TURİZM

Mezar anıtını çöplük yaptılar

Kaş’taki Likya mezarının hali, görenleri şaşkına çevirdi. Koruma altındaki mezarın etrafı pazarcı tezgâhları ve hurdalık malzemelerle çevrilmiş, önüne de tabela dikilmiş: “Perşembe günleri 15.00’ten sonra araçlarınızı kaldırın.” Mezarın etrafı, Hürri

9 Ağustos 2020 Saat: 08:22
Mezar anıtını çöplük yaptılar
Mezar anıtını çöplük yaptılar

Antalya’nın Kaş ilçesinin altında Likya medeniyetinin önemli liman şehri olan Antiphellos Antik Kenti bulunuyor. Likya medeniyetine özgü kaya mezarları ilçenin pek çok yerinde farklı formlarda karşımıza çıkıyor. Bunlardan biri de normal günlerde otopark olarak kullanılan, cuma günleri semt pazarının kurulduğu alanda bulunuyor. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Yasası çerçevesinde tescillenen tarihi eser şimdi hurdalığa dönmüş durumda. Kaş’taki kaya mezarlarının korunmasından Demre Müze Müdürlüğü ve Kaş Belediyesi sorumlu. Demre Müzesi yetkilileri Kaş Belediyesi’ne defalarca yazdıklarını ancak belediyenin bir türlü koruma önlemlerini almadığını öne sürüyor. Yetkililer 2863 sayılı Yasa gereği Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda eserin gerekli konservasyon yapıldıktan sonra Demre Müzesi bahçesinde koruma altına alınacağı belirtildi. 

HÜRRİYET SORUNCA ETRAFI TEMİZLENDİ

Kaya mezarının kötü durumdaki görüntüsünü sorduğumuz Kültür ve Turizm Bakanlığı, durumu Demre Müze Müdürlüğü’ne bildirdi. Dün öğle saatlerinde Müze müdürlüğü arkeologlarının denetiminde Kaş Belediyesi ekiplerine eserin etrafı temizlettirildi ve tabela söktürüldü. Eserin genel onarım ve koruması için Koruma Kurulu kararı beklenecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑