EMLAK

Kiracılar dikkat! Anahtar teslim etmeyenin başı ağrıyacak

Kiracı çıktığı evin anahtarını evi kiralayana teslim etmekle yükümlü. Yani kiralanandaki eşyaları alıp gitmek, kiralananı tamamen boşaltmak yeterli değildir. Anahtarı teslim ettiğini ispat edemeyen kiracıların ise başı ağrıyabilir. Peki kiraya veren

25 Eylül 2022 Saat: 11:13
Kiracılar dikkat! Anahtar teslim etmeyenin başı ağrıyacak
Kiracılar dikkat! Anahtar teslim etmeyenin başı ağrıyacak

Son dönemde artan kira fiyatları ile birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında birçok konuda anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bunlardan biri de anahtar konusu, kiracı çıktığı evin anahtarını evi kiralayana teslim etmekle yükümlü. Anahtarı teslim ettiğini ispat edemeyen kiracıların ise başı ağrıyabilir! Milliyet yazarı Prof. Dr. Erol Ulusoy kiracıların tahliyesine neden olabilecek bir çok konuya köşesinden ışık tuttu...

Kiralananın tahliye edildiğinin (kiracının kiralananı iade borcunu yerine getirdiğinin) kabul edilebilmesi için, kiralananın fiilen boşaltılması yeterli değildir. Yani kiralanandaki eşyaları alıp gitmek, kiralananı tamamen boşaltmak yeterli değildir. Anahtarın da kiraya verene teslim edilmesi gerekir. Yöneticiye, kapıcıya, muhtara vs anahtar teslimi yeterli değildir ve hukuki sonuç doğurmaz.

Kiraya veren anahtarı almaktan kaçınırsa, kiracının yapması gereken, mahkemeden bu yolda tevdi mahalli tayinini isteyip, tayin edilecek yere anahtarı teslim etmek ya da Notere teslim ederek teslim keyfiyetini kiraya verene bildirmektir. Kiracının kiralananı iade borcu, ancak bu şekilde, durumun kiraya verene bildirildiği tarihte son bulur. Aksi takdirde, kiracının, kira sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülükleri, anahtar teslimine kadar devam eder. Bu sebeple kiralananı boşaltmanıza rağmen kira ve yan giderleri ödemeye devam etmek istemiyorsanız, mutlaka anahtarı da teslim edin. Teslim ettiğinizi de yazılı delille kayıt altına alın.

 

 

Kiralananın tahliye edildiğini ispat yükü kiracıya aittir. Kiracının anahtarın teslim edildiğini bildirdiği tahliye tarihinin kiraya veren tarafından kabul edilmemesi halinde; kiralananın fiilen boşaltıldığını ve anahtarın teslim edildiğini, böylece kira ilişkisinin kendisince ileri sürülen tarihte hukuken sona erdirildiğini kanıtlama yükümlülüğü, kiracıya aittir. Kiracı, kiralananı kendisinin ileri sürdüğü tarihte tahliye ettiğini ispatlayamazsa, kiraya verenin bildirdiği tahliye tarihine itibar olunur.

 

TAHLİYE SONRASI KİRALAMA 

Kiraya veren, ihtiyaç sebebiyle, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz, TBK md 355/I.

O halde kiralayan ihtiyaç sebebiyle açtığı tahliye davasını kazanmış ve kiralanan boşaltılmışsa, üç yıl boyunca başkasına kiraya vermesi yasaktır, sadece eski kiracısına kiralayabilir. Haklı sebepler varsa, örneğin kiracı vefat etmişse, iflas etmişse, başka bir ülke veya şehre yerleşmişse, başkasına kira verilmesine hukuki bir engel yoktur.

 Kiraya veren bu hükme aykırı davranır, haklı sebep olmaksızın tahliyeden sonraki üç yıl içinde kiralananı başkasına kiralarsa, eski kiracısına son yıl ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzere tazminat ödemekle yükümlüdür, TBK m. 355/1.

 

KİRALANANDAKİ ÖNEMLİ AYIPLAR NEDENİYLE FESİH VE TAHLİYE

KİRALANANDAKİ ÖNEMLİ AYIPLAR NEDENİYLE FESİH VE TAHLİYE 

Kiralanan taşınmazı kiracının teslim aldıktan hemen sonra kontrol ederek, açık ayıpları hemen, gizli ayıpları ise ortaya çıkar çıkmaz yazılı olarak bildirmesi, giderilmesi için uygun süre verilmesi, aksi takdirde sözleşmenin feshedileceğinin yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Ayıbın giderilmesi imkansız ise süre verilmesine de gerek yoktur.

Kiralayan verilen sürede ayıpları gidermezse ve ayıplar kiralananın amacına uygun kullanımı engelleyecek düzeyde ise örneğin taşınmazın mutfağı eksik, çatısı akıyor, işyerinde taahhüt edilen ciroya ulaşılamıyorsa ya da sözleşmede belirtilen sebepler gerçekleşmişse, kiracı sözleşmeyi feshedebilir. Kiracı sözleşmeyi feshetmek yerine, kirada indirim de isteyebilir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑