Atatürk’ün Türkiye’de daha önce yayımlanmamış 150 fotoğrafıyla birlikte, Zübeyde Hanım’ın oğlunun yakın arkadaşı İsmail Hakkı Kavalalı’ya yazdığı mektup, ilk kez Time dergisine kapak olduğu sayı, Ata’nın ipek mendili, kartviziti, emeklilik belgesi, a
Nâzım Hikmet’in Kuvâyi Milliye Destanı’nın unutulmayan dizesinden ilham alan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” başlıklı sergi, bir milletin küllerinden doğuşunu, Osmanlı’nın son yıllarından başlayarak Çanakkale cephesine, Kurtuluş Savaşı’ndan Cumhuriyet’in ilk günlerine kadar uzanan bir görsel anlatımla sunuyor. Yedi yıllık bir emeğin ürünü olan sergide büyük dahi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk kez kamuoyuyla paylaşılan 150 fotoğrafıyla birlikte, kullandığı özel eşyalar; kendisinin ve o dönemin önemli kişilerinin yazışmaları; telgraf, gazete, dergi gibi dönemsel belgeler ve o döneme ait birçok obje yer alıyor. Atatürk’ün özel eşyaları ve hem bazı kişilere imzaladığı hem de yerli ve yabancı fotoğrafçılar tarafından çekilen fotoğrafları serginin dikkat çekici bölümünü oluşturuyor.
1909’dan başlayan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi Çanakkale Savaşı’na, Avrupa’nın “hasta adamı” diye nitelendirilen Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşüne, çok zor koşullarda sürdürülen Kurtuluş Savaşı’na, Cumhuriyetimizin kuruluşuna ve sonrasına uzanıyor.
Cumhuriyetimizin 102. yılında, Humanis tarafından hazırlanan ve İBB’nin ev sahipliğinde İstanbullu sanatseverlere kapılarını açan “Karanlıkta Akan Bir Yıldız: Mustafa Kemal Atatürk” sergisi, 6 Temmuz 2025 tarihine kadar pazartesi hariç her gün 10.00-18.00 saatleri arasında ücretsiz olarak Müze Gazhane P Binası’nda ziyaretçilerini bekliyor.