DÜNYA

İspanya, Draghi'yi 'bozuyor'

İntegral Menkul Değerler Analisti Candır, İspanyanın da başvuruyu yapmaması ile Draghinin bono alım programının yaratabileceği olumlu ortamın etkilerinin kademe kademe kaybolduğunu görmekteyiz dedi.

28 Eylül 2012 Saat: 00:45
İspanya, Draghi'yi 'bozuyor'
İspanya, Draghi'yi 'bozuyor'

 İntegral Menkul Değerler Analisti Egemen Candır, İtalya'nın ardından İspanya'nın da ESM'ye başvuru yapmamasına ilişkin, "İspanya'nın da (ESM'ye) bu başvuruyu yapmaması ile Draghi'nin bono alım programının yaratabileceği olumlu ortamın etkilerinin kademe kademe kaybolduğunu görmekteyiz" dedi.

İspanya'nın bugün gerçekleşen bütçe açıklamalarını değerlendiren Candır, İspanya'da 2013 bütçesinin onaylandığını ve reform planının detaylarının verilmekle beraber net, olumlu veya olumsuz açıklamaların gelmediğini söyledi.

Candır, "İspanya'nın (ESM) başvurma konusunda açıklama yapmaması ile piyasaların bir kısım hayal kırıklığına uğradığını ve açıklamalardan 'İspanya bağımsız parasal taban oluşturacak' açıklamasının, İspanya'nın ESM'e başvurma ihtimallerini düşürme yönünde yorumlanabileceğini düşünüyoruz" yorumunu yaptı.

İtalya Maliye Bakanı'nın açıklamaları sonrası, İtalya'nın ESM'ye başvurma ihtimalinin oldukça düştüğünü ifade eden Candır, "İspanya'nın da bu başvuruyu yapmaması ile Draghi'nin bono alım programının yaratabileceği olumlu ortamın etkilerinin kademe kademe kaybolduğunu görmekteyiz. İspanya'nın reform planının, uzun vadede olumlu olarak karşılanabilecek olmasına rağmen, kısa vadede ESM'ye yardım için başvurmaması durumunun piyasalarda olumsuz karşılanabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Candır, diğer taraftan, İspanyol tahvillerinin hafta ortasındaki sert düşüşlerinden sonra bugün yüzde 0,80 üzerinde yükseliş göstermesinin, tahvil/bono piyasalarında ESM olasılıklarının canlı kaldığına işaret ettiğini dile getirdi.

İspanya Hazine Sekreteri Montoro'nun, İspanya'nın kumar ve piyango gelirlerine ek vergiler konulacağını, 2012 içerisindeki bütçe hedefinin tutturulabileceğini ve 2013 vergi gelir hedefinin aşılacağını açıkladığını hatırlatan Candır, aynı zamanda kısa dönem yatırım gelirlerinin de vergilendirileceğinin, 2013'teki hükümet harcamalarının da yüzde 5,6 artış gösterebileceğinin de açıklandığını anımsattı.

Candır, Euro/dolar paritesinde 1,2805/1,2820 bandının destek olarak çalışabileceğini, fakat 1,3160 ve 1,3045 seviyelerinden bu yana görülen satış baskısında bir süre durulma yaşanabileceğini belirterek, "Olumlu etkenlerin kritik olacağını düşündüğümüz paritede, önümüzdeki haftalarda yükselişlerde 1,2905 seviyelerinin aşılması durumunda 1,2945 ve 1,3040 seviyelerinin görülebileceğini düşünmekteyiz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑