DÜNYA

Korona aşısı oldu, hayatını kaybetti! O aşılar yasaklandı

Belçika'da Johnson & Johnson markalı koronavirüs aşısı olan bir kadın hayatını kaybetti. Korkutan gelişmenin ardından Johnson & Johnson aşıları 41 yaş altına yasaklandı.

28 Mayıs 2021 Saat: 09:11
Korona aşısı oldu, hayatını kaybetti! O aşılar yasaklandı
Korona aşısı oldu, hayatını kaybetti! O aşılar yasaklandı

Belçika’da 40 yaşın altındaki Johnson & Johnson'ın Covid-19 aşısı olan bir kadın aşı olduktan sonra ağır tromboz nedeniyle hastaneye kaldırıldıktan sonra 21 Mayıs’ta hayatını kaybetti.

Kadına iş vereni tarafından resmi aşı programı dışında aşı uygulandığı bildiriliyor.

Bu gelişmenin ardından Belçika Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından yapılacak değerlendirme sonuçlanana kadar Johnson & Johnson tarafından geliştirilen Covid-19 aşısının 41 yaşın altındakilere yasaklandığı belirtildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, ülkede şu ana kadar 40 bin civarında Johnson & Johnson aşısı uygulandı ve bu kişilerin yüzde 80’inin 45 yaşın üzerinde.

Belçika, Avrupa İlaç Ajansı’ndan (EMA) aşı ve Belçikalı kadının ölümü arasında bir bağlantı olup olmadığının acilen araştırılmasını istedi.

Kan pıhtılaşması görülebilir

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) geçen ay yaptığı açıklamada Johnson & Johnson aşısı ile kan pıhtılaşması vakaları arasında bir bağlantı olabileceğini ancak aşının faydasının riskinden daha fazla olduğunu kaydetmişti. Ajans tarafından, "Düşük trombosit sayısı durumunda kan pıhtılaşması görülebilir" uyarısının "nadir görülen yan etkiler" arasına eklenmesi gerektiği söylenirken, bu riskin "çok düşük" olduğunun da altı çizilmişti.

EMA, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) görülen, düşük trombosit sayısından kaynaklı olduğu anlaşılan biri ağır olmak üzere sekiz vakayı incelemiş, bütün hastaların 60 yaş altı olduğunu ve çoğunun kadın olduğunu belirlemişti.

Tek dozluk Johnson & Johnson aşısı Belçika’da daha çok yaşlılara, evsizlere ve yasadışı sığınmacılara uygulanıyor. Birçok Avrupa ülkesi Johnson & Johnson aşısını kullanırken Danimarka bu aşıyı aşı programından çıkardı. Aşı İtalya’da da sadece yaşlılara uygulanıyor.

ABD'nin resmi sağlık kurumları ise yaşanan kan pıhtısı vakası nedeniyle Johnson & Johnson aşısının kullanımına ara verilmesini tavsiye etmiş, nisan ayında söz konusu aşının yapılmasına 10 gün ara verilmişti.

ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından bu ay başında yapılan açıklamada Johnson & Johnson aşısı uygulanan 8,7 milyon kişi arasından 28 kişide nadir kan pıhtılaşması tespit edildiğini ve aşı ile bu vakalar arasında "makul bir nedensel ilişki" bulunduğu belirtilmişti.

Johnson & Johnson 20 Nisan’da yaptığı açıklamada aşının etiketine bir uyarı koyarak Avrupa’da aşının dağıtımını yapmaya devam edeceğini açıklamıştı. Belçika dahil bazı Avrupa ülkeleri nadir de olsa aşı tromboza neden olabildiği endişeleri nedeniyle aşıyı uygulamayı durdurabileceklerini açıklamıştı. Şirket ise aşının pıhtılaşmaya neden olduğuna dair net bir nedensel ilişki kurulamadığını açıklamıştı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑