GÜNCEL

Özel Sağlık Hastanesi Hekimlerinden 1'inci İnfertilite Okulu

İzmir Özel Sağlık Hastanesi'nin toplumu bilinçlendirmek için gerçekleştirdiği 1'inci İnfertilite Okulu başlıklı seminerde kısırlık ve kadın sağlığı hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.

23 Mayıs 2024 Saat: 11:02
Özel Sağlık Hastanesi Hekimlerinden 1inci İnfertilite Okulu
Özel Sağlık Hastanesi Hekimlerinden 1'inci İnfertilite Okulu

İzmir Özel Sağlık Hastanesi uzman hekimleri seminerde infertilite (kısırlık) hakkında tanı tedavi yöntemleri ile fizyolojik ve psikolojik süreçler hakkında ayrıntılı sunumlar gerçekleştirdi.

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Doç. Dr. Emre Başer, Doç Dr. Demet Aydoğan Kırmızı, Prof. Dr. Ahmet Soylu, Embriyolog Handan Şendağ ve Klinik Psikolog Ebru Gürçay farklı konu başlıklarında sunumlar yaptı, katılımcıların sorularını da yanıtladı. Seminerde insanoğlunun en temel ve derin anlam taşıyan unsurlarının başında gelen çocuk sahibi olmanın her zaman istendiği gibi sonuçlanmadığı ifade edildi; bu konuda toplumsal farkındalık ve bilinçlenmenin önemli olduğu vurgulandı.

Erkeklerin çevresel faktörler, sigara, alkol kullanımı, işlenmiş gıdalar gibi nedenlerle son 50 yıl içinde sperm kalitesinde ciddi oranda düşüş yaşandığı kaydedilen toplantıda, böyle giderse 2060 yılından sonra doğal yolla çocuk sahibi olma ihtimalinin de azalacağı ifade edildi.

TEDAVİ KİŞİYE ÖZEL OLARAK UYGULANIYOR

İzmir Özel Sağlık Hastanesi hekimleri şu bilgileri verdi: “35 yaşın altındaki çiftlerde haftada iki defa korunmasız cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl boyuna gebelik sağlanamıyorsa bu durum İnfertilite (Kısırlık) olarak adlandırılıyor. Burada tanı için hem erkek hem de kadının çeşitli testlerden geçmesi gerekiyor. Toplumda ilk önce 'kadının kısır olduğu' gibi yanlış bir algı var. Erkekler de aynı oranda risk taşıyor. Erkekler tedavi olmadığı için süreç uzayabiliyor. Tanı için spermiyogram, kadına ait hormonal testler, ultrasonografi ve HSG isteniyor. Tedavinin kişiye göre değiştiğini de unutmamak gerekiyor. İlk aşamada ovülasyon (yumurtlama) takibi ve ilişki zamanlaması ayarlanması sağlanıyor. Eğer başarılı olunmazsa ovulasyon stimülasyonu için aşılama tedavisi uygulanıyor. Bunda da başarılı olunmazsa tüp bebek tedavisiyle süreç devam ediyor.

Son aşama olan tüp bebek tedavisinde son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte gebelik elde etme oranlarının daha da arttığı bildiriliyor. Özellikle embriyoskopta yapay zeka kullanımı gibi seçenekler de artık tedavide kullanılabiliyor”

UMUDUNUZU YİTİRMEYİN

Toplantıda, ciddi bir toplum sağlığı problemi olan infertilitenin tedavisinin hem fizyolojik hem de psikolojik yönleri bulunduğunun altı çizildi. Tedavi sürecinin uzman hekimler tarafından takip edilmesi gerektiği dile getirildi. Bu süreçte kadın ve erkeğin aynı anda uzmanlara başvurmasının tedavideki başarı oranını artırdığı belirtilirken, eşlerin birbirlerini destekleyerek ortak hedefe doğru sabırla ilerlenmesi gerektiğinin de altı çizildi.

Tedavi süreci sırasında erkeklerde sertleşme sorunları, erken veya geç boşalma kadınlarda ise ağrılı cinsel ilişki, orgazm olamama ve cinsel isteksizlik sorunlarının görülebileceğini belirten uzmanlar, Özel Sağlık Hastanesi İnfertilite ve Tüp Bebek Kliniğinde gerektiğinde cinsel danışmanlık ve terapi desteklerinin sunulduğunu da sözlerine ekledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑