SAĞLIK

Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?

Karbonhidrat yememek, bizi kanserden korur mu? Şeker tüketmek kanser yapar mı? Peki kanserden korunmak için mucize besinler neler?

7 Şubat 2016 Saat: 14:55
Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?
Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?

 Onkoloji Diyetisyeni Tuğçe Aytulu, Hürriyet Pazar için kaleme aldığı yazı şöyle: Kanser korkutucu bir hastalık... Bir taraftan kanser hikâyeleri, bir taraftan da kanserden mucizevi şekilde kurtuluş hikâyeleri... En kolay ulaşılabilen ‘mucize’ ise beslenme. Gün geçmiyor ki bir arkadaşımızdan veya otobüsteki yan koltuktan şöyle bir haber duymayalım “Bizim yan komşu sadece altın çilek yiyerek kanseri yendi!” Peki bu mümkün mü? Cevabı net: Herhangi bir diyet modelinin herhangi bir kanser türünü tedavi ettiğine yönelik hiçbir kanıt yok. Örneğin hiç karbonhidrat yememek, bilimin kanıtladığı bir ‘kanserden korunma’ metodu değildir. 

Elbette ki bazı kanserin önlenmesinde beslenme şekli önemli kriterlerden biri. Ancak beslenme her zaman tek başına koruyucu bir faktör değil. Bileşenlerden biri.

ŞEKER KANSER YAPAR MI?

Şeker vücuttaki tüm hücreleri besler. Ancak şeker tüketmenin kanser hücrelerini arttırdığına dair hiçbir veri yok! Bir yudum dahi şeker tüketmeseniz vücuttaki kan şekeri düzeyiniz hemen hemen hiç değişmez. Buradan şekerin ‘zararsız’ ve ‘bolca’ tüketilebileceği sonucu çıkmamalı. Şeker günümüzde obezitenin en önemli sebeplerinden biridir, önemli olan sağlıklı karbonhidratları basit şekerler gibi kurban etmemek.

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

İdeal kilonuzu koruyun ve fiziksel olarak aktif olun.

Günde en az 5 porsiyon her renkten olan sebze ve meyvelerden tüketin. Örneğin turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri karışık olarak gün içinde kullanın. Farklı renklerdeki sebze ve meyveler sağlığı geliştirici öğeler içerir.
Tuzlanmış, tütsülenmiş ve salamura gıdaları daha az tercih edin.

Her türlü sebze çeşidini içeren bir beslenme şeklini benimseyin. Haftanın bazı günlerinde et ürünleri yerine kurubaklagilleri tercih etmeye çalışın.

Her gün yüksek posa içeren gıdalar tercih edin; örneğin kurubaklagiller, tam tahıllı ekmekler, tahıllar.

Özellikle hayvansal kaynaklı yüksek yağlı gıdaları sınırlayın. Az yağlı süt ve süt ürünlerini tercih edin. Düşük yağlı pişirme tekniklerini kullanın. Buğulama, haşlama yöntemlerini deneyin.

Alkol alıyorsanız kontrollü miktarlarda tüketin.

Gıdaları güvenli ve sağlıklı yöntemlerle saklayın. Sağlıklı pişirme kadar, güvenli saklama da önemlidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑