YEME & İÇME

Kışın ne yemeliyiz? (Hastalıklara karşı hangi bitkiler tüketilmeli)

Kış aylarında kendini gösteren hastalıklardan nasıl korunmalıyız. Hastalığa yakalanmamak için hangi bitki ve meyve tüketmeliyiz?

22 Kasım 2014 Saat: 15:19
Kışın ne yemeliyiz? (Hastalıklara karşı hangi bitkiler tüketilmeli)
Kışın ne yemeliyiz? (Hastalıklara karşı hangi bitkiler tüketilmeli)

Havaların soğumasıyla nezle, grip, bronşit ve astım gibi hastalıklarda artış gözükmektedir. Bu hastalıklara karşı nasıl korunabiliriz? 

HANGİ BİTKİ ÇAYI NEYE İYİ GELİYOR



Ada çayı: Bedeni güçlendirir. Kalp krizi tehlikesini azaltır. 

Papatya: Ateş düşürücü ve mikrop öldürücü etkisi vardır. İştahı açar

Zencefil: Bulantılara karsı çok iyi gelir. Migren ağrıları önler. Migrenle ilgili bulantıyı önlemeye yardımcı olur.

Ihlamur: Soğuk algınlığı ve gribe iyi gelir. Göğsü yumuşatır. Sinirleri yatıştırır ve rahatlatır. 

Nane: Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit ve soğuk algınlığına iyi gelir, öksürüğü keser.

KIŞ AYINDA HANGİ SEBZELERİ TÜKETMELİYİZ



- Bal kabağı: Yüksek A vitamini, fosfor ve kalsiyum içeren bal kabağı sadece tatlılarda değil; çorba ve mezelerde de kullanılmalı. 

- Brokoli: A vitamini ve potasyumdan zengin, folik asit için iyi bir kaynak olan brokolinin mineral kaybı en az olacak şekilde pişirilmesi çok önemlidir. 

- Brüksel lahanası: Kükürtlü sebzeler grubunda olduğu için güçlü bir kanser savaşçısıdır. Az pişirilmesi veya çiğ tüketilmesi gerekir.

- Havuç: A, B1, B2 vitamini ve lif kaynağıdır. Enerji verir. Karaciğerin safra salgılamasına ve kolesterolü dengelemesine yardım eder. 



- Ispanak: Demir yönünden zengin olan ıspanak, diğer yapraklı sebzelere nazaran daha çok protein içerir. 

- Kabak: 100 gram kabak günlük folik asit ihtiyacının dörtte birini karşılayabilir. 

- Karalahana: 
Kalsiyum, bakır, demir, potasyum ve C vitamini bakımından zengindir; ayrıca kükürt içerir. Çiğ olarak yemek veya sıkarak suyunu içmek daha faydalıdır.

- Kereviz: Kükürtlü sebzelerdendir ve kesildikten sonra en kısa sürede tüketilmesi faydalıdır. 

- Kırmızı ve sarı soğan: Sarı ve beyaz olanların besin öğeleri biraz daha yoğun olmasına rağmen her ikisi de güçlü antioksidanlardır.

- Lahana: Yaşlanmayı önleyici mineral olarak kabul edilen selenyum sağlıklı bir cilt verir. Mide ve yemek borusu kanseri tehlikesini azaltır. 

- Marul: 
Su içeriği yüzde 95 civarındadır. A vitamini içerir.

- Mantar: Yüksek enerji, potasyum ve protein içerir. Yağ oranı çok düşüktür.

- Maydanoz: 
İdrar söktürücü olan maydanoz C vitamini açısından çok zengindir. Aynı zamanda A vitamini ve potasyum için iyi bir kaynaktır. Taze tüketilmesi, pişmiş haline göre daha besleyici olmakla birlikte, ödem atıcı olarak, kaynatılıp suyu içilebilir

- Patates: Yüksek miktarda nişasta, B ve C vitamini içermesine rağmen, pişirme esnasında ciddi kayıplara uğrar. 



- Rezene: Uçucu yağlar içerdiğinden kaynatılması yerine sıcak suda bekletilmesi tercih edilmelidir. Anne sütünü artırma konusunda önemli yardımcılardan biridir

- Salatalık: Cilt bakımının vazgeçilmez ürünlerinden biri olan ve kükürt içeren salatalık; vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırmasının yanı sıra kolesterolü düşürür. 

- Sarımsak: Enerji verir. Kükürt ve sülfürden zengin olduğu için güçlü bir kanser savaşçısıdır. A, B, C, P vitaminleri içerir. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır. 

- Şalgam: Kalsiyum, demir ve magnezyumdan zengindir. A, C ve B vitamini içerir. Kalsiyum, potasyum ve demir içerir. Kemik ve dişleri güçlendirir. Daha çok suyu tüketilir. İştahı açar. 

- Tere: Yapısındaki madeni tuzlar ve vitaminler sayesinde, kani mikroplardan temizler, hastalıklara karşı direncimizi artırır. Böbrek taşlarını eriterek düşmesini kolaylaştırır. 

- Turp: Özellikle siyah turp, çok daha yüksek miktarda besin öğesi içerir ve böbrekler için yararlıdır. Potasyum için iyi bir kaynaktır. Halsizliğe iyi gelir. Tokluk hissi sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir.



İşte bazı hastalıklara karşı korunmanın yolları...

AKCİĞER HASTALIKLARI İÇİN NELER TÜKETİLMELİ

Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse akciğer kanamasına çok iyi gelir. Üzüm şırasının içinde bir ay bekletilen andız otu akciğer rahatsızlıkları ve vereme iyi gelir.

KABIZLIK İÇİN NE TÜKETİLMELİ



Pırasa, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir. Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir. Eriğin kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. 

BÖBREK HASTALIKLARI İÇİN NELER TÜKETİLMELİ

Adaçayı bir miktar kurutulup 1 litre suda kaynatılırak içildiğinde böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelir.

BOĞAZ HASTALIKLARI NELER TÜKETİLMELİ 

Adaçayı iyi bir baharat ve antibiyotiktir. Bal ve sirke ilave edilerek içilirse, boğaz ağrılarına karşı etkili olur. Ahududu çiçeğini kaynatarak yapılan ılık su banyosu, bademcik iltihaplarına iyi gelir. 

BAŞ AĞRILARI İÇİN NELER TÜKETİLMELİ



 Ardıçın rendelenmiş meyveleri sirke içine koyup bekletildikten sonra bir bezle alınıp üzerine sarılırsa baş ağrılarını giderir. Ayçiçek yağı içilmez ama gargara olarak kullanıldığında uykusuzluk, kronik baş ağrısı ve asabiyete iyi gelir.

KALP HASTALIKLARI İÇİN NELER TÜKETİLMELİ 

Soğan, sarımsak kandaki kolestrolü dengelediği için kalp krizi riskini azaltır.  Asma vücut yağlanmasına, kalp ve böbrek rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. 

ÖKSÜRÜK HASTALIKLARI İÇİN NELER TÜKETİLMELİ 

 Ihlamur çayı kronik öksürüğü keser. Ter ve balgam söktürücüdür. Andız otu kökü ezilip balla karıştırılarak yenirse öksürüğü dindirir, balgamı söker.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑