TURİZM

Masumiyet Müzesine Akın

Orhan Pamukun Masumiyet Müzesi 3 ayda 11 bin ziyaretçi ağırladı

3 Ağustos 2012 Saat: 22:15
Masumiyet Müzesine Akın
Masumiyet Müzesine Akın

Nisan 2012’de kapılarını açan ve tarihte bir romandan esinlenerek yapılan ilk müze olma özelliğini taşıyan Orhan Pamuk’un “Masumiyet Müzesi “ üç ayda 11 bin ziyaretçiyi ağırladı.
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un 2008 yılında yayımladığı ve bugüne kadar altmışa yakın ülkede okuyucularla buluşan aynı adlı romanından esinlenilerek yapılan “Masumiyet Müzesi” Türkiye’de ve dünyada büyük ilgiyle karşılandı. Nisan ayından bu yana yerli ve yabancı toplam 11 bin kişi “bir aşk hikâyesinin görselleştiği mekân” olan Çukurcuma’daki Masumiyet Müzesi’ni ziyaret etti.
Dünyada büyük yankı uyandıran müze, yabancı turistlerin de ilgi odağı oldu. Çukurcuma’da 1897 yapımı tarihi bir binada yer alan Masumiyet Müzesi, Nisan ayından bu yana 2.800 yabancı ziyaretçiyi 1950-2000 yılları arasına dair İstanbul hayatının pek çok unutulmuş ayrıntısıyla buluşturdu. Ziyaretçilerin arasında Avrupalı ve Amerikalıların yanı sıra Peru, Arjantin, Avustralya, Kore, Hong Kong, Arnavutluk, Gürcistan, Suudi Arabistan, Ürdün ve Romanya’dan gelen turistler bulunuyor.

Ziyaretçiler, duygusal anlar yaşıyorlar
Ziyaretçiler müzede hem İstanbul hayatının pek çok unutulmuş ayrıntısında kendi anılarıyla hem de Masumiyet Müzesi’nin kahramanları Kemal ve Füsun’un aşkıyla buluşarak duygusal anlar yaşıyor.

İKİ BİN KİŞİ ROMANI BİLET OLARAK KULLANDI
Bir romana, onun kahramanlarına ve okuyucuda bıraktığı duyguya dokunmak isteyen iki bin ziyaretçi ise ellerinde Masumiyet Müzesi romanı ile müzeye gitti ve kitabın sayfaları arasında yer alan giriş biletini kullanarak müzeyi gezdi. Romanı bilet olarak kullanarak kitabına damga bastıran ziyaretçiler, bu damga ile romanın kahramanı Kemal Basmacı’nın da dileğini yerine getirmiş oluyor.
Romanı okumamış olan ziyaretçiler için İstanbul’un en büyük eksikliklerinden biri olan bir şehir müzesi ile karşılaşıyorlar ve zamanda kaybolmuş ve unutulmuş şey’lerin masumiyetini tecrübe ediyorlar.
Masumiyet Müzesi biletleri müzenin resmi internet sitesi www.masumiyetmuzesi.org ’dan rezervasyon yaptırılarak, My Bilet üzerinden ya da müze gişesinden satın alınabiliyor. Ziyaret saatleri içerisinde müzeye gelen konuklar ilgi çekici ürünlerin yer aldığı müze dükkânından kitaplar, müzedeki sanat eserlerini gösteren posterler, kartpostallar ve müze için özel olarak üretilen hediyelik eşyaları edinebiliyorlar.
Orhan Pamuk tarafından bir müze kataloğu olarak hazırlanan “Şey’lerin Masumiyeti” ile de izleyiciler Pamuk’un dilinden müzedeki eşyaların, manzaraların, gündelik hayatımızın tuhaf, göz kamaştırıcı ve sıradan ayrıntılarının yeni anlamlarını keşfediyor.

MASUMİYET MÜZESİ HAKKINDA
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un yaklaşık on beş yıldır üzerinde çalıştığı, “bir küçük ve alçakgönüllü İstanbul günlük hayatı müzesi” olarak tanımladığı Masumiyet Müzesi’nde yirminci yüzyılın ikinci yarısında İstanbul’daki gündelik hayatı temsil eden eşyalar, özenle düzenlenen kutular ve vitrinlerde sergileniyor. Sinema biletlerinden kibritlere, likör şişelerinden kapı kulplarına, minik biblolardan fotoğraflara uzanan, binlerce eşyadan oluşan koleksiyon, romanın seksen üç bölümünü temsil eden seksen üç kutuda yer alıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑