KKTC

Propaganda süreci sona erdi

KKTC’de yerel yöneticilerin seçileceği ve Anayasa değişikliklerinin oylanacağı Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması, yarın yapılıyor.

29 Haziran 2014 Saat: 00:52
Propaganda süreci sona erdi
Propaganda süreci sona erdi

KKTC’de yerel yöneticilerin seçileceği ve Anayasa değişikliklerinin oylanacağı Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimi ve Halkoylaması, yarın yapılıyor.

175 bin 258 kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, ilk kez kullanılacak 681 şeffaf sandıkta 08.00-18.00 saatleri arasında oy verilebilecek.

Seçimlerde 4 yıl boyunca görev yapacak belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyeti üyeleri belirlenecek.

Halkoylamasında ise; 1985’ten beri yürürlükte olan Anayasa’nın 21 maddesinde öngörülen değişikliklerin yürürlüğe girip girmemesine karar verilecek. Değişiklikler onaylanırsa, KKTC Anayasası 29 yıldan sonra ilk kez değiştirilmiş olacak.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Nevvar Nolan, seçime son 2 gün kala seçmene sandığa gitmeleri konusunda çağrıda bulundu. Nolan ayrıca, seçmenin nasıl oy kullanacağını anlattı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı, belediye meclis üyelikleri için mühür, mühür artı tercih veya karma olmak üzere 3 farklı yöntemle oy kullanılabileceğini söyledi.

Nevvar Nolan ,ihtiyar heyeti üyeliği adaylarından 4’üne, adlarının karşısındaki dörtgen içine kalemle işaret konularak oy kullanılabileceğini belirtti.

Nolan, Halkoylaması için verilecek oy pusulasında seçmenin soruya evet veya hayır kutularına kalemle işaret koyabileceğini belirtti.

Nolan, seçmenin oyunu mühürle kullanması halinde geçerli sayılacağını da kaydetti.

Oy verme işleminin yarın saat 08.00’de başlayacağını belirten Nolan, oy verme süresinin 18.00’de sona ereceğini belirtti.

Nolan, “seçim sonrasında, öncelikle belediye başkanlığının sayımı yapılacak. Hemen ardından Halkoylaması sayımı gerçekleşecek.

Olabildiğince seçim sonuçlarını erken duyurmaya çalışacağız. Saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile diğer yayın organlarının seçim ve sonuçlarıyla ilgili haber ve yorum yapmaları yasaktır” dedi.

Nevvar Nolan, Yüksek Seçim Kurulu’nun saat 19.30’da seçimle ilgili vatandaşa bilgi verebilir konumda olacağını da ifade etti.

Konuşmasının sonunda seçmene çağrıda da bulunan Nevvar Nolan, “Seçmen, oyunun rengi ne olursa olsun sandığa gitmeli” dedi.

Yerel seçimlerde 5 ilçede 28 belediye başkanlığı ve toplam 272 meclis üyeliği için oy kullanılacak. 28 belediye başkanlığı için 106 aday yarışacak.

Ülke genelindeki 237 muhtarlıktan 64’ünde tek aday olduğu için 29 Haziran’da 173 muhtarlık için seçime gidilecek. Aynı gün ayrıca 4’ten fazla ihtiyar heyeti üyesi adayı bulunan yerlerde de seçim yapılacak.

30 Nisan’da başlayan seçim takvimine göre 3 Haziran’da başlayan propaganda süreci saat 18.00’de sona erdi ve seçim yasakları başladı.

Sandık seçmen listesinde kayıtlı seçmenlerin, Yerel Kuruluş Organları Genel Seçimleri ve Halkoylaması’nda oylarını kullanabilmeleri için üzerinde fotoğrafı bulunan ve kimliği kanıtlamaya yarayan resmi belge sunmaları gerekiyor.

Seçmenlerin oy kullanmadan önce beraberlerindeki fotoğraf makinesi, cep telefonu, telsiz ve benzeri cihazları sandık kurul başkanına teslim etmeleri gerekiyor.

Yarın saat 19.00’a kadar radyo ve televizyonlar ile her türlü yayın organı tarafından seçim ve sonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak.

Yarın her ne suretle olursa olsun, alkollü içki satılması, verilmesi ve içilmesi, emniyet ve asayişi korumakla görevliler dışında silah taşınaması da yasak.

Seçim sonuçları, Yüksek Seçim Kurulu’nun, Yakın Doğu Üniversitesi’yle protokolü gereği kurulacak bilgi işlem merkezinde değerlendirilerek açıklanacak.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑