GÜNCEL

Kadınların “Hafıza Mekânı

Kadın Eserleri Kütüphanesi’nin 32. Yıl Kutlamasında İBB Tarafından Yapılması Planlanan Restorasyon Öne Çıktı

15 Mayıs 2022 Saat: 10:16
Kadınların “Hafıza Mekânı
Kadınların “Hafıza Mekânı

Kutlamada yapılan konuşmalar, gönderilen mesajlar 32 yıldır Vakıf tarafından sürdürülen çalışmaların ve Kütüphane binasının “hafıza mekânı” olarak önemine işaret ederken, herkesin ortak temennisi İBB tarafından binada yapılması planlanan ve 7-8 ay süreceği söylenen restorasyonun ardından, Vakfın çalışmalarına yine bu tarihi binada devam etmesi yönünde oldu. Vakıf yetkililerince yapılan açıklamada İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Oktay Özel ve Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat tarafından kendilerine, restorasyon sonrasında Vakfın çalışmalarına bu binada devam edeceği sözünün verildiği belirtildi. Bu doğrultuda imzalanacak protokolü takiben Kütüphanenin çalışmalarını geçici süreyle sağlanacak başka bir mekânda devam ettireceği aktarıldı.

Osmanlı’dan günümüze kadın tarihinin kaynaklarını sağlayan, koruyan, erişime sunan Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın 32. Kuruluş Yıl dönümünü kutladığı şenliğe her kesimden yoğun ilgi gösterildi. Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kadın hakları savunucuları, Vakıf destekçileri ve sanatçıları bir araya geldi.

Avukat Süreyya Ağaoğlu’ndan sumerolog Muazzez İlmiye Çığ’a, Şirin Tekeli’den Kerime Nadir’e çok sayıda kadın özel arşivini; 100’lerce kadın derneğine/Vakfa/platforma ait belgeyi; yayınları ve Türkiye’de kadınlar üzerine yapılmış çalışmaları koleksiyonları bünyesinde barındıran, yayınlar üreten, etkinlikler (sempozyum/konferans/panel/sergi vb.) düzenleyen Vakıf, 32 yıldır oluşturduğu arşiv ve koleksiyonlarla, Türkiye’deki tüm kadınlar için bir hafıza mekânı haline geldi.

Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Birsen Talay Keşoğlu açılış konuşmasında, yapılan bütün çalışmaların sonraki nesillere kültürel ve tarihsel mirası bırakma misyonunun bir parçası olduğunun altını çizerek “Şu an içinde bulunduğumuz tarihi bina, kadın hareketinin hafıza mekânıdır. Kadınların belleği ve İstanbul kent kültürüne dair mirası buluşturan önemli bir hafıza mekânı olarak gelecek kuşaklara da çok büyük hizmetlerde bulunacaktır. Bugün bir yandan 32. yılımızı kutlamanın sevincini yaşarken bir diğer sevincimiz de İBB yetkilileri Sayın Mahir Polat ve Sayın Oktay Özel’in restorasyon sonrasında da bu binada daha iyi koşullarda hizmet vermeye devam edeceğimizi müjdelemiş olmasıdır.” dedi.

Kütüphanenin bulunduğu tarihi bina, 14 Nisan 1990’da dönemin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nurettin Sözen’in katıldığı açılış töreni ile Vakfa “armağan” edilmişti. Faaliyete geçişinin ardından 32 yıl sonra, yine bu binanın amfiteatrında konuşma yapan Nurettin Sözen “1990 yılında göreve geldiğim ilk yılda bu güzel tarihi mekânı kütüphaneye armağan etmiştim. Açılış konuşmamda demokraside kadının yeri ve önemine değinmiş, sivil toplum örgütleri ile işbirliğimizin giderek artarak devam edeceğini söylemiştim, öyle de yaptım. Bugün gezdikten sonra bu binayı Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’na armağan etme kararımızın ne kadar isabetli olduğunu gördüm” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑