DENİZ

Öğrencilerden deniz kirliliğine müdahale tatbikatı

Zonguldak’ın Kdz. Ereğli ilçesi Liman Başkanlığı ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları işbirliği ile ilköğretim okulu öğrencilerine yönelik deniz kirliliği ile mücadelede tatbikatı düzenlendi.

22 Mart 2013 Saat: 16:08
Öğrencilerden deniz kirliliğine müdahale tatbikatı
Öğrencilerden deniz kirliliğine müdahale tatbikatı
Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı ve Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları işbirliği ile Kdz. Ereğli İzmirlioğlu İlköğretim Okulu öğrencilerine yönelik deniz kirliliği ile mücadelede tatbikatı düzenlendi. Erdemir limanın da düzenlenen tatbikatta öğrencilere deniz kirliliği ile mücadelede yapılması gerekenler anlatıldı. Tatbikat ile ilgili bilgiler veren Kdz. Ereğli Liman Başkanı Ahmet Turgay Okur, denizlerin taşımacılık ve turizm amacıyla kullanılmamsı, evsel, endüstriyel atıkların arıtılmadan veya kısmen arıtılarak denize verilmesi, deniz kazaları sonucu meydana gelen petrol akıntıları, akarsulardan denizlere ulaşan tarımsal atıkların kirlenmeyi meydana getiren başlıca etkenler olduğunu söyledi.

Deniz kirliliğine sebep olan atıkların belirli zamanlarda bir bölgedeki kirlenme yoğunluğuna bağlı olarak insan sağlığına ve çevresine olumsuz yönde etki ettiğini belirten Okur, “Deniz çevresinin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesinde acil durumlarda müdahale ve zararların tazmini esaslarına dair kanun kapsamında mal ve hizmet alımına ilişkin yönetmelik gereği, kazalar sonucu gemilerden kaynaklanan kirliliklere Erdemir limanının ekipman ve operasyonel olarak müdahaleye hazırlıklı olunmak, insanların deniz kirliliği konusunda ne kadar duyarlı ve bilinçli olduğunun belirlenmesi amacıyla İzmirlioğlu İlkokulu öğrencilerinin katılımı ile bu tatbikat planlanmıştır. Tatbikatın gerçekleştirilmesinin amacı olası petrol türevi ve diğer kirleticilerle deniz kirliliğinin gerçekleşmesi durumunda olaya en etkin ve en kısa sürede müdahale etmek ve yaşanılan aksaklıkların farkına varılarak önlem almaktır. Gelecekte bölgemizde bu tür çevre olaylarının gerçekleşmesi durumunda en etkin müdahalenin yapılması açısından bu tür tatbikatların yapılması önem arz etmektedir” dedi.Öte yandan tatbikat gereği Erdemir Limanı Kargo-1 rıhtımında bağlı bulunan Hicri Kaan isimli gemide yakıt ihmali esnasında denize bir miktar diesel oil sızdığı gemi kaptanı tarafından ihbar edildi, olay meydana gelir gelmez Liman Tesisi ve gemi kaptanı tarafından Liman başkanlığına ve ilgili kurumlara kirlilik bilgisi ulaştırıldı. 

İlgili liman tesisi ihbar bilgisini alır almaz acil müdahale ekibi ve gerekli ekipman, donanım ile olay yerine intikal etti. Meydana gelen sızıntının yayılmamasını önlemek amaçlı Erdemir-II römorkörü ile gemi çevresine 250 metre bariyer çekilmiş ve kirlilik kontrol altına alındı. Emici bariyer ve emici pedler ile müdahaleye devam edilmiş ve olay yerine getirilen yağ toplayıcı ile bariyer içerisinde kalan yakıt toplanarak depolama tanklarına alınırken bu işlemler sonucunda deniz yüzeyinde oluşan kirlilik giderilmiş olup tatbikat başarı ile tamamlandı. Tatbikatta ayrıca öğrencilere bilgiler verilirken, öğrencilere çeşitli hediyeler takdim edildi, yemek ikramında bulunuldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑