EKONOMİ

Oyak-Renault'da toplu iş görüşmesi öncesi protesto ve kavga

Oyak Renaulttaki olaylar, toplu iş sözleşmesi yetkisi olan Türk- İş’e bağlı Türk Metal yöneticilerinin geçtiğimiz hafta hazırladıkları taslağı işçilerle paylaşması sonucu yaşandı. DİSK’e bağlı Birleşik Metalin de yapılanma

13 Kasım 2012 Saat: 11:58
Oyak-Renault'da toplu iş görüşmesi öncesi protesto ve kavga
Oyak-Renault'da toplu iş görüşmesi öncesi protesto ve kavga
Bursa'da Oyak-Renault Otomobil Fabrikası'nda önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş görüşmesi öncesi yetkili sendika Türk Metal'in hazırladığı taslağı yetersiz bulan işçiler dün gece fabrikada iş bırakma ve oturma eylemi yaptı. Vardiya değişikliği sırasında yaşanan kavgada ise 3 işçi sopa, bıçak ve yumruk darbeleriyle yaralandı. Polis fabrika çevresinde aldığı önlemleri artırdı. 

Otomotiv sektörünün önemli markalarından olan Oyak Renaul'ta önümüzdeki günlerde başlayacak toplu iş görüşmesi öncesi yaşanan gerginlik bu sabah bıçak, sopa ve yumrukların kullanıldığı kavgaya dönüştü. Toplam 6 bin işçinin üç vardiya halinde çalıştığı Oyak Renault'taki olaylar, toplu iş sözleşmesi yetkisi olan Türk-İş’e bağlı Türk Metal yöneticilerinin geçtiğimiz hafta hazırladıkları taslağı işçilerle paylaşması sonucu yaşandı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal'in de yapılanma içersinde olduğu Oyak Renault'ta, hazırlanan paketi beğenmeyen bir grup işçi dün akşam vardiyasındaki kaporta bölümünde çalışan işçiler iş bıraktı. İdare binası önünde oturma eylemi yapan çalışanlar, işverenle işbirliği yapmakla suçladıkları sendika yöneticilerini istifaya çağıran sloganlar attılar. 

Oyak Renault Otomobil Fabrikası'ndaki gerginlik bu sabah saat 08.00'de vardiya değişiminde kavgaya dönüştü. Bosch’ta çalışan bir grup Birleşik Metal İşçisi Oyak Renault'ta çalışanlara destek vermek için fabrika gönüne gelince başlayan sataşma bıçaklı, sopalı ve yumruklu kavgaya dönüştü. Yaşanan olaylarda Bosch'ta çalıştığı bildirilen Mesut Bakır (33), Naci Turan (35) ve Onur Arsil (29) isimli işçiler yaralandı. Yaralı işçiler ambulanslar ile hastanelere kaldırıldılar. Polis, özellikle vardiya değişimi sırasında fabrika önünde aldığı önlemleri artırdı. 

Türk Metal: "Marjinal gruplar ortalığı karıştırıyor"

Oyak Renault'ta toplu iş sözleşmesi yapma yetkisine sahip olan Türk Metal Nilüfer Şubesi Başkanı Ruhi Biçer, "Bizim hazırladığımız toplu iş görüşmesi öncesi taslak çok iyi. Saat ücreti 5.5 TL'nin altında olan işçi arkadaşların ücretlerine artı 40 kuruş fark talep edeceğiz. Toplu iş sözleşmelerine bireysel emekliği de kattığımızda ilk altı aydaki artışın yüzde 24.44 olduğu ortaya çıktı. Asgari ücrete yüzde 3 zam öngörüldüğü kamu sözleşmelerinin yüzde 3-4 oranında anlaşmaya gidildiği günümüzde bu artış az değil. Yaşanan olayları fabrika içersindeki bir grup marjinal görüşlü kişilerin, çalışanların ekmeğine kan doğraması olarak kabul ediyorum. Ayrıca olaylar çıktığında ben ve arkadaşlarım fabrika içersindeydik. Daha sonradan öğrendik" şeklinde konuştu. 

Birleşik Metal: "İşçilerin görüşü alınmadan taslak hazırlanamaz"

Birleşik Metal İş Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Özkan Atar, Türk Metal yöneticilerini, yaşanan olayların hesabını soracaklarını söyledi. Oyak Renault'ta işçilerin çok ağır şartlarda 1000-2000 TL arasında çalıştığını belirten Atar, "Türk Metal önümüzdeki günlerde başlayacak olan 2012-2014 toplu iş görüşmesi sözleşmesi öncesi hazırladıkları taslağı çalışanlar ile paylaşmadılar. Hazırlanan taslak açıklandığında doğal olarak tepki ile karşılaştılar. Metal işçilerinin, kendi geleceğiyle ilgili ekonomik ve sosyal hakları söz konusu olunca, görüşlerinin alınması gerekirdi. Bu onların en demokratik haklarıdır. Metal işçilerinin özgürlük ve hak arayışı direnişi sürdürecektir. Hesabı sorulacaktır" dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑