DÜNYA

Off Shore'da gizli hesap skandalı

Karapara adalarında 130 bin kişiye ait off-shore hesapları ele geçirildi.

5 Nisan 2013 Saat: 09:44
Off Shore'da gizli hesap skandalı
Off Shore'da gizli hesap skandalı
46 ülkeden 86 gazeteciye sızdırılan, silah kaçakçıları, siyasetçiler ve işadamlarına ait hesaplarda yaklaşık 32 trilyon dolar bulunuyor.

ABD’li milyarder Mark Rich’in eski karısı Denise Rich de deşifre olan listede yer alıyor.

Vergi kaçırmak ve kara para aklamak isteyenlerin tercih ettiği Virgin ve Cook Adaları gibi 10 ülkede bulunan offshore hesaplara ait 2,5 milyon belge sızdırıldı. 170 ülkeden 130 bin hesap sahibi içinde devlet adamları, silah ticareti yapanlar ve dolandırıcılar da var.

Washington merkezli Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Cemiyeti (ICIJ) belgeleri 46 ülkeden 86 gazeteci ile paylaştı. Bu gazeteciler vergi kolaylığı sağlayan ülkelerde şirketlerin kuruluşu konusunda uzmanlaşmış olan iki şirkete aitmilyonlarca belgeyi incelemeye aldı. Bir yılı aşkın süren araştırmanın sonunda her gazeteci kendi ülkesine ait ilk sonuçları yayınlanmaya başladı. Belgeleri inceleyen McKinsey Yatırım firmasından bir uzman adalarda yoğunlaşan bu sistemsayesinde 32 trilyon dolar paranın saklandığını, yıkanıp temizlendiğini söyledi.

SAHTE İSİMLE HESAP

İncelemeye göre süper zenginler pahalı ev, yat ve sanat eserlerinİ vergiden kaçmak için bu adalardaki şirketleri aracılığı ile satın alıyor. Sıradan insanların sahip olmadığı bu ayrıcalık sayesindemilyarca dolarları ceplerinde kalıyor. Rusya, Kanada, Pakistan, Filipinler, Tayland, Azerbaycan ve Moğolistan gibi ülkelerden devlet adamları ve politikacılar, servetlerini gizlemek için bu adalarda sahte isimler adına çok sayıda şirket kuruyor. UBS, Clariden ve Deutsche Bank gibi önde gelen finans kurumları, müşterilerinin gizli hesaplarını ortaya çıkarmak için araştırmaya destek verdiler. Hesapların yönetilmesi için yüksekmaaş alan bir finans danışmanları ve aracılar sektörününmeydana geldiği anlaşıldı.

VERGİ YOK 

Ponzi oyunu ile müşterilerinden milyarlarca dolandıran sözde yatırımdanışmanlarının 'kazançlarını' bu adalarda sakladığı belirlendi. Tümhesapların yasadışı işlemler için kullanılmadığı, vergi kolaylıklardan faydalanmak isteyen bazı şirketlerin yasal işlemlerini bu adalarda yaptığı tespit edildi.

RUMLAR BÖYLE BATT

Belgeler, adalardaki finansal gizliliğin zenginlere büyük vergi imtiyazları sağladığını, fakir ülkelerdeki yolsuzluk yapanlara da fırsatlar verdiğini gözler önüne seriyor. Rum Kesimi'nde yaşanan banka skandalına işaret eden uzmanlar bunun, offshore hesapların ne kadar zarar verebileceğinin bir örneği olduğunu kaydediyor.

Politikacı eşlerinin adına hesap

Yayınlanan ilk belgelere göre offshore hesaplarda parasını tutanlar arasında Fransa Cumhurbaşkan François Hollande'ın seçimkampanyasının muhasebecisi ve yakın arkadaşı Jean-Jacques Augier,Moğolistan eskimaliye bakanı Bayartsogt Sangajav, Rusya başbakan yardımcısı Igor Shuvalov'un karısı, Kanadalı bir senatörün eşi, Filipinler’de devrilen devlet başkanı FerdinandMarcos'un kızı ImeeMarcos, AmerikalımilyarderMark Rich'in eski karısı Denise Rich de var.

İKİSİ HAPİSTE 

Yayınlanan belgelerde adı geçen Rus oligark Boris Berezovski'nin ortağı İngilizmilyoner Scot Young'ın 100milyon dolarlık birmülke sahip olduğu anlaşıldı. Young başka bir suçtan hapiste. Virgin adalarında kurduğu sahte şirketlerle İngiliz bankalarından 1,2milyar dolar kredi çeken Achilleas Kallakis de hapiste.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑