KÜLTÜR/SANAT

Nemrut'un hazinesinin yeri tespit edildi

Bitlis'teki Nemrut’un 2 bin 700 yıllık mezarı ve hazinesine ulaşıldı.

27 Aralık 2012 Saat: 12:52
Nemrut'un hazinesinin yeri tespit edildi
Nemrut'un hazinesinin yeri tespit edildi
Ceberrut Nemrut olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl önce ölen Salyangoz Kralı Nemrut'un mezarı ve hazinesinin Bitlis'teki Nemrut Dağı'nda olduğu öne sürüldü.

Araştırmacı yazar Mehmet Törehan Serdar, uzun zamandan beridir yaptıkları araştırmalar neticesinde Bitlis'teki Nemrut Dağı'nda Ceberrut Nemrut olarak bilinen ve 2 bin 700 yıl önce ölen Salyangoz Kralı Nemrut'un mezarının ve hazinesinin yerini tespit ettiklerini söyledi. Bitlis'teki Nemrut'un Adıyaman'daki Nemrut Dağı'yla sadece isim benzerliğinin olduğunu ifade eden Mehmet Törehan Serdar, "Bitlis'teki acımasız kral Ceberut'un Nemrut gibi zalim olması sebebiyle halk tarafından bu dağa Nemrut ismi verilmiştir." dedi.

Milattan önce 700 yıllarında Gürcistan krallığı ile Trabzon krallığı arasında savaş çıktığını ve çıkan savaş sonrasında Gürcistan krallığının Trabzon krallığını yendiğini anlatan Serdar, Trabzon kralının büyük oğlunun Gürcistan askerlerinden kaçarak Nemrut Dağı'nı mesken seçtiğini kaydetti. Bu şahsın çok acımasız olduğunu ifade eden Serdar, "Halka zulmetmeye başlayınca halk da bu kişiye Nemrut ismini veriyor. Nemrut dağını kendisine yayla olarak seçmiş yani yazın burada yaylada kalmıştır. Daha sonra ölünce de büyük hazinesi ile birlikte nemruta defnedilmiştir." diye konuştu.

Bitlis'teki Nemrut'un lahit mezarının yerini tespit ettiklerini kaydeden Serdar şöyle konuştu: "Bununla ilgili bir belgeye ulaştık. Belge şu an elimizde. Bizim tespit ettiğimiz ve Grekçe olarak yazılan belgelerin gösterdiği nemrut dağında salyangoz kralı Nemrut'a ait lahit kral mezarını ve savaşa neden olan vazoyu bulduk. Bunu bilim adamlarına yetkililere ve Kültür Bakanlığı'na iletiyoruz. Mezarın ve hazinenin tahrip edilmemesi açısından nokta yeri şu an için gizli tutuyoruz. Defineciler tarafından tarumar edilmesinden tahrip edilmesinden korktuğumuz için yerini tam olarak söylemiyoruz. Sadece Nemrut dağında olduğunu ve yerini kesin olarak tespit ettiğimizi söyleyebiliriz. Bahar ayına kadar yerinin neresi olduğu saklı tutacağız. Bahar ayında İstanbul'dan gelecek araştırmacı dostumuzla beraber belgesiyle beraber tam olarak neresi olduğunu göstereceğiz. Nemrut'ta yerini kesin olarak tespit ettiğimiz Nemrut dağında büyük bir lahit mezarın içerisinde bir kısmında cesedi bulunuyor bir katında ise büyük bir hazinesi bulunuyor." Cihan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑