GÜNCEL

Ölü mü diri mi bilmiyoruz

Çocuğu küçük yaşta dağa çıkarılan baba E.Y, “Oğlumun bıyıkları bile terlememişti. Doktor olmak istiyordu, kandırıp dağa çıkardılar, haber alamadık” dedi.

2 Aralık 2012 Saat: 11:32
Ölü mü diri mi bilmiyoruz
Ölü mü diri mi bilmiyoruz
DAĞA GÖTÜRÜLEN ÇOCUKLARIN AİLELERİ İSYANDA

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in terör örgütü PKK’nın elinde 1000’in üzerinde çocuk olduğu açıklaması bıyıkları dahi terlememiş evlatlarını dağda kaybeden aileleri isyan ettirdi. Kimi oyun sanıp dağa çıkarılmış kimi macera olsun diye evden kaçmış çocuklarının, cansız bedenlerini toprağa veren ailelerin birçoğu ise çocuğunun yaşayıp yaşamadığından habersiz. Çocukları kaçırılan gözüyaşlı anne ve babalar  ‘Bizim başımıza geleni başkaları yaşasın istemeyiz’ diyor.

ÖLÜ MÜ SAĞ MI BİLMİYORUM

-Çocuğu dağa çıkan baba A.A:“Çocuğum ortaokul sıralarında tanıştığı bazı arkadaşlarının kandırmasıyla dağa çıktı. Çok iyi niyetli ve herkese yardım etmesini seven biriydi. 14 yaşlarında tanıştığı bazı arkadaşları onu sürekli eylemlere yöneltti. Ama iş işten geçmişti. Bir gün eve gelmedi ve korktuğumuz başımıza geldi. Sonra dağda olduğunu öğrendik. Ölmüş müdür kalmış mıdır habersiziz. Böylesi çocukları kandırmak kolay olduğu için örgütün hedefi arasında olan 14 ila 18 yaş arası çocuklar”

ÖLÜ HALİ, ‘KURTAR BENİ ANA’ DİYORDU

-Çocuğu dağa çıkan baba E.Y:”Oğlumun henüz bıyıkları yeni terlemişti. Eve geç gelmeye başlayınca onu uyarmak istedim. Ama o yolunu seçmişti. Sonrasında dağda olduğunu öğrendik. Dünyamız başımıza yıkıldı, çok iyi projeleri vardı, okumak doktor olmak istiyordu. Ama beyinlerini yıkayanlar ona dağ yolunu göstermişti. Kitlesel eylemlerde taş ve benzeri maddeleri atan çocukların polis tarafından işlem yapılmadan bırakıldığını öğrendim. Bu çok önemli bir gelişme. Örgütün işine gelmedi çünkü suçlu çocuk örgütün vazgeçilmez kaynaklarından biri.”

-Hakkari’den çocuğuna dağa giden anne R.S.: “Biz onun öğretmen olmasını beklerken, gencecik yaşta dağdan cesedi geldi. Evladımın cesedine bakarken, ‘onu böyle mi toprağa verecektim’ dedim. Sanki bakışları, ‘kurtar beni ana’ diyordu. Oğlum dağa götürüldükten sonra peşine düştük. Kimse bize doğru bir adres vermedi. Dağdan dağa dolaştık. Ama bir türlü yakalayamadık.”

EVİMİZİ BASIP ÇOCUĞUMUZU ALDILAR

-Van’dan oğlu dağa kaçırılan anne A.Y:”Örgüt evimizi bastı. Bir çocuğumuzun kendilerine verilmesini istedi. Biz de karşı çıktık. Bizi öldürmekle tehdit ettiler. Sonra 15 yaşındaki çocuğumuzu alıp götürdüler. Çünkü içimizde tek bekar oydu. Alıp götürdükten sonra bir daha kendisinden haber alamadık.”

DAĞA ÇIKMAYI BİR OYUN SANMIŞTIM

-Şırnak’ta güvenlik güçlerine teslim olan örgüt üyesi 18 yaşındaki A.G: “Çocuk yaşta dağa çıktım. Çocuktuk bize her şey oyun gibi geliyordu. Bir de gözümüzü açtık dağda aç ve sefil durumdaydık. Birkaç yıl kaldım. Sonunda yapamayacağımı anladım ve kaçtım. Bana benim gibi yapmak isteyen çok sayıda kişi var ama cesaret edemiyorlar. Çünkü böylesi durumlarda bazıları ölümle cezalandırılıyor. Korkutuluyorlar, çocuklar da bu nedenle kaçamıyor. ”

PKK’DA SAVAŞ AHLAKI YOK

-Kürt aydını ve yazar Muhsin Kızılkaya:“Dünyanın hiçbir yerinde buluğ çağına gelmemiş çocukları askere götürmezler. Örgüt içinde ne kadar çocuk var bilemem ama 16 yaşından küçük bir çocuğu savaşçı yapmak vicdani bir şey değildir.”

-Kürt aydını ve yazar Ümit Fırat:“PKK’nın çocuk militanlarını nasıl dağa çektiğini bilip, çözüm konusunda ne yapıldığıdır önemli olan. PKK’ya kural dışı hareket ediyorsun diyemezsiniz, zaten adam kural dışı. PKK bebek yaşta çocukları dağa çıkarabilir. Ben ve bütün dünya biliyor ki PKK yasadışı bir örgüt. Şiddet uyguluyor, terör uyguluyor. Ahlakı yok. Onu nasıl yargılayacaksın?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑