KÜLTÜR/SANAT

PKK bir genci böyle soldurdu

Diyarbakırlı Evinin oyun çağı, terör örgütü KCKnın taşlı, molotoflu eylemlerinde geçti.

28 Ekim 2012 Saat: 08:43
PKK bir genci böyle soldurdu
PKK bir genci böyle soldurdu
'Taş atan çocuklar' yasası kapsamında 3 kez gözaltına alınıp bırakıldı. Yaşı 18'e gelince Kandil'e götürüldü. Örgütün çatışmalara gönderdiği Evin, 10. ayında hayata veda etti.

Terör örgütü KCK/PKK'nın gençleri şehir eylemlerinde kullandıktan sonra kırsala yönlendirdiği ortaya çıktı. Elazığ'da girdiği çatışmada hayatını kaybeden Diyarbakırlı Evin Gökguz'un (18) İstanbul'da üç defa gözaltına alınıp "taş atan çocuklar" yasası kapsamında serbest bırakıldığı belirlendi. Terör örgütü, 18 yaşını doldurduğu için "Taş Atan Çocuklar Yasası"ndan yararlanamayacak olan Evin'i kırsala götürdü. Dört farklı eylemde araç kundaklama ve kamu binalarına molotof atmaktan dolayı gözaltına alınıp serbest bırakılan A.İ., C.A., H.M.'nin de örgütün kırsal kadrosuna katıldığı bildirildi.

Yılbaşında 18'ine giren Evin Gökguz, dağa çıktıktan sonra sadece 10 ay yaşayabildi. Şemdinli'de geçen hafta yapılan operasyonda ölü ele geçirilen A.U.'nun da 14 yaşında olduğu belirlendi. KCK'nın eylemlerde deşifre olan elemanları farklı illere gönderip oralardaki gösteri ve saldırılarda kullandığı da tespit edildi. Örgütün Mardin'de eylem yapan isimleri Diyarbakır'a Diyarbakır'dakileri İstanbul'a, İstanbul'dakileri Mardin'e yönlendirdiği kaydedildi.

ÖRGÜT YASAYI İSTİSMAR EDİYOR

Terör örgütü KCK/PKK, 'Taş Atan Çocuklar Yasası' diye bilinen yasa kapsamına giren gençleri istismar ediyor. Örgüt ceza almayan gençleri illegal eylemlerde özellikle molotof atma, araç ve iş yeri kundaklama eylemlerinde kullanıyor. Yasa çıktıktan sonra 1 yıl içerisinde İstanbul'da 272, Diyarbakır'da 200 çocuğun gözaltına alınıp serbest bırakıldığı öğrenildi. Gözaltına alınıp mahkeme tarafından serbest bırakılan çocukların tamamına yakınının birden çok eyleme katıldığı tespit edildi. 18 yaşından küçüklerin tutuklanmaları halinde en fazla bir ay hapis yattıkları ardından yine serbest bırakıldıkları öğrenildi. Örgütün bu nedenle gençlere tutuklanmama garantisi vererek molotoflu eylemlere yönlendirdiği belirlendi.

20 EYLEM YAPTI SERBEST KALDI

Geçen ay İstanbul'da sokak eylemlerine katılan gruba yönelik yapılan operasyondan gözaltına alınan A.A.'nın daha önce araç ve iş yeri kundaklamaktan yirmi eylemi bulunmasına rağmen serbest bırakılmıştı. A.A.15 araç kundaklama eylemi, 5 iş yerine molotof atma eylemi ve 6 korsan gösteride molotof atma eylemlerinin faili olmasına rağmen sevk edildiği mahkemece serbest bırakıldı.

TUTUKLANMAMA GARANTİSİ

Adana'da molotoflu eyleme katıldığı iddiasıyla ifadesine başvurulan A.D. kendilerini yönlendiren örgüt mensuplarının ailesine ve kendisine, "ne olursa olsun tutuklanmayacağı" yönünde garanti verdiğini söyledi. A.D. arkadaşlarından etkilendiğini ve kendisinin de arkadaşlarını eylemlere katılmaya teşvik ettiğini itiraf etti. Taş atan çocuklar yasası olarak bilinen, 6008 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre 18 yaşını doldurmamış gençler, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmaları ve örgüt propagandası suçunu işlemeleri halinde, terör suçu işlemiş gibi yargılanmıyor. Buna göre, kamuoyunda "Taş Atan Çocuklar" olarak bilinen terör örgütünün eylemlerinde molotof ve el yapımı bomba atan çocuklar, ağırlıklı olarak bu hüküm nedeniyle tutuklanmıyor. Yasadışı eylemlerde bulunan çocuklar, 'Özel Yetkili Mahkemeler' yerine 'Genel Yetkili ve Çocuk Mahkemeleri'nde" yargılanıyor. 2010'da değişen yasaya göre gözaltına alınıp ya emniyetten ya da mahkemeden salıverilen çocuklara özel güvenlik tedbiri de uygulanmıyor.

SEMPATİZAN ÖĞRETMEN

KCK'nın etkin olduğu bölgelerde bazı öğretmenlerin öğrencileri illegal eylemlere teşvik ettiği ortaya çıktı. İllegal sokak eylemlerinin en çok yaşandığı Diyarbakır'da terör örgütü PKK sempatizanı öğretmenlerin de sokak eylemlerinde öğrencileri kışkırttığı ve yönlendirdiği öğrenildi. Diyarbakır'da bugüne kadar 70 öğretmen hakkında terör örgütü propagandası yaptığı ve gençleri eyleme teşvik ettiği iddiasıyla işlem yapıldığı bildirildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑