GÜNCEL

PKK tehdidi 12 okul kapattı

Mardin Nusaybin’de öğretmen ve velileri tehdit eden PKK, 12 köyde okullara kilit vurdurdu. Vali “Sıkıntıyı aşacağız” derken, Milli Eğitim Müdürlüğü, “Öğretmenler rapor alıp gitti” açıklaması yaptı.

8 Aralık 2012 Saat: 10:42
PKK tehdidi 12 okul kapattı
PKK tehdidi 12 okul kapattı
ÖĞRETMENLER OKULU TERK ETMEK ZORUNDA KALDI, YÜZLERCE ÖĞRENCİ 45 GÜNDÜR EĞİTİMSİZ

Küçük yaştaki çocukları tehditle ailelerinden koparıp dağa kaçıran terör örgütü, Mardin’in Nusaybin ilçesinde tehditle 12 okulun kapısına kilit vurdurdu. Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Akarsu beldesi ve civar köylerinde okullarda Kürtçe eğitim verilmediğini gerekçe yapan PKK, tehditle okullara kilit vurdurdu. Tehditler sebebiyle öğretmenler köyleri terk edince yüzlerce öğrenci eğitim ve öğretimden yoksun kaldı. Köylüler çözüm bulunmasını isteyerek, “Dağdakiler bizden ne istiyor? Çocuklarımız eğitimden yoksun kalıyor. Okullar kapalı Allah için bir yetkili gelip bize çözüm konusunda bir reçete sunmadı” diye isyan etti.

Gerekçeleri Kürtçe eğitim

Nusaybin ilçe merkezine 40 kilometre mesafede bulunan ve aynı yol üzerindeki Ömeriya Dağı eteklerindeki Akarsu,Yavruköy, İlkadım, Büyükkardeş, Küçükkardeş, Dallıağaç, Güvenli, Heybeli, Kovanlı, Doğanlı, Kuyular, Çalıköyü ilköğretim okulları eğitim ve öğrenime kapalı durumda. Okulların kapılarına kilit vurulurken, görevli bir öğretmen dahi bulunmuyor. Dağ eteğindeki köy okullarında okuyan çocuklar çözüm bulunmasını isterken, veliler ise isim vermekten kaçınarak “Okullarımız neden kapalı. Kim kapattı herkes biliyor. Ama çözüm anlamında kimse bir şey demiyor. Çocuklarımız cahil kalıyor ve bizler de seyirci kalıyoruz” dediler. Köylüler, bir süre önce Akarksu beldesine gelen örgüt üyelerinin okula bildiri asarak, “Bölgedeki okullarda Kürtçe eğitim verecekseniz. Okular açık olsun eğer Kürtçe eğitim vermeyecekseniz bu okulları açmayacaksınız. Aksi taktirde olacaklardan biz sorumlu değiliz” yazısı dikkat çekti. Bu bildiri üzerine Akarsu beldesi dahil diğer 11 köy ilköğretim okulu kapılarına kilit vurdu. Öğretmenler ilçeye taşınırken köylerde herhangi bir görevli de kalmadı. Bir süre önce Akarsu ilköğretim okuluna bir otomobille gelen 4 PKK’lı, Okul müdürü ve 1 öğretmeni kaçırmıştı. Ertesi gün PKK öğretmenleri serbest bırakmış, ancak okulda eğitim verilmeyecek denilmişti. 

VALİ TURHAN AYVAZ : SIKINTILARI AŞACAĞIZ

Mardin Valisi Turhan Ayvaz, “Bir takım sıkıntılar var. Onları en kısa sürede aşacağız ve okulları açacağız” dedi. Nusaybin ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise, okulların kapalı olduğunu doğrulayarak, “Müfettiş raporları var. Bunun üzerine bazı öğretmenler rapor almış durumda. 20 ve 40 günlük raporlar bunlar. Öğretmenlerimizin can güvenliği nedeniyle bu karar alındı” dedi.

Jandarma karakolu da var

“Resmini çekerseniz yarın beni burada göremezsiniz” diyen bir veli, “Bu okulların kapalı olmasından yetkililerin haberi yok mu sanki. Bizler durumu herkese ilettik. Ama çözüm için kimse kapımızı çalmadı” dedi. PKK’nın tehdidi üzerine kapalı bulunan Akarsu beldesinde jandarma karakolu da bulunuyor. PKK’nın elini kolunu sallayarak köye nasıl geldiğini soran köylüler GSM operatörlerinin çalışmadığını da dile getirdi.

‘DERS YOK, BOŞ BOŞ GEZİP DURUYORUZ’

STAR’ın çaldığı tüm okulların da kapıları kapalıydı. Taşımalı eğitim kapsamında 900 kadar öğrencinin eğitim gördüğü Akarsu ilköğretim okulunun kapıları bir aydan fazladan kapalı olduğunu söyleyen vatandaşlar ve öğrenciler, durumdan şikayetçi oldu.  Akarsu beldesi öğrencilerinden M.B., D.A. ve A.Ö, “Derslerden günlerdir geri kaldık. Günlerdir okulumuz kapalı. Aramızda 12’nci sınıf öğrencileri var. Sınavlar ne olacak. Arkadaşlarımızdan eksiyiz sınava giremiyoruz, okula gidemiyoruz. Burada boş boş gezip duruyoruz, okulumuzun açılmasını istiyoruz. Bize yardım edecek kim varsa geç kalmasın ve yardım etsin. Eğitimden geri kaldık” diye yakınıyor.

OKUL YAKAN 10 TERÖRİST YAKALANDI

Hakkari'de ilköğretim okulunun yakılması dahil, 15 ayrı eyleme katılan 10 kişi yakalandı. Hakkari Emniyet Müdürlüğü, “Terör örgütünün talimatlarıyla ateş yakıp barikat kurarak yolları kapattıkları, yasa dışı pankart açtıkları, lojmanlara, araçlara ve binalara el yapımı bomba, molotofkokteyli, havai fişek ve taşlı saldırılarda bulundukları, ayrıca örgütün kırsal alanında silahlı faaliyet gösterdikleri, örgüte eleman ve para aktardıkları tespit edilen 10 şüpheli şahıs 04.12.2012 günü yakalanarak gözaltına alınmış, 07.12.2012 günü adli makamlara sevk edilmiştir” açıklamısında bulundu. Şahısların evlerinde çok sayıda mühimmat ele geçirildiği bildirildi.

Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 1 adet el telsizi 3 adet Kaleşnikof marka silaha ait şarjör, çok sayıda Kaleşnikof silaha ait fişek, örgütsel içerikli dokümanlar, gösterilerde/olaylarda kullandıkları değerlendirilen kıyafetler ile cep telefonları, SIM kartlar, dijital veri depolayıcıları ve taşınabilir bilgisayarlar elde edilmiştir. Şüpheli şahısların; 05.09.2012 günü il merkezindeki özel bir iş yerinin önüne konulan parça tesirli basın etkili el yapımı bombanın patlatılması eylemi, 04.10.2012 günü ilimiz merkezinde Özel Harekat Şube Müdürlüğüne bağlı zırhlı ekiplerimizin geçişi esnasında yol güzergahı üzerinde bulunan menfez altına yerleştirilmiş bombanın patlatılması eylemi, 12.10.2012 günü ilimiz merkezindeki özel bir iş yerine atılan parça tesirli basınç etkili el, yapımı bombanın patlatılması eylemi, 13.11.2012 günü ilimiz merkezindeki bir elektrik direğinin altına bırakılmış, parça tesirli basınç etkili el yapımı bombanın patlatılması eylemi, 01.10.2012 günü ilimiz merkezinde bulunan bir ilköğretim okulunun molotofkokteylli saldırı sonucu yakılması eylemi, il genelinde gerçekleştirilen kamu bina ve araçları ile güvenlik güçlerine yönelik molotofkokteylli, taşlı ve havai fişekli saldırı türü 15 ayrı eylemi gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.” denildi.

Şeyhmuş Çakan’ın görüştüğü öğrenciler, “Okullarımızın açılmasını istiyoruz. Eğitimden geri kalmak istemiyoruz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑