DÜNYA

Kıbrıs yerel mali krizleri tetikleyebilir

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kıbrıs Rum Kesiminde yaşanan mali sorunun diğer bölgesel krizleri tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

21 Mart 2013 Saat: 11:38
Kıbrıs yerel mali krizleri tetikleyebilir
Kıbrıs yerel mali krizleri tetikleyebilir
Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Kıbrıs Rum Kesimi’nde yaşanan mali sorunun diğer bölgesel krizleri tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Avrupa basını ve Interfax’a açıklamada bulunan Medvedev, krizin Rusya-AB ilişkilerini etkileme riski olduğuna değindi.

AB’nin mevduatlardan yüzde 10’a kadar vergi alınmasını öngören kurtarma paketini eleştiren Medvedev, “Ben bu durumu Sovyet döneminde yaşanan müsadere yöntemleri ile kıyaslıyorum… İnsanlar 21. yüzyılda küresel serbest piyasa ekonomisinde yaşıyor. Mülkiyet hakları var. Bankacılık sisteminin gözden geçirilmeye ihtiyacı var.” dedi.

Kıbrıs’tan gelen heyetin Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov’la görüştüğünü ifade eden Medvedev, “Onlar müzakerelerini sürdürüyor. Sonunda dengeli bir çözüm bulunmasını ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

ZÜCACİYE DÜKKANINA GİREN FİL SUÇLAMASI

AB ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin sorunu çözme yönteminin yanlış olduğunu, zücaciye dükkanına giren fil gibi problemin üzerine gidildiğini kaydeden Medvedev, “Bu sorunda muhtemele yapılabilecek hataların hepsi yapıldı.” eleştirisi getirdi.

Kıbrıs mali sorununun AB’nin tek başına çözme girişimini eleştiren Medvedev, tüm tarafların çözüm sürecine dahil olması gerektiğini vurguladı.

Rum Kesimi Maliye Bakanı Michael Sarris’in Moskova temasları devam ederken, adada bankaların Perşembe ve Cuma günü de kapalı olacak. Moskova, Kıbrıs Rum Kesimi bankalarının off-shore hesaplarında 50 milyar dolara yakın Rus sermayesinin zarar görmesinden endişe ediyor. Adanın iflası durumunda Rusya tüm sermayeyi kaybetme riski taşırken, vergilendirme durumunda da 5 milyar dolara kadar kaybedecek. Moskova, krizi en az zararla atlatmak için tüm tedbirleri almaya çalışıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑