DÜNYA

Petrol ticaretinden daha fazla pay almak istiyorlar

Süveyş Kanal İdaresi, petrol gemilerini kanala çekmek için indirim yoluna gidiyor.

6 Mart 2013 Saat: 19:04
Petrol ticaretinden daha fazla pay almak istiyorlar
Petrol ticaretinden daha fazla pay almak istiyorlar
Süveyş Kanal İdaresi (SCA –Suez Channel Authority), Kuzey Avrupa’dan Ümit Burnu çevresini dolaşarak Asya’ya petrol taşıyan büyük ebatlı petrol tankerlerinin (VLCC – Very Large Crude Carriers) Kanal üzerinden geçmesini arzuluyor. 

Kanal kanaldan geçişler daha cazip getirmek için, Güney yönüne giden gemilere indirimli bir tarife uyguluyor. Tanker analistleri, söz konusu indirimli tarifenin amacı Asyalı rafinericilerin taşıma masraflarını azaltarak kanala yönelmelerini sağlayarak ve kanala canlılık kazandırmak.


Kanal İdaresine göre 2012 yılında Kanal üzerinden taşınan ham petrolde 2011 yılına göre %24 oranında bir artış gözlendi. Söz konusu artışın ana kaynağı Avrupa’dan Asya’ya taşınan petrol olup, Kanal İdaresi iki kıta arasındaki petrol ticaretinden daha fazla pay almayı hedefliyor. 

Ancak bu duruma gölge düşürebilecek bir husus ise Avrupa’dan Asya’ya, Rusya’nın kuzeyinden geçişi sağlayan ve Süveyş Kanalının aksine herhangi bir geçiş ücreti gerektirmeyen Kuzey Denizi Rotası. Süveyş Kanalı’na kıyaslandığı zaman oldukça kısa olan Kuzey Denizi rotası, Süveyş Kanalı üzerinden gidildiği taktirde 37 gün süren yolculuğu 14 gün azaltarak 23 güne indirgeyebiliyor. 


Tüm bu avantajlarına rağmen Kuzey Denizi rotasında buzullar tam olarak erimediğinden küresel olarak tercih edilen ticaret rotaları arasına henüz giremedi. Dolayısı ile Süveyş Kanalı en azından bir süre daha tankerler için cazip bir rota olma özelliğini koruyacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑