KADIN

Müzik alışverişi artırıyor

Müzik Psikolojisi Uzmanı Çağın Mert Öğüt, alışveriş yapılırken mağazalarda çalınan müziğin alışverişi etkilediğini ve doğru kullanılan müziğin satın alma davranışını artırdığını söyledi.

9 Mart 2015 Saat: 09:52
Müzik alışverişi artırıyor
Müzik alışverişi artırıyor

Pek çoğumuz ne gibi bir etkisi olduğunun tamamıyla farkında olmadan müzik dinleriz. Dinlediğimiz müzikler bazen uyarıcıdır, bazen rahatsız edici, bazen de rahatlatıcı olabilir. Tepkimiz her ne olursa olsun dinlediğimiz müzikler, üzerimizde ruhsal zihinsel ve fiziksel etkiler oluşturur. Bunun çoğu zaman farkında olmayız.

Müziğin, yüzyıllardır insan psikolojisi üzerinde olumlu etkiler bıraktığı biliniyor. Alışveriş merkezlerinde çalınan müzikler, insanların satın alma kararlarını, mağazada geçirdikleri sürelerini ve ürün seçimindeki davranışlarını etkiliyor. Günümüzde alışveriş merkezlerinde ve mağazalarda çalınan müzikler, tüketiciyi etkilemek amacıyla kullanılıyor.

"MÜZİĞİN BİRÇOK DAVRANIŞIMIZI ETKİLEDİĞİNİ BİLİYORUZ"

Alışveriş yaparken çalınan müziğin çoğu zaman farkında olmadığımızı söyleyen Müzik Psikolojisi Uzmanı Çağın Mert Öğüt, o anda "Şu anda müzik çalıyor mu? diye sorulduğunda bir anda cevap verilemeyeceğini aktardı. En son gidilen alışverişin düşünüldüğünde, orada müzik çalıp çalmadığının farkında olunmadığını vurgulayan Öğüt, alışveriş yapılan yerlerde arkadan devamlı bir müziğin geldiğini ifade etti.

Mert Öğüt, "Özellikle ünlü alışveriş merkezlerinin ya da markalaşmış mağazaların kendi kullandıkları belirli müzikler vardır. Bunlar arkadan devamlı dinletilir. Biz çoğu zaman bunun farkında olmayız. Müziğin bizim birçok davranışımızı etkilediğini biliyoruz. Alışveriş davranışı da bunlardan birisi. Bir kişi alışveriş yaparken mümkün olduğunca rahat olması ve dikkatinin yaptığı alışverişte olması, orada aldığı ürünlerle kendini özdeşleştirmesi gerekir. Hatta daha da abartırsak, aldığı ürünün ona vereceği hayalleri düşünmesi ve aldığı ürünün ona kendini daha iyi hissettirmesi gibi kavramlarla meşgul olması bu sektörde satış yapan kişilerin hedeflediği konulardan bir tanesidir. Müziğin bu şekilde seçilmesi de aslında bir noktada buna hizmet eder diyebiliriz" diye konuştu.

"ÇALINAN MÜZİK ALIŞVERİŞE KONSANTREYİ SAĞLIYOR"

Alışveriş merkezlerinde çalınan müziklerin tekrarlayıcı müzikler olduğunu söyleyen Müzik Psikolojisi Uzmanı Öğüt, müziklerin anlamasının basit, zihni yormayan ve içinde söz barındırmayacak şekilde seçildiklerini dile getirdi. Alışveriş merkezinden çıktığımızda orada çalınan melodiyi istemsiz olarak tekrar ettiğimizi bildiren Öğüt şunları belirtti;

"Bu yine aynı şekilde bizim beynimizi yormayan, bizi rahatlatan tonlarda uyumlu aralıklarda seçilmiş müzikler oluyor. Devamlı başa dönme hissiyatı olduğu için bir bütünlük algısı içinde olunuyor. Bu durumda bize kendimizi daha iyi hissettiriyor. Alışverişe daha fazla konsantre olmamızı sağlıyor. Biz konsantre oldukça alışverişimize de daha fazla yönelmiş oluyoruz. Aynı zamanda başka bir etki olarak doğru kullanılan ve basitçe akılda kalan müzik, alışveriş merkezinden çıktığımızda hala söylemeye devam ettiğimiz ve beynimizde dönen kulaklarımızda tekrar eden bir şarkı olur. Bu da marka değerini yükselten ve bizi tekrar o alışveriş merkezine yönlendiren faktörlerden birisi olur."

"MÜZİK DİKKAT DAĞITIMINI ENGELLEYEN GÜZEL BİR YÖNTEMDİR"

Müzik çalmayan bir ortamda dikkatimizi dağıtacak birden fazla etkenin olduğuna da dikkat çeken Çağın Mert Öğüt, "Hiç müzik olmayan bir ortamda etrafta, öksürme sesleri, yan reyondaki dedikodu yapan kişiler, bir arka reyondaki tartışan çift ve karşıdaki ağlayan çocuk hepsi kulağımıza batacaktır. Bunlar dikkatimizi dağıtan faktörlerdir. Bunu azaltmak için müzik güzel bir yöntemdir. Arkadan bizi rahatsız etmeyecek, hatta orada olup olmadığını fark etmeyeceğimiz bir desibelde verilen müzik, bu gürültüleri engeller" şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑