GÜNCEL

Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında yaşanan maden faciasının son gelişmelerini haberimizin içeriğinden takip edebilirsiniz.

6 Kasım 2014 Saat: 12:41
Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum
Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum

 Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Pamuklu Köy yakınında Has Şekerler Madencilik Şirketi'ne ait linyit ocağında su baskını sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarma çalışmaları 10'uncu günde devam ediyor. İşçilerin ocağın en dip noktasında olduğu tahminleri üzerine çalışmalar o bölgede sürüyor.

Kömür ocağında geçen hafta salı günü saat 12.15 sıralarında su baskını oldu. Ocaktaki 34 işçiden 18'i ocakta mahsur kalırken 16'sı kendi çabaları ile kurtuldu. Aralıksız sürdürülen çalışmalarla baskına neden olan yaklaşık 12 bin ton sudan şimdiye kadar 4'e 3'ü çekildi. Baskın nedeniylede ocakta çamur ve balçık oluşurken tahkimatlarda da ciddi zarar ve zaman zaman göçükler meydana geldi. Çamur ve göçükler de kurtarma çalışmalarını zorlaştırdı. Çamur ve molozların tahliyeleri sürerken tahkimat çalışmaları ile adeta yeni bir maden ocağı inşaa edildi. Ocakta derinliklere inilince karbondioksit ve metan gazı düzeyi yükseldi. Bu nedenle işçilerin oksijen maskesiz çalışmalarına izin verilmiyor. 1250-1300 metrelik maden içerisindeki yolun, şu ana kadar 3'te 2'si çalışmalarla açık hale getirildi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün yaptığı açıklamada ocağın bir kuyu olarak benzetilmesi halinde işçilerin en dip noktasında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Bakan Yıldız, "18 kardeşimizi dip noktalarda arıyoruz. Suyun, kömürün yarıldığı yere henüz ulaşmış değiliz. Buraya mesafemiz; yaklaştığımız 75-80 metre" diye konuştu.

05 KASIM 2014 KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

16:09 - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Ermenek'te çalışan bütün maden işçisi kardeşlerimizin 3 aylık bütün kredi borçları ertelenmiş oldu. Aynı zamanda esnafın aldığı kredilerle de alakalı, onları etkileyeceği kanatiyle, işçilerimiz ödeyemeyince esnafımız da zor durumda kalmasın adına, Ermenek havalisinde bulunan bütün esnaflarımızın da böylece bütün kredi borcu, faizsiz olmak kaydıyla 3 ay onlar da ertelenmiş oldu" dedi.

"Yürüme yolunun 3'te 2'sini bitirdik"

Bakan Yıldız, "Öncelikle bir kuyuya benzetirsek dediğim konu şu; bir desandre bir de nefeslik kısmı, 2 tane giriş ve çıkışı olduğunu kabul edelim. Biz şu anda 18 kardeşimizi hemen hemen dip noktalarda arıyoruz. Yani bu bizim mesafemizin daha uzun olduğunu gösteriyor. Dikine kod 170 metre ama yürüme yolu itibarıyla baktığımızda 1300 metreye yakın. Suyun 4'te 3'ünü, yürüme yolunun da 3'te 2'sini ancak bitirdik. Yani şu anda diğer 3'te 1'i ile alakalı henüz oraya girmiş değiliz" şeklinde konuştu.

10:51 -
 Karaman’ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalar sürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay da bölgede. Enerji Bakanı Yıldız madenin içindeki suyun büyük bölümünün tahliye edildiğini ancak şu ana kadar madencilere ya da malzemelerine ulaşılamadığını söyledi.

AFAD koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için maden taban seviyesindeki su çekildikten sonra çamur ve molozlar tahliye ediliyor, tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. 

Maden çevresindeki işçi yakınlarının sayısı ise güvenlik önlemleri nedeniyle önceki günlere göre azaltıldı.

Dün açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, 18 madencinin mahsur kaldığı Ermenek’te çalışan 1500 madencinin kredi borçlarının bankalar tarafından 3 ay süreyle ertelendiğini söylemişti.

Enerji Bakanı Yıldız ise “1250 metrelik maden ocağının üçte ikilik kısmında şu an çalışılabiliyor. Üç bacaya da girdik. Beklediğimiz sonucu alamadık. Demek ki daha ileriki noktalarda bulunduklarını tahmin ediyoruz. İçeride ciddi şekilde basınçlı suyun etkisiyle oluşan tahribatın olduğunu, tavanın zaman zaman çöktüğünü görüyoruz” diye konuşmuştu.

CEZA VERİLMİŞTİ

Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki facia 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te olmuştu.

Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 19-20 Haziran 2014 tarihlerinde yapılan denetimde, madenin eksikleri nedeniyle 9 bin lira para cezası uygulandığı ancak kapatılmasına gerek görülmediği ortaya çıkmıştı.

BAŞSAVCININ KALDIĞI EV PATRONA AİT

Bu arada Ermenek Başsavcısı Ali Özdemir'in, maden ocağının sahibine ait evde kirada oturduğu ortaya çıktı. Başsavcı Özdemir, Ermenek’teki evlerin 4’te 3’nün Uyarlar’a ait olduğunu belirterek, "O ailenin burada her tarafta evi var. Burada evlerin 4’te 3’ü Uyarlar’ın. Bu olaydan sonra lojman için başvurduk, herhangi bir dedikodu olmasın diye. Ben kirasını veriyorum. Her şeyin kaydı kuydu var, parasını verip oturuyoruz. Lojman da 80 metrekareydi. Benim 3 tane çocuğum var. Çocuklarımın yanı sıra kayınvalidem var. İki tane personel boşaltıyor evi. Biz de taşınacağız. Lojmana başvurdum, Cumartesi günü taşınacağım. Kiralarımız, yakıt paramız banka üzerinden yatmış. Bu kişinin o dosyayla, ne şüpheli ne tanık hiçbir şekilde bağlantısı yok." dedi.


03 KASIM 2014 KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

13:39 - Taner Yıldız 'Şuan için ulaşabildiğimiz bir madenci kardeşimiz yok. Maden ocağının yapısını tek tek elden geçiriyoruz. Tahmin ettiğimizden zor bir noktadayız' dedi.

Yıldız'ın açıklamalarından satır başları;

-Göçükte 2 bin 500 tonluk su ve çamur var. 

-Zehirli gazlardan dolayı dikkatli çalışmak zorundayız.

-Yurtdışından getirilecek bir tesisat yok. Elimizdeki tüm araç gereçler yeterli. 

-Çalışmaların ne kadar süreceği konusunda bilgi veremeyiz.

12:07- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Ermenek maden kazasında bulunan 12 bin tonluk suyun 4'te 3'ünün çıkartıldığını belirterek, 618 kişilik bir ekibin ara vermeden mahsur madencilere ulaşmaya çalıştığını bildirdi. 

Nefeslik bölgesi üst maden girişi, ikinci girişte, çamur çekmek için gelen pompanın yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı belirtilen yazılı açıklamada, 'Desandre bölgesi alt maden girişinden, birinci girişten, ise 8 saatlik sürede 10,5 vagon hafriyat çıkarıldı ve 5 vagon tahkimat malzemesi indirildi. Tahkimat ve güçlendirme (tünel açma) çalışması devam etmektedir. 414'ü arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123'ü ise su boşaltma faaliyetlerinde görev alan 618 personel gece gündüz, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, çalışmayı sürdürüyor' denildi.

Madende bulunan yaklaşık 12 bin tonluk suyun 4'te 3'ünün çıkartıldığı belirtilen açıklamada, '618 kişilik bir ekip ara vermeden büyük bir özveriyle mahsur madencilere ulaşmaya çalışıyor. Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor; gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. Çalışmalar, alana kurulan seyyar aydınlatma cihazları ille geceleri de devam ediyor. Su ve hafriyat tahliyesi için çok sayıda motopomp, çamur pompası, jeneratör getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları ilk günden beri yerinden koordine ediyor.Su ve hafriyat tahliyesi, tahkimat ve arama kurtarma çalışmaları 618 kişilik ekibin yanı sıra 2 uçak, 3 helikopter ve 128 araçla aralıksız devam ediyor. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için 8 mobil baz istasyonu kuruldu' bilgisi verildi.

Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra, mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturulduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

'Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede bir oyun çadırı kuruldu. 6 gündür aralıksız görev yapan ekipler için, alana çok sayıda çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya sevk ediliyor.'


11:47 
- Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) Ermenek maden kazasında bulunan 12 bin tonluk suyun 4’te 3’ünün çıkartıldığını belirterek, 618 kişilik bir ekibin ara vermeden mahsur madencilere ulaşmaya çalıştığını bildirdi.

Nefeslik bölgesi üst maden girişi, ikinci girişte, çamur çekmek için gelen pompanın yerleştirilmesi için hazırlık yapıldığı belirtilen yazılı açıklamada, “ Desandre bölgesi alt maden girişinden, birinci girişten, ise 8 saatlik sürede 10,5 vagon hafriyat çıkarıldı ve 5 vagon tahkimat malzemesi indirildi. Tahkimat ve güçlendirme (tünel açma) çalışması devam etmektedir. 414’ü arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123’ü ise su boşaltma faaliyetlerinde görev alan 618 personel gece gündüz, Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, çalışmayı sürdürüyor” denildi.

Madende bulunan yaklaşık 12 bin tonluk suyun 4’te 3’ünün çıkartıldığı belirtilen açıklamada, “618 kişilik bir ekip ara vermeden büyük bir özveriyle mahsur madencilere ulaşmaya çalışıyor. Herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek ve çalışma alanının güvenli bir hale dönüştürülmesi için su çekildikten sonra çamur ve moloz tahliye ediliyor; gerekli tahkimat çalışması yapılıyor. Alan temizlendikçe pompalar aşamalı bir şekilde daha aşağıya indiriliyor. Çalışmalar, alana kurulan seyyar aydınlatma cihazları ille geceleri de devam ediyor. Su ve hafriyat tahliyesi için çok sayıda motopomp, çamur pompası, jeneratör getirildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Karaman Valisi Murat Koca ile AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay çalışmaları ilk günden beri yerinden koordine ediyor.Su ve hafriyat tahliyesi, tahkimat ve arama kurtarma çalışmaları 618 kişilik ekibin yanı sıra 2 uçak, 3 helikopter ve 128 araçla aralıksız devam ediyor. Çalışmalar sırasında kesintisiz iletişim sağlanabilmesi için 8 mobil baz istasyonu kuruldu” bilgisi verildi.

Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra, mahsur kalan madencilerin aileleri ile sahada görevli personelin dinlenmesi ve barınması için tesisler oluşturulduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Medya çalışanları ve güvenlik güçleri için de özel alanlar kuruldu. AFAD ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın psikososyal destek ekipleri, kömür ocağında mahsur kalan madencilerin çocukları için çeşitli etkinlikler düzenliyor, ailelere destek oluyor. Çocuklar için bölgede bir oyun çadırı kuruldu. 6 gündür aralıksız görev yapan ekipler için, alana çok sayıda çadır, battaniye ve uyku tulumu, seyyar mutfak, mobil yatakhane, kumanya sevk ediliyor.”

01 KASIM 2014 KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

09:07 -
 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ulaşılması gereken noktaya kaç metre olduğu yönündeki soruya, "Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre" yanıtını verdi.

Yıldız, "Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar girmiyor" diye konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek, "Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4'te 3'lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz." dedi.


31 EKİM 2014 KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

23:58 
- Ermenek'te 18 madencinin mahsur kaldığı maden kazasında çalışmalar devam ederken madende bir göçük meydana geldi.

MOLOZLAR MADENDEN ÇIKARILDI

Kurtarma çalışmalarına katılan madencilerin domuz damı denen yöntemle galeride tahkimatın güçlendirilmesinden sonra molozların temizlenmesi için işçiler yoğun bir şekilde çalıştı. Vagonlara yüklenen molozlar hızlı bir şekilde madenden çıkarılarak çalışmaların devam etmesi sağlandı.

BEKLEYEN AİLE SAYISI AZALDI

Öte yandan 18 işçinin mahsur kaldığı maden ocağında işçilere ulaşmak için çalışmalar hızla sürüyor. Kurtarma ekipleri 3 vardiya halinde aralıksız olarak, bir taraftan su, çamur ve moloz tahliyesi yaparken bir taraftan da tahkimat çalışması yapıyor. İşçilerin yakınları da umutlu bekleyişlerini sürdürürken havanın serin olması nedeniyle bekleyen ailesi sayısı da azaldı.


14:09 - Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, madende kusur atfedilebilecek sorumlular hakkında şüpheli sıfatıyla adli kontrol kararı çıkardı. Ermenek’te madende mahsur kalan 18 işçinin ailesi maden sahibi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

13:05 - Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Ermenekte'ki su basan madenle ilgili son durumu değerlendirdi.

Bakanların açıklamalarından satırbaşları:

Yıldız: Su aldıkça, çamur kalıyor. İlerlediğinizde göçükler olabiliyor. Bu yüzden temkinli çalışıyoruz. Daha çalışmanın yarısındayız. Suyu bizzat yerinde gördük. Vardiyalarımızı yerine göre 4-6 saate indirdik. Ne zaman biteceği için süre veremiyoruz. 1 metre sonrasını bilemiyoruz. İşçilerimizin üzerinde hala su var. Net olan bir şey var: İşçilerimiz suyun altındalar. Her geçen saat suyun seviyesini azaltıyoruz. Yarın su seviyesi işçilerin altında olacak.

Elvan: Yer yer su geliyor, yer yer balçık geliyor. Tavanda çökmeler problem. Suyun nasıl seyir edeceğini bilemiyoruz. 

11:26 - 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan olay yerinden açıklamalarda bulundu.

Yıldız: Risk oluşmaması için detaylı planlamalar yapıldı. Bizim için önemli bir eşiği aştık. Su çekildikçe önümüze ne çıkar bilemiyoruz. Önceliğimiz su değil tahkimat ve malzemenin dışarı çıkarılmasıdır. Su engel teşkil ediyor tabi. 170 metre aşağı inilecek. Aşğıda ne varsa oradaki malzemeler çıkartılacak. Biz işçi kardeşlerimiz çıkarılana kadar gündemimiz budur. İhmallerle ilgili herhangi bir atlama olmayacak.

"İŞVERENLERİN UYGULAMALARI KABUL EDİLEMEZ"

Çelik: Kömür kazası olayıyla ilgili milletimiz kilitlenmiş durumda. Gece 2'ye kadar işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş bir şekilde çalışıyoruz. Göçük alanına indik. Vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Tahkimat için tüm imkanlar seferber olmuş durumda. Mesafe alınmaya çalışıyoruz. Üzerimize düşen görevleri alıyoruz. Göçüklerin bir an önce kalkması için çalışıyoruz. Burada çalışan 180 kişi ve hepsi de sigortalı. Önemli olan bu kazaların olmaması ama devletimiz güçlüdür kamu üzerine düşeni yapacaktır. Torba yasada olan madencilerin çalışma saatleri ve emeklilik süresidir. İşletme sahipleri yeni yasaya uymadan işçi haklarını teslim etmiyor. işverenlerin uygulamaları kabul edilebilir değil.

"AĞIRLIĞIMIZ MOLOZLARIN TEMİZLENMESİ"

Elvan: Su tahliye sistemi hızlanmış durumda. Bugün sabah aşağı indiğimizde 15 metre bir mesafe var. Molozların temizlenmesi çalışması devam ediyor. ancak ağırlık olarak tahkimat ve molozların atılması işlemi sürüyor. 

09:02 - Madendeki su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmaları, AFAD koordinasyonunda toplam 606 kişilik bir ekip ve 126 araçla gece boyunca devam etti.


30 EKİM 2014 KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

21:08 - 
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir madende su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçinin aileleri ve yakınlarına destek vermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, bir heyeti bölgeye gönderdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın başkanlığında oluşturulan sekiz kişilik bir heyet, maden kazasının yaşandığı bölgeye giderek madende mahsur kalan işçilerin ailelerine ve yakınlarına destek verdi.

15:06 -
 Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su altında kaldığı kömür ocağında son teftişi yapan İş Müfettişi Erdoğan Şeker, Radikal’den İsmail Saymaz'a konuştu. Teftiş sonucu hazırladığı raporda, yer altı sularına ve ocağın yan ocaklarla mesafesine ilişkin riski ölçmek için gerekli ‘kontrol sondajı’nın yapılmadığını üç ay önceden haber veren Şeker, “Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi” dedi. Şeker, Has Şekerler’de geçmişten beri bu sondajın yapılmadığını ve teftişten sonra da ihtarlarına uyulmadığını ifade etti. Şeker, “İhtarınıza uyulsaydı bu kaza önlenebilir miydi?” sorusu üzerine, “Elbette, önlenebilirdi" diye yanıt verdi. Şeker ayrıca, işçilere çelik burunlu ve dayanıklı ayakkabı verilmediği yönünde tespitte bulunduklarını kaydetti. Şener, mevzuat gereği, kapatma değil, para cezası verdiklerini ifade etti. 

13:24 - 
Ermenek'teki maden faciasındaki kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İstanbul'dan giden AHTAPOT 350 metreden su tahliyesine başladı.

11:29 - 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Karaman Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili açıklamada bulundu.

"UMUTLARIMIZ TÜKENİYOR"

Bakan Yıldız, "Suyu boşaltıyoruz ama 1-2 metrelik çökmeler oluştu. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir. Her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor. Suyu aktarmak önceliğimizdi. Suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkikatın bozulduğunu gördük. 24 saat çalışma var. Ama bunun adı illaki su aktarmak olarak adlandırmamak lazım. Güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım. Ocağın giriş alanıyla ilgili çalışmaların rahatlatılması için bir takım önlemler almamız lazım ki, çalışanlar daha rahat çalışsınlar. Tüm kamuoyu bilsin ki burada 24 saat çalışma yapılıyor. 1 metrelik, 1.5 metrelik çökmeler oldu. İleride göçüklerde de karşılaşabilir miyiz, bilmiyoruz. Şu anki olay suyun basınçla birlikte, ağaç tahkimattaki bozulma. Biz güvence altına almamız lazım" ifadelerini kullandı. Su tahliyesinin öncelikler arasında olduğunu belirten Bakan Yıldız, Ankara, İstanbul ve İzmir'den gelen bütün ekipman kullanılıyor" dedi.

06:32
 - Torba Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin de aralarında bulunduğu Karaman'daki 9 madende 2 ay önce üretimin durdurulduğu belirlendi. Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda "yemek vermemek" şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 15 gün önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. Yine iddiaya göre, işçiler yemeklerini evden getiriyordu. 

09:55 - Karaman'ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesindeki madende yaşanan faciada kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada göçük meydana geldi.

ÖĞLE YEMEĞİNİ OCAĞIN İÇİNDE YEDİKLERİ İÇİN MAHSUR KALDILAR

Olayın meydana geldiği maden ocağının yakınındaki bir maden ocağında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi ise, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasında idi ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yukarı çıkmış olsalarda mahsur kalmayabilirdi" dedi. 

MADEN İŞÇİLERİ, BAKAN'A ŞİKAYET ETTİ


Maden işçileri, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yaşadıkları maaş sıkıntısını aktardı, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söyledi. İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:

PET ŞİŞEYLE İHTİYAÇ GİDERİYORLAR

"Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑