DÜNYA

Macaristan konsolosluğuna saldırı

Ermenistanın başkenti Erivanda izinsiz gösteri yapan bir grubun Macaristan konsolosluğuna saldırdığı bildirildi.

2 Eylül 2012 Saat: 12:44
Macaristan konsolosluğuna saldırı
Macaristan konsolosluğuna saldırı

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da izinsiz gösteri yapan bir grubun Macaristan konsolosluğuna saldırdığı bildirildi. Göstericiler konsolosluğa domates atarken, binanın önündeki Macar bayrağını indirerek ayakları altında çiğnedi. Erivan'da, 2004 yılında Ermeni bir subayı öldürdüğü için ömür boyu hapse mahkum edilen Azerbaycanlı subayı Azerbaycan'a iade ettiği için Macaristan aleyhinde gösteri düzenledi. İzinsiz yapılan gösteride protestocular ölen Ermeni subayın fotoğrafları taşıdı ve slogan atarak Erivan'daki Macaristan konsolosluğuna yürüdü. Öfkeli kalabalık Macaristan konsolosluğuna domates atarken, binanın önündeki bayrağı da indirerek ayakları altında çiğnedi. Göstericiler ayrıca Azerbaycanlı subay Ramil Seferov'un da fotoğrafını yaktı. Göstericilere polisin müdahale etmemesi ise dikkat çekti.  2004 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde Macaristan'da katıldığı seminerde, Azerbaycan bayrağını ayakları altına alan bir Ermeni subayı öldüren Azerbaycanlı subay Ramil Seferov dün ülkesine döndü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, özel bir kararname ile Ramil Seferov'u affederken, af kararı ülkede büyük sevinçle karşılandı. Seferov'un evi ziyaretçi akınına uğradı.

Seferov, ülkesinde coşku ile karşılanırken, Ermenistan Azeri subayın iade edilmesi sebebiyle Macaristan ile diplomatik ilişkileri kesti. Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan dün yaptığı açıklamada, Budapeşte ile 'diplomatik ve tüm resmî' ilişkileri kestiklerini duyurdu. Macaristan'da 8 yıldan beri cezaevinde bulunan Ramil Seferov, Azeri bayrağını yere atmak ve kendisine küfretmekle suçladığı Ermeni subay Gurgen Margaryan'ı olay yerindeki yangın söndürme kutusunda bulunan balta ile öldürmüştü.

MACARİSTAN'A DİPLOMATİK TEPKİ

Öte yandan Ermenistan'ın, Macaristan ile diplomatik ilişkilerini askıya aldığı bildirildi. Erivan kaynaklı Novosti-Armeniya haber ajansının bildirdiğine göre; Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan diplomatik temsilcilerle yapılan olağanüstü toplantıdan sonra Macaristan ile tüm diplomatik ilişkileri askıya alıklarını duyurdu. Ermenistan ile Macaristan arasında yaşanan bu diplomatik gerginliğin sebebinin dün affedilen Azeri subay olduğu bildiriliyor. Bilindiği gibi Macaristan'da Ermeni subay Gurgen Markaryan'ı öldürmek suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılan Azeri subay Ramil Seferov dün ülkesine iade edildi. Seferov, aynı gün Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da özel bir kararname ile affedildi. Azerbaycanlı ve Ermenistanlı subaylar 2004 yılında NATO'nun Barış İçin Ortaklık programı çerçevesinde katıldıkları programda, Azerbaycan'ın milli değerlerine hakaret eden Ermeni subay, Ramil Seferov tarafından öldürülmüş, Macaristan mahkemesi de Azeri subayı ömür boyu hapse mahkum etmişti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑