EKONOMİ

‘Kira’da gider yöntemi önemli

Kira beyannamesi vereceklere önemli bir uyarı:

11 Mart 2013 Saat: 09:50
‘Kira’da gider yöntemi önemli
‘Kira’da gider yöntemi önemli
Kira gelirinizin yüzde 25’ini aşan tutarda belgeli gideriniz yoksa götürü, varsa gerçek gider usulünü seçmeniz menfaatinize olur

Kira beyannamesi verilmesinde, kira giderleri yönünden yöntem önemli. Bununla ilgili tercih mükellef için belirleyici olacak.

Götürü gider: Bu yöntemde ilgili yılda 1 lira bile masrafınız olmasa da istisna düşüldükten sonra kalan kiranın yüzde 25'ini gider olarak gösterebiliyorsunuz. Dikkat edilmesi gereken nokta götürü gider uygulamasını seçen mükellefler iki yıl boyunca bu uygulamadan dönemiyorlar.
Örnek: 20 bin lira konut kira geliri elde eden Hasan Bey, götürü gider yöntemini seçti. Buna göre;
* Kira geliri 20 bin lira,
* 2012 yılı için istisna tutarı 3 bin lira,
* İstisna sonrası gelir 17 bin lira,
* Götürü gider tutarı (17.000x0,25) 4 bin 250 lira,
* Vergi hesaplanacak tutar 12 bin 750 lira.
Hasan Bey 12 bin 750 lira kira gelirinin vergisini hesaplayıp vergi dairesine ödeyecektir.
Oransal indirim var
Gerçek Gider: Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda kiraya verilen taşınmaz için yapılan tüm giderler belli bir oranla sınırlı olmamak üzere indirilebilir.
Kira gelirini beyan etmeden önce hangi yöntemin sizin için daha avantajlı olduğu değerlendirilip ona göre seçim yapmalısınız. Bir başka deyişle; gelirinizin yüzde 25'ini aşan tutarda belgeli gideriniz yoksa götürü, varsa gerçek gider usulünü seçmeniz menfaatinize.
Evini son 5 yıl içinde alanlar mutlu olacak
Kiraya verilen konutu son 5 yıl içinde alanlar için ciddi bir vergi avantajı söz konusu. Bu kişiler gerçek gider yöntemini seçtiği takdirde evin satın alma bedelinin yüzde 5'ini kira gelirinden düşebilirler. 2008'den önce alınan gayrimenkuller için bu indirim söz konusu değil.
Hiç vergi ödemez
Arif Amca 2010'da 300 bin lira ödeyerek satın aldığı evinden 2012'de 12 bin lira kira geliri elde etmiş olsun. Arif Amca gerçek gider yöntemini seçerse 300 bin liranın yüzde 5'i yani 15 bin lirayı kira gelirinden düşecek ve hiç vergi ödemeyecek. Ancak yüzde 5'lik indirim için 2 özellikli durum söz konusu:
* İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkul için yüzde 5'lik indirim söz konusu değil.
* Yüzde 5'lik bu istisna sadece tek bir ev için geçerli.
Tek ev için geçerli
Örnek: Arif Amca 2010'da 300 bin ve 150 bin liraya iki ev almış ve ikisini de kiraya vermişse sadece bir tanesinin yüzde 5'lik kısmını kira gelirinden düşebilecek.
Kiraya verilen ev banka kredisi ile alındıysa bankaya ödenen yalnızca faiz ve BSMV tutarları kira gelirinden indirilebilir. Bankadan kredi kullanıldığında ilk yıllarda daha yüksek tutarda faiz ödendiği için gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda vergi ödenmeyebilir. Kredi faizinin kira gelirinden indiriminden, kiraya verilen iş yerleri için de yararlanılabilir.
Kirada oturan konut sahipleri
Kirada oturan ve kendi evini de kiraya veren bir kişi gerçek gider yöntemini seçtiği takdirde oturduğu ev için ödediği kira giderini, elde ettiği kira gelirinden indirebilir. Memur Hakkı Bey tayin nedeniyle İzmir'den Ankara'ya gelmiştir. Dönmeyi düşündüğü için evini satmamış yıllık 6 bin liraya kiraya vermiştir. Ankara'da oturduğu ev için yıllık 12 bin lira kira ödüyor. Hakkı Bey 6 bin lira kira gelirinden, ödediği 12 bin lira kira giderini düştüğünde ödenecek gelir vergisi çıkmaz.
‘PEŞİN’İN VERGİSİNİ ERKEN ÖDEMEYİN!
Gelecek yıllara ait olup peşin tahsil edilen kira bedelleri ödemenin yapıldığı yılın değil gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.
Örneğin; 2012, 2013 ve 2014 yılları kira gelirleri topluca 2012'de tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilir.
'Önceki yıllar' farklı
Ancak önceki yıllara ait gelir vergisinin 2012 tahsil edilmesi halinde söz konusu hasılatın 2012'nin geliri gibi değerlendirilmesi gerekir. Örneğin; 2009, 2010, 2011'e ilişkin kira geliri 2012'de tahsil edilmişse bunların tamamı 2012'nin geliri olarak değerlendirilecek.
Döviz cinsi kira
Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak gayri safi hasılat belirlenir.
60 yaş üstüne beyan kolaylığı
Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Vergi İletişim Merkezini (444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑