MODA

Modanın karanlık yüzü: Anoreksi

Fransız parlamentosu anoreksiyi tartışıyor ama moda dünyası aşırı zayıf mankenleri vitrine çıkarmaktan asla vazgeçmiyor...

21 Mart 2015 Saat: 11:09
Modanın karanlık yüzü: Anoreksi
Modanın karanlık yüzü: Anoreksi

Fransa özellikle moda ve lüksle bütünleşmiş bir ülke. Paris moda haftası en önemli modacılar için bile çok büyük bir sınav haline gelmiş durumda. Tüm o şaşaayı, gösterişli kıyafetleri bir yana bırakırsak modanın bir de karanlık yüzü var: Hastalık derecesinde ince kadınların metalaştırılarak çekici gösterilmesi.

Bugünlerde Fransa aşırı ince kadınların defilelerde yer almasını düzenleyecek bir yasa tasarısı hazırlıyor. Hazırlanacak yasaya göre podyuma çıkacak mankenlerin belli bir kilonun üstünde olması gerekecek.

Anoreksi (anoreksiya nervosa) veya diğer bir adıyla kronik iştahsızlıkla savaşmak için hazırlanmaya başlayan yasa kabul edilirse modellik ajansları, modelleri vücut kitle endeksini ölçerek ve uygun bulunan endekslere göre işe alınacaklar. Eğer belirlenen ölçülerin altında modelleri çalıştıran ajanslar olduğu tespit edilirse bu ajanslara para cezası hatta hapis cezası bile verilebilecek.

Moda endüstrisinin yarattığı 0 beden model anlayışı özellikle genç kızların kendi bedenlerini sorunlu olarak görmelerine ve kilo vermeyi hastalık derecesine getirmelerine sebep oluyor. Anoreksi ölümcül bir hastalık haline geldiğinde ise kurtuluşu oldukça zor. Yaş ve boya uyumsuz kilo, kilo almaktan korkup, yemek yememek, kemiklerde zayıflama ve çabuk kırılma, büyümede gerilik ve kalp ritminde düzensizliğe sebep olabiliyor.


Anoreksi dünya gündemini 2006’da Brezilyali ve Uruguaylı iki modelin ölümüyle daha fazla ilgilendirmeye başlamıştı. 2010’da Fransız model ve aktris Isabelle Caro’nun 25 kiloya düşerek ölümüyle anoreksiya nervoza’ya karşı hareketler daha da büyümüştü.

Modellerin vücut kitle endekslerinin girildiği resmi bir veri olmasa da genel olarak endeksin 18 veya 18.5 olması minimum kabul ediliyor. Kate Moss’un endeksinin 15, diğer ünlü modellerden Naomi Campbell ve Gisele Bündchen’in isr 16 ile 17 arasında endeksleri olduğu düşünülüyor.

İsrail, İtalya ve İspanya modellere bu tip kilo sınırlandırmaları ve düzenlemeler getirmiş. Vücut kitle endeksi veya belirlenen minimum ölçüler hesaplanarak modellerin aşırı zayıflamaları engellenmeye çalışılıyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑