EMLAK

Konut alıcısı sektöre güvenini kaybetti

İnşaat sektörüne güven temmuzda bir önceki yıla göre yüzde 5,16, bir önceki aya göre de yüzde 4,03 azaldı. Gelecek 12 aya ilişkin konut satın alma ve inşa ettirme ihtimali de yüzde 3,97 düştü

3 Ağustos 2014 Saat: 10:51
Konut alıcısı sektöre güvenini kaybetti
Konut alıcısı sektöre güvenini kaybetti

Ye­rel se­çim­ler, Cum­hur­baş­kan­lı­ğı se­çi­mive Ra­ma­zan ayı ne­de­niy­le sa­tış­la­rın düş­me­si gay­ri­men­kul­de gü­ve­nin de azal­ma­sı­na ne­den ol­du. Tür­ki­ye İs­ta­tis­tik Ku­ru­mu­’nun açık­la­dı­ğı Tem­muz ayı İn­şa­at Sek­tö­rü Gü­ven En­dek­si ve­ri­le­ri­ne gö­re mev­sim et­ki­le­rin­den arın­dı­rıl­ma­mış en­deks ge­çen yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 5,6 aza­la­rak 85,3’ten 80,9’a ge­ri­le­di. Ha­zi­ran ayı­na gö­re ise en­deks­te­ki dü­şüş yüz­de 4,03 ola­rak he­sap­lan­dı.  

İn­şa­at fa­ali­yet­le­ri de azal­dı  

Bir çar­pı­cı ve­ri de alı­nan ka­yıt­lı si­pa­riş­le­rin mev­cut dü­ze­yin­de göz­len­di. Alı­nan ka­yıt­lı si­pa­riş­ler bir ön­ce­ki yı­lın tem­muz ayı­na gö­re yüz­de 12,44 azal­dı. Ni­te­kim TÜİK’­te gü­ven ek­sil­me­si­nin en bü­yük ge­rek­çe­si­ni bu ka­lem­de­ki aza­lı­şa bağ­la­dı. En­dek­sin alt ka­lem­le­ri­ni oluş­tu­ran in­şa­at fa­ali­yet­le­rin­de de bir ön­ce­ki yı­lın ay­nı dö­ne­mi­ne gö­re yüz­de 6,31’lik aza­lış ya­şan­dı. En­deks Tem­muz 2013’te 106,1 iken Tem­muz 2014’te 99,7’ye ge­ri­le­di. İki yıl­lık dü­şüş ise 10,37’ye ulaş­tı.  

Fi­yat bek­len­ti­si yük­sel­di  

Ge­rek ko­nut üre­ti­ci­si­nin ge­rek­se ko­nut alı­cı­sı­nın fi­yat­lar­la il­gi­li bek­len­ti­si de yu­ka­rı yön­lü ol­du. Sa­tış fi­yat­la­rı bek­len­ti­si 2013’te 104,5 iken en­deks Tem­muz 2014’te 107,8’e çık­tı. Fi­yat­la­rın yu­ka­rı yön­lü bek­len­ti­sin­de dö­viz­de­ki ya­ka­rı yön­lü ha­re­ket ne­ti­ce­sin­de in­şa­at mal­ze­me­le­ri­ne ge­len zam­la­rın et­ki­le­ri göz­len­di. Ge­le­cek 12 aya iliş­kin ko­nut sa­tın al­ma ih­ti­ma­li de yüz­de 3,97 düş­tü.

Doğru lokasyon önemli  

DKY İn­şa­at Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Ali Du­man­ka­ya gü­ven en­dek­sin­de­ki dü­şü­şün uzun so­luk­lu ol­ma­ya­ca­ğı­nı ak­tar­dı. Du­man­ka­ya, “Ko­nut alı­cı­sı da ko­nut üre­ti­ci­si de za­man za­man bu tür gü­ven ek­sil­me­si ya­şa­ya­bi­lir. An­cak ben sek­tör­de gü­ven ek­sik­li­ği ol­du­ğu­nu dü­şün­mü­yo­rum. Üre­ti­ci ko­nut üret­mek için iş­tah­lı, ko­nut alı­cı­sı da ko­nut al­mak için. Önem­li olan doğ­ru lo­kas­yon ve iyi bir fi­yat­la­ma. Bu iki­si bir ara­da ol­du­ğu za­man her iki ke­sim­de de ko­nu­ta gü­ven de­vam eder” bil­gi­si­ni ver­di.



Son çeyrekte atağa geçer  

Dap Ya­pı Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Zi­ya Yıl­maz, ge­çi­ci ola­rak gü­ven azal­sa da bu du­ru­mun uzun sür­me­ye­ce­ği­ni söy­le­di. Yı­lın son çey­re­ğin­de Tür­ki­ye ge­ne­lin­de sa­tış­la­rın ar­ta­ca­ğı­nı be­lir­ten Yıl­maz, “Biz ken­di öze­li­miz­de bak­tı­ğı­mız­da ko­nut sa­tış­la­rı­na olan il­gi­nin yo­ğun ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­rim. Kar­ta­l’­da İst­ma­ri­n’­e güç­lü ta­lep alı­yo­ruz. Tür­ki­ye ge­ne­lin­de­ki du­ru­mu de­ğer­len­dir­di­ğim­de de iyim­ser­li­ği­mi ko­ru­yo­rum. Ko­nut alı­cı­sı içe­ri­de se­çim­ler dı­şa­rı­da ise ge­rek kom­şu­la­rı­mız­da­ki iç sa­vaş­lar ge­rek­se ba­zı ül­ke­ler­de ya­şa­nan eko­no­mik sı­kın­tı­lar­dan do­la­yı psi­ko­lo­jik ola­rak et­ki­len­miş ola­bi­lir.An­cak bu du­rum ge­çi­ci” de­di.  

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑