığı, emniyete giderek ifade vereceği belirtildi.

İran devlet televizyonu sunucusu istifa etti

Hemedan, Şiraz ve Reşd gibi kentlerde de düzenlenen anma törenlerinde yönetim eleştirildi ve rejim karşıtı söylemlerde bulunuldu. Öte yandan İran devlet televizyonu sunucusu Zehra Hatemirad, görevine daha fazla devam edemeyeceğini bildirerek istifasını açıkladı.

Hamaney'e tepki daha!

İran'da ev hapsindeki muhalif liderlerden Mehdi Kerrubi, ülke lideri Ali Hamaney'in "rehberlik" için yeterli şartlara sahip olmadığını ileri sürdü.

Kerrubi, Hamaney'e yazdığı ve eski başbakanlardan Mir Hüseyin Musevi'ye yakınlığıyla bilinen "kaleme" adlı internet sitesinde yayınlanan mektubunda ülkenin içinde bulunduğu durumla ilgili eleştirilerde bulundu.

Hamaney'i 2009'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yaşanan olaylar, 2018'in başında meydana gelen gösteriler ve son olarak benzin zammı protestocularına uygulanan muameleden sorumlu gören Kerrubi, şunları kaydetti:

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑