GÜNCEL

İsrail'in katliamına hangi ülke ne dedi?

ABD elçiliğinin Kudüs'e taşınmasının ardından Filistin'de 30 Mart'tan beri yapılan barışçıl gösterilerini sürdüren Filistinli halka karşı İsrail tarafından büyük bir katliam gerçekleştirildi

15 Mayıs 2018 Saat: 11:10
İsrail'in katliamına hangi ülke ne dedi?
İsrail'in katliamına hangi ülke ne dedi?

İsrail'in katliamına hangi ülke ne dedi?

ABD elçiliğinin Kudüs'e taşınmasının ardından Filistin'de 30 Mart'tan beri yapılan barışçıl gösterilerini sürdüren Filistinli halka karşı İsrail tarafından büyük bir katliam gerçekleştirildi

Gün boyunca süren olaylarda 53 Filistinli şehit edilirken 2500'den fazla yaralı oldu. ABD'nin elçiliğini Kudüs'e taşımasının ardından dünya kamuoyu büyük tepki gösterdi. Bunun yanında da birçok ülke büyük tepkilerde bulunarak İsrail ve ABD'yi kınama mesajları yayınladı.

ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından, Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararını gerçekleştirmek üzere harekete geçti. Dün gerçekleştirilen törenle açılış yapıldı. Filistin halkı ABD'nin kararını protesto etmek üzere Gazze sınırında toplandı. İsrail askerleri Filistin halkına gerçek mermilerle müdahalede bulundu.

“İSRAİL TERÖR DEVLETİDİR”

İsrail'in dünkü katliamından sonra 53 Filistinli şehit edilirken 2500'den fazla da yaralı olduğu açıklandı. Bu katliamdan sonra bütün dünya ülkeleri büyük tepkiler gösterdi. En sert tepki Türkiye'den geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan İngiltere'de yaptığı konuşmada İsrail'in yaptığı katliama yönelik "İsrail devlet terörü estirmektedir. İsrail, bir terör devletidir. İsrail'in yaptığı bir soykırımdır. Bu insanlık dramını, soykırımı hangi taraftan olursa olsun, ister Amerika ister İsrail, lanetliyorum" dedi.

DÜNYADAN TEPKİ YAĞDI

Arap Birliği: ABD'nin büyükelçiliğini taşımasıyla ilgili birlik yarın olağanüstü toplanacak.

Rusya: Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'ye "Tek taraflı hareket edemezsiniz" uyarısında bulundu.

Avrupa'dan Gazze katliamına cılız tepki

Almanya: Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Kudüs'ün hem İsrail'in hem de Filistin'in başkenti olması şeklinde bir çözüm getirilmelidir" dedi.

Birleşmiş Milletler: Genel Sekreter Antonio Guterres, "Gazze'den gelen haberler beni kaygılandırıyor" dedi.

İran: Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD'nin kararını tehlikeli bir adım olarak nitelendirdi.

İngiltere: Başbakanlık açıklamasında, "Gazze'deki şiddet ve ölüm haberlerinden kaygılıyız. İngiltere'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliği Kudüs'e taşınmayacak." ifadesi kullanıldı.

Avrupa Birliği (AB): Birliğin plana karşı ortak açıklama yayımlama girişimine Romanya, Macaristan ve Çekya karşı çıktı. AB ayrıca "İsrail barışçıl gösteri hakkına saygı göstermeli" dedi.

Kuveyt: BM Güvenlik Konseyi'ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. BMGK'nın soruşturma talebi ABD tarafından engellendi.

Güney Afrika: Tel Aviv Büyükelçisi'ni geri çağırdı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑