YEME & İÇME

Japon mutfağının ocakbaşı hali: Teppanyaki

Teppanyaki kelimesi Japon mutfağında demir tabak anlamına gelen 'teppan' ve ızgaralanmış ve az yağda pişirilmiş anlamına gelen 'yaki' kelimelerinden oluşur.

21 Temmuz 2013 Saat: 14:02
Japon mutfağının ocakbaşı hali: Teppanyaki
Japon mutfağının ocakbaşı hali: Teppanyaki
 Japon mutfağında yerini alan bir stil. Farklı kültürlere 1900'lerin başlarında girmiş. Bizim kültürümüzde ocakbaşı olduğuna göre severiz pişen yerde yemek yemeği, güzel pişmiş bir yemeğin hazırlanışını ve kızarmış et kokusunu. 
Teppenyaki ızgaraları alttan ısıtılan düz yüzeyli ızgaralardır. Gelen restoran misafirlerinin önünde pişirirler. Bu yemek pişirme biçimi kısa sürede oldukça popüler oldu. Şefin yemek pişirirken yaptığı ustaca hareketlerle izleyenlerin dikkatini çekti. Restoranlar zamanla turistlerin akın ettiği bölgelere açılmaya başlandı. Ziyaret ettiğim her ülkede en turistik bölgelerde mutlaka bir Teppanyaki restoranına rastlamak mümkün. Hilton Dalaman'ı üç yıldır ziyaret eden bir misafiri olarak içeride bulunan yedi alakart restorandan biri de Teppanyaki. Ivan çok yetenekli bir teppanyaki şefi. Onu izlemek büyük keyif. Teppanyaki masasına konuk olanlar hem lezzetli hem esprili bir akşam geçiriyorlar. Şef, kapkacağı havaya atabilir, karabiber değirmenleriyle müzik yapabilir veya misafiri de pişirmeye davet edebilir. Teppanyakiyi yapmaya başlarken usta genellikle demir ocak masanın üstünde alev çıkartarak pişirmeye başlar. Soya sosu ve bitkisel yağı kullanılır. Yumurtalı noodle bile pişirilen bu kocaman ızgaradan oluşan masada, küçük küçük doğranmış sebzeler, küçük küçük doğranmış etlerle nefis bir ziyafet başlıyor. Önce lahana ile hazırlanmış bir salata ardından noodle ve balık mutlaka ızgarada ayrı bir tarafta hazırlanıyor. Yemeklerin, sebzeleri, etlerin tadı birbirine hiç karışıyor. Bu da elbette teppanyaki ustasının mahareti oluyor. Hem tertemiz hem derli toplu hem de hareketli ve neşeli olması beklenen teppanyaki ustamızın elinin de lezzetli olması gerek. Biber ve tuz bile gereksinim duymadan bize harikalar yaratan Ivan' a teşekkür ederken tekrar geleceğimi biliyorum. Soğan halkalarından alev çıkaran Ivan tıpkı bir ejderhaya benzettigi alevle dans ederken lezzetine de lezzet katıyor. 
Teppanyaki stili 1945 yılında Batı'da çok sevilmiş. Batı tarzı tepanyakide et'deniz tarağı, istakoz, tavuk ve karides kullanılıyor ve tabii ki bol sebze. 
Japon tepanyakisinde pek çok yerde kobe eti kullanılır. 
Yemek masasında her zamanan aileyle ve arkadaşlarla bir araya gelmenin güzelliğini vurgularken, bu yemek biçimi de tam bizlik. Koskocaman dökme demir bir ızgaranın başında tüm sevdiklerinizle toplanmak paha biçilmez. Yılların ocakbaşı keyfine de farklı bir alternatif. Aslen Uzak Doğulu, şimdi modern Batı dokunuşu ile teppanyaki.

Malzemeler: 

- 4 adet kemiksiz tavuk göğsü 
- 1 kırmızı biber
- 1 yeşil biber
- Bir tutam incecik doğranmış beyaz lahana
- 3 adet ince doğranmış 
yeşil soğan
- 1 tatlı kaşığı susam yağı
- Bir çorba kaşığı damla 
bitkisel yağ 
- 4 çorba kaşığı soya sosu
- 1 çorba kaşığı taze zencefil (dilimlenmiş)

Yapılışı: Izgaranın üzerine küçük küçük dilimlenmiş tavuk parçalarını susam yağı ve bitkisal yağ ile birlikte koyun. Spatula ile sürekli çevirerek pişirin ve diğer malzemeleri sırayla ekleyin. Spatula ile hızlıca çevirin, en son soyayı koyun. Tabaklarınıza servis edin. Bu tarifi ‘hecha dökme demir tava’da deneyip uygulayabilirsiniz.

UNICEF için gönüllü tişörtler

Ne zamandır kaldığım ve yazılarımı buradan yazdığım otel Hilton Dalaman Sarıgerme resort&spa, UNICEF'e katkı sağlamak için amaçlı tişört tasarım projesini hayata geçirdi. Buse Terim, Eda Kosif, Şah Yaycı, İnci Türkay ve UNICEF iyi niyet elçisi Ferhat Göçer ile çocuklar için tişört tasarladık. Tişörtler 2013 yaz sezonu boyunca Hilton Dalaman Sarıgerme'de satışta olacak. Satışlardan elde edilecek tüm gelir UNICEF'in ülkemizdeki okul öncesi eğitimi güçlendirme projesine aktarılacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑