DÜNYA

Kuzey Kore, Çin’i bile korkuttu

Kuzey Kore'den dünyayı şoke eden rest Birleşmiş Milletler'den Kuzey Kore'nin nükleer araştırmalarına kınama geldi.

23 Ocak 2013 Saat: 16:50
Kuzey Kore, Çin’i bile korkuttu
Kuzey Kore, Çin’i bile korkuttu
Kuzey Kore'ye olan yaptırımların genişletilmesinin düşünülmesi zaten gergin olan ilişkileri daha da tırmandırmaya başladı. Yapılan kınamada dikkat çekici olan detay ise Çin'in de bildiriye imza atmış olması. Kuzey Kore'nin müttefiki olarak düşündüğü Çin daha önce de Kore'ye uyarıda bulunmuş ve nükleer testlerinden vazgeçmesini istemişti.

Kınamaya Kuzey Kore'nin tepkisi ise sert oldu. Jet bir açıklama yapan Kuzey Kore yönetimi nükleer çalışmaları konusunda dünyayla herhangi bir diyaloga bir kez daha girmeyeceklerini aksine 'orduyu ve nükleer kapasiteyi daha da güçlendireceklerini' açıkladı. Dışişleri'nden yapılan açıklamada 'savunma gücümüzü, nükleer de dahil olmak üzere, güçlendirme çalışmalarımıza başlıyoruz' ifadeleri kullanıldı.

Başta ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Güney Kore olmak üzere birçok dünya ülkesi Kuzey Kore'nin nükleer çalışmalarını acil olarak durdurmasını istiyor. Kuzey Kore Uzay Ajansı da bu ülkeler tarafından kara listeye alınmış durumda.

ÇİN'İN İSTEĞİ 'SAKİN ÇÖZÜM'

'Kara liste' uygulaması ile Kuzey Kore'nin firmaları ve bazı kişiler dünya çapında ambargolara maruz kalacak. Bu ambargoların arasında hesap dondurma ve ülkeye giriş yasağı gibi yaptırımlar bulunuyor. Kuzey Kore'nin tek diplomatik müttefiği olan Çin ise duruma daha hassas yaklaşılmasından yana. 'Herkesin sakin olup yaptırımları hafifletmesi gerekir yoksa bölgeyi daha da kızıştırmaktan başka bir şey yapılmış olmaz' fikrini savunan Çin hükümetinin kınamaya imza atmasının nasıl bir politikayı izleyeceği ilerleyen günlerde belli olacak...

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑