GÜNCEL

Özal'ın naaşında yeni bulgu

Adlî Tıpın Merhum Cumhurbaşkanı Özalın naaşında yaptığı incelemede bulduğu zehir bulgularının dışarıdan verildiği ortaya çıktı..

4 Kasım 2012 Saat: 20:35
Özal'ın naaşında yeni bulgu
Özal'ın naaşında yeni bulgu
Adlî Tıp Kurumu uzmanları, merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın naaşından alınan örnekler üzerinde çok hassas bir çalışma yürütüyor. Yapılan incelemelerde fazla miktarda zehir bulgusu tespit edildi. Anıtmezardan alınan kabir toprağında ise herhangi bir zehir bulgusuna rastlanmadı. Bu sonuç, öldürücü maddenin dışarıdan verildiğini ispatlıyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla mezarından çıkarılarak otopsi yapılan 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın ölümüyle ilişkili adli süreçte önemli bulgulara ulaşıldı. Adlî Tıp uzmanları, Özal’dan alınan örnekler üzerindeki toksikolojik inceleme sırasında fazla miktarda zehir bulgusu tespit etti. Bunun üzerine uzmanlar zehrin mezar bölgesinden geçme ihtimaline ve bu konuda gelebilecek itirazlara karşı toprak analizlerine de başvurdu. Zaman'ın haberine göre, analizlerde Özal’ın anıtmezardan alınan kabir toprağında herhangi bir zehir bulgusuna rastlanmadı. Bu çapraz sonuç, öldürücü maddenin Özal’ın vücuduna dışarıdan verildiğini ispatlıyor. Miktarın fazla olması ise zamanla insan vücudunda hava kirliliği, sigara, besinlerdeki koruyucu, renk ve tat verici gibi maddelerden geçen kimyasallardan farklı olduğunu gösteriyor. Uzmanlar, tarım ilaçları ve ağır metaller gibi vücuda dışarıdan verilen maddeler üzerinde duruyor.

Vücudundaki zehir dışarıdan verilmiş

Turgut Özal’ın cesedinde yüksek miktarda zehir tespit eden uzmanlar, bunun mezar bölgesinden geçme ihtimaline karşı toprak analizleri yaptı. Özal’ın mezarından alınan toprakta herhangi bir zehir bulgusuna rastlanılmadı. Bu çapraz sonuç zehrin Özal’ın vücuduna dışarıdan verildiğini ispatlıyor. Adli Tıp’taki incelemeler sırasında bulunan maddeler birkaç kez aynı süreçten geçirilerek kontrol ediliyor. Bütün ihtimaller dikkate alınıyor. Nihai raporu hazırlayacak olan 1. İhtisas Kurulu ise önümüzdeki haftadan itibaren yoğun bir çalışma temposuna girecek. Kurul kimya ve morg dairelerinde gelen bilgileri ve soruşturmadaki kanıtları inceleyerek bir karar verecek.

Diğer yandan Özal’ın sağlam çıkan naaşı konusunda çalışmalar da yapıldı. Uluslararası dergileri tarayan uzmanlar yıllar sonra mezar açılınca tazeliğini koruyan 18 vaka tespit etti. Özal’da kalp kası, karaciğer, böbrek gibi hassas iç organlar sağlam çıktı. Kemik iliği bulundu. Uzmanlar bu kadar örnek incelemelerde eksik bir sonucun çıkmasının imkan dışı olduğunu aktarıyor. Fakat Özal’ın otopsisinin 1993 yılında yapılması durumunda birçok zehrin o günkü teknolojik altyapı ile bulunmasının zor olduğuna işaret ediliyor.
Adlî Tıp’ta büyük hassasiyet
Özal’dan alınan örnekler üzerinde bulunan maddeler birkaç kez aynı süreçten geçirilerek kontrol ediliyor. Bütün ihtimaller dikkate alınıyor. Adli Tıp, rapor çıktıktan sonra ‘şuna bakılmamış’ itirazlarına karşı tüm ihtimalleri ve zehir örneklerini düşünerek hareket ediyor. Tetkikler en ince ayrıntısıyla tekrar tekrar kontrol ediliyor. Nihai raporu hazırlayacak olan 1. İhtisas Kurulu önümüzdeki haftadan itibaren yoğun tempoya girecek. Kurul, kimya ve morg dairelerinden gelen bilgileri ve soruşturmadaki kanıtları inceleyerek bir karar verecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑