GÜNCEL

Konya’ya dünyanın en büyük GES’i kuruluyor

Yerli enerji kaynaklarına ağırlık veren Türkiye, bu kapsamda güneş enerjisine dünyanın en büyük yatırımını yapacak. Enerji Bakanı Albayrak, 1.3 milyar dolarlık ihalenin aralık ayında yapılacağını söyledi

21 Ekim 2016 Saat: 07:48
Konya’ya dünyanın en büyük GES’i kuruluyor
Konya’ya dünyanın en büyük GES’i kuruluyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Konya'nın Karapınar ilçesinde kurulacak 1000 megavat kapasiteli dünyanın en büyük güneş enerjisi santrali (GES) ihalesinin aralık ayında yapılacağını açıkladı. İhale ile birlikte Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmada yeni bir dönemin kapısını aralayacağını kaydeden Albayrak, ihaleye şimdiden ABD, Çin ve Avrupa'daki pek çok ülkeden talipler olduğunu söyledi. Albayrak, Konya'ya ihale ile birlikte 1.3 milyar dolarlık yatırım geleceğini müjdeledi. Enerjide de felsefelerinin "Durmak yok yola devam" olduğunu kaydeden Bakan Albayrak, GES'in 600 bin haneye yetecek 1.7 milyar kilovatsaatlik elektrik üreteceğini açıkladı. Albayrak, dünyanın en büyüğü olacak Karapınar GES Projesi ile ilgili şu bilgileri verdi:

 İHALE ARALIKTA: Karapınar, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) için de çok önemli bir bölge. Aralıkta ihalemizi yapacağız. Bin megavatlık kapasiteyle dünyadaki fotovoltaik noktasında en büyük güneş tarla alanlarından biri olan Karapınar YEKA'mızı anons ediyoruz. Türkiye, iktidarımız döneminde birçok ilklere imza attı. Bu da ilklerden biri.

 2 BİN HEKTAR: 2 bin hektarlık alanda yapılacak bu yatırım, bugünkü değer itibarıyla 1 milyar doların üzerinde. Fabrika ayağını da düşününce en az 300 milyon dolar daha eklenecek.

 FABRİKA ZORUNLULUĞU: İhaleyi kazanan firma asgari yılda 500 megavat üretim kapasitesine sahip bir fabrika kurmak zorunda olacak. Fabrika sadece buradaki bin megavatlık tarlayı değil, takip eden süreçte diğer bölgelerden gelecek talepleri karşılama noktasında da ihracat yapabilecek.

 % 80 YERLİ MÜHENDİS ŞARTI: Projede yerli teknoloji, Ar-Ge ve yerli mühendis istihdam şartı da konuldu. Yerli mühendis şartı yüzde 80. Güneş modülü üretimi için tüm süreç Türkiye'de gerçekleştirilecek. Üretim açısından bakıldığında, Türkiye'de bu teknolojiye dayalı yerli üretimin önünü açacak bir şart ortaya koyuyoruz. 15 yıllık alım garanti süresi, üretim aşamasını da kapsayak. Böylece yatırımcı ne kadar erken üretime geçerse o kadar alım garantisi alacağı için hızlı çalışacak. Bu şekilde, 2018 sonlarına doğru yerli üretime geçilebilecek. İlk partide asgari yüzde 65, ikincide ise yüzde 75 yerli üretim şartı öngörüyoruz.

AYNI İHALE RÜZGÂRA DA YAPILACAK
RÜZGÂR 2017'DE: İnşallah bu ihalenin bir benzerini 2017'nin ilk çeyreğinde rüzgâr alanında da yapacağız. Yerli kaynak özelinde kömürde de çevrecilik ve yerli teknolojiler ve kaynaklardan faydalanmak zorundayız. Türkiye enerji konusunda fakir bir ülke, bu gerçekliğe rağmen yatırımlarını ve büyümesini devam ettiriyor. Bunun için daha fazla yerli ve yenilenebilir kaynaklar çerçevesinde devam edeceğiz. Rüzgârdaki üretim sahalarını ve bölgeyi az çok netleştirdik. Birden fazla alan söz konusu olabilir. Önümüzdeki yılın başında yatırımcının ilgi duyabileceği yerleri alternatif şekilde sunacağız. Kazan-kazan esasına dayalı, yine yatırımcı dostu olacak.

PROJE BİN KİŞİYE İŞ SAĞLAYACAK
 BİN KİŞİYE İŞ: Fabrika kurulumunda 700, işletmesinde 350 ve Ar-Ge'de 100 mühendis olmak üzere, en az bin teknik kişiye istihdam sağlanacak.

 ENERJİ MALİYETLERİNİ AŞAĞI ÇEKECEK: Karapınar yatırımıyla rekabet ortamının oluşmasının yanı sıra enerji maliyetleri de aşağı çekilecek. İnşallah yıl sonunda göreceğiz ki bu maliyetler düşmüş olacak, bu maliyetler elektrik fiyatlarının da düşmesi ve daha rekabetçi fiyatlar demek.

 İHALEYE YOĞUN İLGİ: İhaleye şimdiden ciddi talep var. ABD, Çin ve Avrupa dahil dünyanın pek çok firmasından talep geliyor. Yabancı ve yerli ortaklığı gibi opsiyonlar da değerlendirilmekte.

OYNANAN OYUNLARIN FARKINDAYIZ'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, terör örgütü FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin 79 milyonun hafızalarında yer ettiğini belirterek, "79 milyon olarak hiçbirimiz 15 Temmuz'daki insanlar değiliz. Türkiye'ye karşı oynanan oyunların çok daha farkında olarak çok daha fazla çalışmalıyız. Birileri hangi tuzakları kurmaya çalışırsa çalışsın büyümeye devam edeceğiz" dedi.

4 BİN KİŞİLİK TEKNİK ORDU
Konya'da Meram ve Sakarya EDAŞ çağrı merkezlerinin açılışını da yapan Albayrak, "Bu coğrafya dünyadaki petrol ve gazın yüzde 60'tan fazlasını ihtiva eden bölge. Doğal kaynaklar ve tüketimin fazla olduğu bir pazar. Türkiye bu ikisinin ortasında ve kritik bir rol ifade ediyor. Güçlü irade ve istikrarlı bir ekonomi için Türkiye'nin bu duruşu her şeyden önemli" dedi. Elektrik dağıtımında eksiklerinin neler olduğunu bildiklerini söyleyen Albayrak, 4 bin teknik destek personelinin de arızalara karşı göreve başlatılacağını belirtti. Elektrik dağıtımında 8.8 milyar lira yatırım yapıldığını, bütçenin 2016-2020 dönemi için 18 milyar lira olduğunu anımsatan Albayrak, "3 denklemli kazan-kazan-kazan süreci işletiyoruz. Kamunun, özelin ve vatandaşın kazandığı bir süreç" dedi. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise, vatandaşların en az yüzde 95'inin çağrı merkezlerine ulaşmasını öngördüklerini söyledi. Yılmaz, 45 saniye içinde karşılarında bir muhatap bulmalarını zorunlu kıldık" dedi. Meram EDAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Yavrucu ise, "3 bin personelle 4.5 milyona dağıtım hizmeti veriyoruz. Yeni çağrı merkezi ile de müşteri memnuniyetini artıracağız" diye konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑