YAŞAM

Kadın Madenciler Ekmeğini Taştan Çıkartıyor

Tokat'ta krom madeninde çalışan kadınlar ekmeklerini taştan çıkartıyor.

8 Mart 2013 Saat: 13:30
Kadın Madenciler Ekmeğini Taştan Çıkartıyor
Kadın Madenciler Ekmeğini Taştan Çıkartıyor
Tokat'ın Artova ilçesine bağlı İğdir köyü sınırlarında faaliyet gösteren krom madeninde çalışan kadınlara Artova Kaymakamı Musa Sarı ile İlçe Jandarma Komutanı Münür Özkara, 8 Mart Kadınlar Günü dolayısıyla sürpriz ziyarette bulundu. Zor şartlarda çalışan kadınlara çiçek takdim eden Kaymakam Sarı, kadınların aile bütçesine katkıda bulunmak için bazı fedakarlıklar yaparak çalışmalarının anlamlı olduğunu söyledi.

35 erkek arasında elek üstü triyaj bandında 08.00-17.00 saatleri arasında çalışan kadınlardan bazıları işsiz ve hasta eşlerine destek olmak amacıyla krom madenin de taş ayıklıyor. Asgari ücretli olarak 10 kadınla birlikte 3,5 aydır krom madeninde çalışan Zerrine Doğan, baştan zor gelse de krom madenin çalışmaya alıştıklarını söyledi. Kadın erkek eşitliği istediklerini ifade eden Doğan, "Kadınlar kendine güvenirse her işi yapabilir. Kadın erkek işi olmaz. Krom madeninde taşları seçerek krom madenini ayıklıyoruz" dedi.

3 çocuk annesi Nigar Torunoğlu, işlerinin kolay olduğunu belirterek, "Kadınların hakkının aranmasını istiyoruz. Erkeklerin işini gördüğünüz gibi bizlerde yapabiliyoruz" diye konuştu.

Evli ve 1 çocuk annesi Döndü Yalçın ise geçirdiği rahatsızlık nedeni ile malulen emekli olan kocasına destek olmak için maden ocağının yemekhane bölümünde çalıştığını ifade ederek, "Bayanlar evde oturmasın, çalışınlar. Ayaklarının üzerinde dursunlar" şeklinde konuştu.

"80 KADIN İŞE GİRMEK İÇİN SIRA BEKLİYOR"

Krom madeni işletmecisi Adnan Karahan, ilk zamanlarda kadınların talep göstermediği bu işe şuan 80 bayanın işe girmek için sırada beklediğini söyledi. Triyaj bandında genelde bayanların çalıştığını ifade eden Karahan, "Bayanların çalışmasından memnunuz. Bu işte erkekler çalışsa sürekli ağız dalaşı yapıyor. Ama bayanlar öyle değil. Neşeli olarak müzik dinleyerek, sohbet ederek çalıyor. Ama erkekleri 7-8 saat bandın başına bıraktığınızda yüzde 80 -90 olumsuzluklar oluyor" açıklamasında bulundu.

Karahan, kırma ünitesinden gelerek elek üstünden geçen iri madenleri kadınların taşlardan ayrıştırdıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑