SİYASET

Oran eleştiri oklarını iktidara yöneltti

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran: “Abra kadabra partisi”nin hokus pokus TÜİK’i ekonomide yalan rüzgarı estiriyor. İhracat alarm veriyor, AKP rakam oyunuyla halkı kandırıyor” dedi

3 Ağustos 2012 Saat: 15:49
Oran eleştiri oklarını iktidara yöneltti
Oran eleştiri oklarını iktidara yöneltti

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Umut Oran, AKP hükümetleri döneminde TÜİK’in ekonomiyi olduğundan iyi gösterme gayreti içerisinde verileri çarpıttığını belirterek, “Abra kadabra partisi”nin hokus pokus TÜİK’i ekonomide yalan rüzgarı estiriyor. İhracat alarm veriyor, AKP rakam oyunuyla halkı kandırıyor. İran’a “altınla ödeme”yi ihracat gibi göstererek ihracat hacmini olduğundan büyük; dış ticaret açığını ise küçük gösterme yoluna başvuran TÜİK’in foyasını, bizatihi kendi veri tabanı ortaya çıkarıyor.  Eğer diğer kalemlerde hile olmadığı varsayılırsa TİM-TÜİK verileri arasında “altınla ödeme”den kaynaklanan farktan arındırıldığında altı aylık gerçek ihracatın 74.4 milyar dolar değil 70 milyar dolar; dış ticaret açığının da 42.8 milyar dolar değil 47.1 milyar dolar olduğu görülüyor” dedi.

 

CHP İstanbul milletvekili Umut Oran, yazılı bir açıklama yaparak TÜİK’in verileri çarpıtmasını eleştirdi. Oran, TÜİK’e şu eleştirileri yöneltti:

 

  • Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ihracatçı birlikleri kayıtlarını baz alarak açıkladığı Temmuz verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.5 düşüşle 10.8 milyar dolara indi. Temmuzda 20’ye yakın temel sektörde yüzde 0.1’le yüzde 63.1 arasında değişen oranlarda ihracat düşüşü yaşandı. Özellikle hacim itibariyle ihracatın lokomotifi konumundaki otomotivde yaşanan yüzde 22.3’lük düşüş, toplamdaki değişimin eksi çıkmasında etkili oldu.
  • Öte yandan devletin resmi istatistik kurumu, ihracat verilerini kağıt üzerinde şişirerek halka yalan söylemeye devam ediyor.En son Haziran verilerini açıklayan TÜİK’e göre ilk altı ayda ithalat yüzde 2.1 düşerken, ihracat yüzde 13.4 artışla 74 milyar doları aştı. Ancak TİM verileriyle karşılaştırıldığında TÜİK’in istatistik oyunu ortaya çıkıyor. TİM’e göre Ocak-Haziran döneminde İran’a yapılan ihracat 1.5 milyar dolar olurken, TÜİK verilerine göre ise bu hacim 5.9 milyar dolar... Türkiye’nin İran’a 6 aylık ihracatında iki kurumun verileri arasında 4.4 milyar dolarlık bir fark ortaya çıkıyor.
  • İki kurumun verileri arasındaki fark, TÜİK’in bu yıl özellikle Mart’tan itibaren bu ülkeye petrol ve doğal gaz karşılığı yapılan “altınla ödeme”yi ihracat gibi göstermesinden kaynaklanıyor.
  • Zaten TÜİK’in kendi veri tabanına göre de İran’a altı ayda yapılmış gözüken 5.9 milyar dolarlık ihracatın 4.4 milyar dolarını, “İnciler, kıymetli taş ve metal mamulleri, madeni paralar” başlıklı 71. Fasıl oluşturuyor. Altınla ödemenin buraya dahil edilmesi nedeniyle bu fasılda geçen yıla göre hiçbir mantıkla açıklanamayacak astronomik bir artış gözüküyor. İran’a “altınla ödeme”yi ihracat gibi göstererek ihracat hacmini olduğundan büyük; dış ticaret açığını ise küçük gösterme yoluna başvuran TÜİK’in foyasını, bizatihi kendi veri tabanı ortaya çıkarıyor. 
  • İç siyasetten, dış politikaya ve ekonomiye her konuda halkı kandıran AKP hükümeti, devletin resmi istatistik kurumu TÜİK’e istatistiklerini manipüle ettirerek, dış ticaret verilerinde de halka yalan söylemeye devam ediyor.
  • TİM-TÜİK verileri arasında “altınla ödeme”den kaynaklanan farktan arındırıldığında altı aylık gerçek ihracatın (eğer diğer kalemlerde hile olmadığı varsayılırsa) 74.4 milyar dolar değil 70 milyar dolar; dış ticaret açığının da 42.8 milyar dolar değil 47.1 milyar dolar olduğu görülüyor.
  • İhracat birlikleri kayıtlarında yer almayan altın dışarıda tutulduğunda TİM verilerine göre yedi aylık ihracat ise 79.8 milyar dolar, geçen yıla göre artışı da sadece yüzde 3.6.


YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑