GÜNCEL

Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum

Karaman'ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağında yaşanan maden faciasının son gelişmelerini haberimizin içeriğinden takip edebilirsiniz.

31 Ekim 2014 Saat: 15:13
Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum
Karaman Ermenek'teki maden faciasında son durum






14:09 - Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı, madende kusur atfedilebilecek sorumlular hakkında şüpheli sıfatıyla adli kontrol kararı çıkardı. Ermenek’te madende mahsur kalan 18 işçinin ailesi maden sahibi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

13:05 - Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan Ermenekte'ki su basan madenle ilgili son durumu değerlendirdi.

Bakanların açıklamalarından satırbaşları:

Yıldız: Su aldıkça, çamur kalıyor. İlerlediğinizde göçükler olabiliyor. Bu yüzden temkinli çalışıyoruz. Daha çalışmanın yarısındayız. Suyu bizzat yerinde gördük. Vardiyalarımızı yerine göre 4-6 saate indirdik. Ne zaman biteceği için süre veremiyoruz. 1 metre sonrasını bilemiyoruz. İşçilerimizin üzerinde hala su var. Net olan bir şey var: İşçilerimiz suyun altındalar. Her geçen saat suyun seviyesini azaltıyoruz. Yarın su seviyesi işçilerin altında olacak.

Elvan: Yer yer su geliyor, yer yer balçık geliyor. Tavanda çökmeler problem. Suyun nasıl seyir edeceğini bilemiyoruz. 

11:26 - 
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan olay yerinden açıklamalarda bulundu.

Yıldız: Risk oluşmaması için detaylı planlamalar yapıldı. Bizim için önemli bir eşiği aştık. Su çekildikçe önümüze ne çıkar bilemiyoruz. Önceliğimiz su değil tahkimat ve malzemenin dışarı çıkarılmasıdır. Su engel teşkil ediyor tabi. 170 metre aşağı inilecek. Aşğıda ne varsa oradaki malzemeler çıkartılacak. Biz işçi kardeşlerimiz çıkarılana kadar gündemimiz budur. İhmallerle ilgili herhangi bir atlama olmayacak.

"İŞVERENLERİN UYGULAMALARI KABUL EDİLEMEZ"

Çelik: Kömür kazası olayıyla ilgili milletimiz kilitlenmiş durumda. Gece 2'ye kadar işçi kardeşlerimizle beraber olduk. İyi organize olmuş bir şekilde çalışıyoruz. Göçük alanına indik. Vardiya sistemiyle çalışıyoruz. Tahkimat için tüm imkanlar seferber olmuş durumda. Mesafe alınmaya çalışıyoruz. Üzerimize düşen görevleri alıyoruz. Göçüklerin bir an önce kalkması için çalışıyoruz. Burada çalışan 180 kişi ve hepsi de sigortalı. Önemli olan bu kazaların olmaması ama devletimiz güçlüdür kamu üzerine düşeni yapacaktır. Torba yasada olan madencilerin çalışma saatleri ve emeklilik süresidir. İşletme sahipleri yeni yasaya uymadan işçi haklarını teslim etmiyor. işverenlerin uygulamaları kabul edilebilir değil.

"AĞIRLIĞIMIZ MOLOZLARIN TEMİZLENMESİ"

Elvan: Su tahliye sistemi hızlanmış durumda. Bugün sabah aşağı indiğimizde 15 metre bir mesafe var. Molozların temizlenmesi çalışması devam ediyor. ancak ağırlık olarak tahkimat ve molozların atılması işlemi sürüyor. 

09:02 - Madendeki su tahliyesi ve arama kurtarma çalışmaları, AFAD koordinasyonunda toplam 606 kişilik bir ekip ve 126 araçla gece boyunca devam etti.


30 EKİM 2014 (30.10.2014) DAKİKA DAKİKA KARAMAN ERMENEK'TEKİ TÜM GELİŞMELER

21:08 - 
Karaman'ın Ermenek ilçesindeki bir madende su kaynağının patlaması sonucu meydana gelen su baskınında mahsur kalan 18 işçinin aileleri ve yakınlarına destek vermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, bir heyeti bölgeye gönderdi.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz'ın başkanlığında oluşturulan sekiz kişilik bir heyet, maden kazasının yaşandığı bölgeye giderek madende mahsur kalan işçilerin ailelerine ve yakınlarına destek verdi.

15:06 -
 Karaman’ın Ermenek ilçesinde, 18 işçinin su altında kaldığı kömür ocağında son teftişi yapan İş Müfettişi Erdoğan Şeker, Radikal’den İsmail Saymaz'a konuştu. Teftiş sonucu hazırladığı raporda, yer altı sularına ve ocağın yan ocaklarla mesafesine ilişkin riski ölçmek için gerekli ‘kontrol sondajı’nın yapılmadığını üç ay önceden haber veren Şeker, “Sondajlar yapılsaydı kazanın önüne geçilebilirdi” dedi. Şeker, Has Şekerler’de geçmişten beri bu sondajın yapılmadığını ve teftişten sonra da ihtarlarına uyulmadığını ifade etti. Şeker, “İhtarınıza uyulsaydı bu kaza önlenebilir miydi?” sorusu üzerine, “Elbette, önlenebilirdi" diye yanıt verdi. Şeker ayrıca, işçilere çelik burunlu ve dayanıklı ayakkabı verilmediği yönünde tespitte bulunduklarını kaydetti. Şener, mevzuat gereği, kapatma değil, para cezası verdiklerini ifade etti. 

13:24 - 
Ermenek'teki maden faciasındaki kurtarma çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. İstanbul'dan giden AHTAPOT 350 metreden su tahliyesine başladı.

11:29 - 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Karaman Ermenek'teki maden faciasıyla ilgili açıklamada bulundu.

"UMUTLARIMIZ TÜKENİYOR"

Bakan Yıldız, "Suyu boşaltıyoruz ama 1-2 metrelik çökmeler oluştu. 18 işçi kardeşimizle alakalı umutlarımızın azaldığını söylemem gerekir. Her ulaştığımız metre bize yeni bir tablo çıkartıyor. Suyu aktarmak önceliğimizdi. Suyu aktardıktan sonra çamuru ve tahkikatın bozulduğunu gördük. 24 saat çalışma var. Ama bunun adı illaki su aktarmak olarak adlandırmamak lazım. Güvenliği sağlayarak bunları yapmamız lazım. Ocağın giriş alanıyla ilgili çalışmaların rahatlatılması için bir takım önlemler almamız lazım ki, çalışanlar daha rahat çalışsınlar. Tüm kamuoyu bilsin ki burada 24 saat çalışma yapılıyor. 1 metrelik, 1.5 metrelik çökmeler oldu. İleride göçüklerde de karşılaşabilir miyiz, bilmiyoruz. Şu anki olay suyun basınçla birlikte, ağaç tahkimattaki bozulma. Biz güvence altına almamız lazım" ifadelerini kullandı. Su tahliyesinin öncelikler arasında olduğunu belirten Bakan Yıldız, Ankara, İstanbul ve İzmir'den gelen bütün ekipman kullanılıyor" dedi.

06:32
 - Torba Yasa ile yürürlüğe giren düzenlemenin ardından Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'nin de aralarında bulunduğu Karaman'daki 9 madende 2 ay önce üretimin durdurulduğu belirlendi. Ancak madenciler ile işletmeciler arasındaki görüşmeler sonucunda "yemek vermemek" şartıyla tarafların anlaştığı ve madenin 15 gün önce yeniden üretime geçtiği belirtildi. Yine iddiaya göre, işçiler yemeklerini evden getiriyordu. 

09:55 - Karaman'ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesindeki madende yaşanan faciada kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada göçük meydana geldi.

ÖĞLE YEMEĞİNİ OCAĞIN İÇİNDE YEDİKLERİ İÇİN MAHSUR KALDILAR

Olayın meydana geldiği maden ocağının yakınındaki bir maden ocağında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir kişi ise, "Burada çalışan arkadaşlarımız yemek molasında idi ve yemeği aşağıda, ocağın içinde yiyorlardı. Aslında yukarı çıkmış olsalarda mahsur kalmayabilirdi" dedi. 

MADEN İŞÇİLERİ, BAKAN'A ŞİKAYET ETTİ


Maden işçileri, dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e yaşadıkları maaş sıkıntısını aktardı, artan maliyetler nedeniyle işverenin servisleri kaldırdığını ve yemek vermeyi kestiğini söyledi. İşçiler, torba yasa sonrası korkunç gelişmeleri ve sorunları şöyle aktardılar:

PET ŞİŞEYLE İHTİYAÇ GİDERİYORLAR

"Daha acısı maden ağaları tuvalet izni bile vermiyordu. Arkadaşlarımız pet şişelere ihtiyaçlarını gideriyor, vardiya bitiminde dışarı çıkarıyordu."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑