EKONOMİ

Körfez ekonomisinde düşüş

6 üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki (KİK) ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 4'e gerilemesinin beklendiği bildirildi

24 Eylül 2013 Saat: 01:43
Körfez ekonomisinde düşüş
Körfez ekonomisinde düşüş

Kredi sigortalama firması Euler Hermes tarafından yayınlanan rapora göre son iki yıldır istikrarlı büyüme gösteren Körfez ülkelerinde ekonomik büyüme, küresel talepteki yavaşlamaya bağlı olarak yüzde 4'e gerileyecek.

Bu ülkeler 2011'de yüzde 7,2, 2012'de ise yüzde 6 ekonomik gelişme kaydetti. 2014'te büyümenin yüzde 4,3'ü bulması bekleniyor. Bölgede en önde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yer alıyor.

Raporda, dünyanın önde gelen petrol ihracatçısı olma özelliğine sahip Körfez ülkelerinde ticaret ve bütçenin de güçlü olduğu ifade edildi. Bunun yanısıra 2013'te petrol üretiminin düşmesi, ABD'deki talep azalması ve Çin'deki yavaşlayan büyüme neticesinde Körfez ülkelerinde görülen bütçe fazlalıklarının gerilemesi bekleniyor.

Petrole olan bağımlılıklarını azaltmaya çalışan Körfez ülkeleri farklı alanlara yatırıma devam ediyor. Örnek olarak Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) petrol gelirlerinin gayri safi milli hasıladaki oranı 2000'de yüzde 47 iken 2012'de yüzde 33'e kadar geriledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑