GÜNCEL

Korkutan uyarı: Her an 7 üzerinde bir deprem olabilir

Deprem, megakent İstanbul'u tehdit eden en büyük sorunlardan bir tanesi. Son dakika haberine göre olası İstanbul depreminde alınacak yeni önlemler belli oldu. Buna göre polislerden oluşan yeni deprem timi kurulacak.

27 Kasım 2020 Saat: 12:34
Korkutan uyarı: Her an 7 üzerinde bir deprem olabilir
Korkutan uyarı: Her an 7 üzerinde bir deprem olabilir

AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, İstanbul başta olmak üzere depreme karşı alınacak yeni önlemleri açıkladı. Güllüoğlu, beklenen İstanbul depremi için mükemmele yakın "İstanbul Afet Müdahale Planı" hazırlandığını, ayrıca polislerden oluşan "PAK (Polis Arama Kurtarma)" adıyla yeni yapı kuracaklarını belirtti. Milliyet'in haberine göre TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nun bilgisine başvurduğu Güllüoğlu, yeni projeleri ve yürütülen çalışmaları özetle şöyle anlattı:

KANUN ÇALIŞMASI: Afet Risklerinin Azaltılması Kanunu taslağı çalışması başlattık. Alanında otorite akademisyenler, uzman kuruluşlarla gruplara bölündük, dünya literatürünü tarıyoruz. Doğru zemine doğru bina konulacak. Fay Yasası konusu da bu kanunun bir bölümü olarak çalışılıyor.

İZLEME SİSTEMİ: Yeni yaklaşımla yüksek katlı binalara Yapısal İzleme Sistemi koyuyoruz. Böylece o binada depremden dolayı problem, hasar var mı yok mu özellikle yüksek katlı binalar için izleyebiliyoruz.

RİSK PLANI: Bizim için çok heyecan verici bir proje olarak İl Risk Azaltma Planları (İRAP) çalışması pilot olarak Kahramanmaraş'ta başladı. İRAP'la 81 ilin deprem, sel, heyelan, değişik afet türlerine yönelik tehlike ve riskleri tespit edilecek. 2020 sonunda 7 il bitecek.

HER BİNAYA AFİŞ: Türkiye genelinde 18 bin 925 toplanma alanı, 26 lojistik depomuz var. İlk defa İstanbul'da da Kağıthane ve Zeytinburnu'ndan başlayarak her bir binaya afiş asarak o binaya en yakın üç toplanma alanını ilan etmeye başlıyoruz.

AFET PLANI: İstanbul Afet Müdahale Plan hazırlığımız Türkiye'deki hazırlığımızın bir öncüsü olacak. "Bütün Türkiye'den kaç saatte kim nereden gelebilir? Hangi ekipman gelebilir? Hangi depo kullanılabilir? Hangi yolda ne olursa alternatif nedir?" gibi teferruatlı bir çalışmayı yürütmeye çalışıyoruz. İstanbul'da 500 arama kurtarma konteyneri yerleştiriyoruz.

POLİS KURTARMA TİMİ: İstanbul'da polis içinde her türlü eğitim ve ekipmanın verildiği "PAK" diye bir yapı kuruyoruz. İstanbul özelinde belediyeler, polis, sivil toplum kuruluşlarının arama kurtarma kapasitesi artacak.





OKUL BAHÇELERİ: Toplanma alanı ayrı, barınma alanı ayrı. Barınma alanı daha büyük, mahalle ve parklarda değil, altyapı hazırlıkları, su, kanalizasyon, elektrik gibi hazırlıkların olacağı yerler. Toplanma alanından oralara sevk edeceğiz

DEPREM ÖLÇÜMÜ: Depremi ölçümünü sismometre yerine fiber optik kablolarla yapacak ASELSAN'la yeni bir çalışmaya başladık.



DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK OTOMATİK KESİLECEK
Deprem başladığında sismometrelerden alınan birinci dalgayla beraber doğal gaz ve elektriğin otomatik olarak kesildiği, havaalanlarına bilginin verildiği bir sistem İstanbul ve Bursa için uygulama aşamasında. İstanbul'da İGDAŞ ve Kandilli rasathanemizin ortaklığında, Bursa'da AFAR ve Bursa'daki gaz şirketinin ortaklığında bu çalışmalar yürütülüyor. Bunu bütün Türkiye'ye yaymak için çalışıyoruz. Böylece, 'ikinci afet' dediğimiz yangınlar, elektrikten kaynaklı kazalar çıkmayacak.

DEPREM UYARISI: HER AN 7 ÜSTÜNDE DEPREM OLABİLİR
Komisyona katılarak çalışmalarını anlatan ve uyarılarda bulunan isimlerden bir diğeri ise Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener oldu. Özener, komisyondaki konuşmasında çarpıcı ifadeler kullandı.



'Fay hatları hareketli' diyen Özener, "Türkiye'de her an 7'nin üzerinde bir deprem meydana gelebilir. Yaptığımız hesaplarda 7.2'nin üzerinde enerji birikmiş durumda. Bizi bekleyen daha büyük depremler var. O yüzden daha iyi, hazırlıklı ve koordine olmamız gerekir. Erken uyarı sistemi ile Marmara'da 5 ile 7 saniye arasında bir zaman kazanıyoruz." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑