GÜNCEL

Lozan Anlaşmasının Süreci Doluyor

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, Lozan Antlaşması’nın süresinin 2023de sona ereceğini belirtirken Trakya Üniversitesinin değerli Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Bülent Atalay ise Balkan Savaşlarının tarihimizdeki öne

24 Temmuz 2012 Saat: 22:12
Lozan Anlaşmasının Süreci Doluyor
Lozan Anlaşmasının Süreci Doluyor

TRAKYA Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, 24 Temmuz 1923 yılında imzalanan Lozan Antlaşması’nın süresinin 100 yıl olduğunu öne sürerek, “2023 diye dilimizde pelesenk oldu, ama bu antlaşma 2023 yılında bitiyor. Antlaşma bir imparatorluktan, genç Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun dünyaca onaylanması ve kabul edilmesidir” dedi.

Lozan Antlaşması’nın 89’ncu yıldönümü nedeniyle Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde tören düzenlendi. Törene Trakya Üniversitesi’nin 6 ve 7’nci dönem Rektörü Prof. Dr. Enver Duran, akademik personel ve CHP Edirne teşkilatından çok sayıda üye katıldı. Lozan Antlaşması sonucu Yunanistan’ın Anadolu'da yarattığı tahribat nedeniyle savaş tazminatı olarak Türkiye’ye verilen Karaağaç Mahallesi’ndeki törende konuşan Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi, Yrd. Doç. Dr. Bülent Atalay, Lozan Antlaşması meşalesinin Balkan savaşları sırasında yakıldığını söyledi. Türklerin tarih boyunca bir çok savaşta yer aldığını kaydeden Atalay:

“Türklerin dahil olduğu tarihte bir çok savaş vardı. Ancak Balkan savaşları en kötü yaşadığımız savaştır. Balkan Savaşı’na kadar Osmanlı İmparatorluğu ayakta kalabilmek için değişik fikirler ileri sürdü. Önce Osmanlıcılık daha sonra İslamcılık ancak Balkan Savaşları sırasında kültürel manada Türkçülüğün ateşi, ışığı yakıldı” dedi.

2023’TE SÜRE DOLACAK

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran ise Lozan Antlaşmasının 100 yıl süresi olduğunu öne sürerek şöyle konuştu: “Lozan denilince ilk akla gelen Yunanlılar oluyor. Hayır bir büyük satranç oyunudur, bunun sadece bir elemanıdır Yunanistan. Bu satranç oyununda biz bu antlaşmayı 24 Temmuz 1923’te imzaladığımızı düşünüyoruz. Peki öyle mi? Oysa meclisten geçmesi daha ileri bir tarihte oldu. Mustafa Kemal Atatürk’ün onayı daha ileri bir tarihte oldu. Yunanistan’ın onayı bizden öncedir. Bu satranç oyununun arkasında ne var? Bu antlaşma kaç yıl geçerli ve ne zaman bitiyor? Antlaşma 20’nci yüzyılda yapıldı, ama biz 21’nci yüzyıldayız. 2023 diye dilimizde pelesenk oldu, ama bu antlaşma 2023 yılında bitiyor. Antlaşma bir imparatorluktan, genç Türkiye Cumhuriyeti kuruluşunun dünyaca onaylanması ve kabul edilmesidir. Lozan Antlaşması nereden bakarsanız bakın başarıdır. Lozan Antlaşmasını gelecek içinde değerlendirmek zorundayız.”

Törene katılanlar daha sonra fakülte bahçesinde bulunan Lozan Anıtı’nı gezdi.

DEVİR-TESLİM 5 AĞUSTOSTA

Trakya Üniversitesi’nde son iki dönemdir rektörlük görevini sürdüren Prof. Dr. Enver Duran, yerini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından ataması yapılan Prof. Dr. Yener Yörek’e devrecek. Üniversitede devir-teslim töreni 5 Ağustos tarihinde gerçekleşecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑