SİYASET

Reformlar için yeni sayfa açılıyor! Şimdi iş zamanı

Türkiye’nin yerel seçim sonuçlarını değerlendiren iş dünyası, önümüzdeki 4,5 yıllık seçimsiz dönemin yapısal reformlar ve sıçrama için önemli bir fırsat verdiğini dile getirdi. Ekonominin bir numaralı gündem maddesi olması gerektiği fikrinde birleşen

2 Nisan 2019 Saat: 09:49
Reformlar için yeni sayfa açılıyor! Şimdi iş zamanı
Reformlar için yeni sayfa açılıyor! Şimdi iş zamanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ankara’daki balkon konuşmasında vurguladığı, “Gündemimizde çok önemli bir reform programı var. Türkiye olarak serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeden, kendi hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz güçlü ekonomi programını dikkatle hayata geçireceğiz” açıklamasına dikkat çeken iş dünyasının temsilcileri, “Ekonomide reformların hayata geçirileceği, büyük ve güçlü Türkiye hedefine tavizsiz şekilde odaklanacağı 4.5 yıllık uzun bir dönemi iyi değerlendirmeliyiz” mesajını verdi.

Gözler 8 Nisan’da

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki dönemin en verimli şekilde değerlendirileceği yönündeki açıklamasının desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken işadamları, “8 Nisan haftasında Hazine ve Maliye BakanıBerat Albayrak tarafından açıklanacak olan ekonomide ülkemizi teslim alma amacı taşıyan saldırıların önünü kesecek, yapısal reformlarla daha dayanıklı bir ekonomi inşa edileceği düzenlemeleri konu alan paketin içeriğinde iş dünyasına moral kaynağı olacak konulara yer verilmelidir” önerisini getirdi.

Önemli bir dönem başlıyor

* Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu: Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Bundan sonra Türkiye’nin ilk gündem maddesi ekonomi olmalı. Zira ekonomide atılacak çok adım, yapılacak çok işimiz var. Bu dönemi, kesintisiz bir icraat dönemine çevirmeliyiz. Ekonomiye odaklanabileceğimiz, böylece ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirebileceğimiz bu dönem, ülkemiz için çok büyük bir önem taşıyor. Ekonomi yönetimi, seçim öncesinde bunun sinyalini verdi. Seçim sonrasında hızla harekete geçilmesini bekliyoruz. Türk iş dünyası olarak el birliği ile daha çok üretmek, daha fazla yatırım, istihdam ve ihracat için çalışacağız.

Daha güçlü olma vakti

* İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: Seçim sonuçları ülkemize hayırlı olsun. Hükümetimizin önümüzdeki 4.5 yılı ekonomiyi daha da güçlendirecek yapısal reform dönemi ilan edeceğinden eminiz. Seçimlerin bitmesiyle yapısal reform takviminin istikrarlı ve kesintisiz şekilde işlemesi için büyük bir fırsat yakalandı. Seçim sandığından çıkan her belediye başkanı, ticaretin ve üretimin önünü açan projelerle hizmet etmeli.

Hedeflerimize kararlılıkla ilerleyeceğiz

* Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay: Türkiye, bu dönemde enerjisini yeni ekosisteme uygun olarak dönüşüm süreci ve yapısal reformlarla yatırımlara, katma değerli üretime, istihdama ve ihracata harcamalı. Yatırım, üretim, büyüme ve istihdama destek verecek bir ekonomik yapının inşa edilmesini beklediğimiz bu süreçte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2023, 2053 ve 2071 hedeflerimize çok daha güçlü bir şekilde ilerleyeceğiz.

Yeni rekorlar için azimle çalışacağız

* Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle: Siyasi istikrarın sağladığı güven ve destekle, 2023 ve 2030 hedeflerin ulaşmak üzere ihracatımız için mücadelemizi bir saniye durmaksızın sürdürürüyoruz. Türkiye’nin küresel ticaretteki saha neferleri ihracatçılar olarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kazandırdığı imkan ve kabiliyetlerle ülkemizin refahı, büyümesi ve istihdamı adına rekorlarımızı aynı azimle devam ettireceğiz.

Yeniden büyüme trendi

* MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: 31 Mart Yerel Seçimleri sonunda hedefimiz, ekonomik istikrar ve kalkınmaya yönelik olmalıdır. 4.5 yıllık seçimsiz bir yönetim sürecinde kamusal dönüşümlerin tamamlanması, “Yeni Ekonomik Plan” sonrası ortaya konacak ekonomik reformların netleşmesi, üretim-yatırım-ihracat hattında yeniden biçimlenen ekonomik modellerin uygulamaya konması, istihdamın desteklenerek sosyal refah ortamının iyileştirilmesi ve ülkemizin yeniden büyüme trendini yakalaması ortak gayemiz olmalıdır. Ayrıca uluslararası rekabet alanında ülkemizi güvenilir bir yatırım ortamı ve ticaret partneri haline getirecek kalıcı, uzun vadeli ve çok yönlü yapısal değişimlerin bir an evvel hayata geçirilmesi adına, iş ve sermaye dünyasının en yaygın örgütü olarak elimizden gelen her desteği sağlamaya hazır olduğumuzu belirtiriz. “Meselemiz Türkiye Olsun” diye çıktığımız yolda “Meselesi Türkiye” olan herkesin ortak çağrısının hevesle ve coşkuyla bu ülkeye hizmet etmek olması gerektiğinin altını bir kez daha çizeriz.

Çok değerli bir fırsat dönemine giriyoruz

* İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Yoğun seçim takvimi Türkiye’de özellikle ekonomi için öncelikli olan bütüncül yapısal reformların gecikmesinde önemli bir etken oldu. Artık Türkiye’yi uzun bir seçimsiz dönem bekliyor. Bu dönemin, içinde bulunduğumuz süreçteki en önemli gündemimiz olan ekonomik hayatımıza ilişkin reformlar için çok değerli bir fırsat dönemi olacağına inanıyoruz.

İhracat hayati önemde

* Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: Yerel seçim sonrası 4.5 yıl seçim olmaması, gerek kamu gerekse özel sektörde işlere daha iyi odaklanılarak verim artıracak ve uzun dönemde ekonomi de istikrara kavuşacaktır. Krizden çıkış yolu, ihracattır. Firmalarımızın güçlü olması lazım, güçlü firma ülkeye döviz kazandıran firmadır.  İhracat mevcut yapının devam edebilmesi için hayati öneme sahiptir.

Hep birlikte ter dökelim

* İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Yerel yönetimlerden ve göreve gelen başkanlardan beklentimiz, merkezi yönetim ile güçlü koordinasyon içerisinde, yerelden merkeze doğru ülkemizi kalkındırmak adına güçlü bir performans ortaya koymalarıdır. Artık önümüzde gerek merkezi gerekse yerel yönetimlerin işbirliği içerisinde hareket ederek, Türkiye’yi başta ekonomi olmak üzere her alanda daha ileriye taşıyacağı uzun bir dönem var. İş dünyası olarak da bu fırsatı çok iyi değerlendirip, şehirlerimiz ve ülkemiz için hep birlikte ter dökmeli ve 2023 hedeflerine ulaşmak için üzerimize düşen görevi yapmalıyız.

Reformlar ivmelenecek

* Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı (DEİK) Nail Olpak: Ekonomi alanındaki yapısal reformların da hızlanacağı bir döneme girecek. Cumhurbaşkanımızın ve ekonomi yönetimimizin ortaya koyduğu gelecek vizyonu ışığında, yapısal reformların ekonomimize ivme katmasını bekliyoruz. Böylelikle, ülkemiz dünyada yaşanan olumsuzluklardan daha az etkilenecek.

Yerel kalkınmaya katkı sağlanmalı

* Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ayşem Sargın: Seçim süreci geride kalırken, YASED olarak dileğimiz, ülkemizin önümüzdeki dönemde öncelikli olarak ekonomiye, iş ve yatırım ortamının ilerlemesine odaklanması ve bunu sağlayacak yapısal reformların hızla hayata geçirilmesidir. Bu doğrultuda da yerel yöneticilerimizin seçildikleri bölgelerde, kalkınmaya katkı sağlayacak yatırımları artırmalı.

İstikrar bu dönemde de sürecek

* Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Başkanı Orhan Aydın: Yerel seçimler sonrası önümüzde seçimlerin olmadığı 4,5 yıllık bir kesintisiz icraat dönemi bizi beklemektedir. Bu süreyi toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelerek ülkemizin yarınının inşası için en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekmektedir. Bu bağlamda özellikle ekonomik reformları öncelemeli, katma değeri yüksek teknolojik ürünlere yönelerek; üreten, ürettikçe kazanan, kazandıkça istihdam sağlayan bir Türkiye’yi inşa etmemiz gerekmektedir.  Ülkemizin güçlü ekonomik potansiyellerini ortaya koyarak, dengeleme sürecinden atılım sürecine geçip, enflasyonu tek hanelere çekmemiz ve faizleri düşürerek ülkemizi üretim odaklı yatırım yapar hale getirmeliyiz.

Sıra artık hizmet yarışında

* TESK Başkanı Bendevi Palandöken: Seçim maratonunun sona ermesiyle siyasi parti yöneticileri hizmet yarışına girmeli. İyi bir belediye yönetimi kaostan uzak, huzurlu ve refah bir kent ortamı oluşturulmalı. Halkın önemsediği konular üzerinde durulmalı. Her belediye, mutlaka şikâyet hattı oluşturmalı ve gelen şikâyetler kısa sürede çözüme kavuşturulmalı. Yeni dönemde otopark sorununa öncelik verilmeli.

Ekonomi ve tarıma odaklanalım

* Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: Artık seçim sürecini hızla geride bırakalım, gündemimizi ekonomiye, tarıma çevirelim. Seçim tartışmalarından uzak bir ortam oluşturulması, 82 milyonun birlik beraberlik içinde hareket etmesi gerekiyor. Milletimiz görevini yerine getirmiştir. Şimdi hızla seçim süreci geride bırakılmalı, toplumun bütün kesim ve sektörleri topyekûn olarak ülke sorunlarına ve menfaatlerine odaklanmalıdır.

Kalıcı çözümler üretmeliyiz

* Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Simone Kaslowski: Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, önümüzdeki seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemimiz için önemli bir fırsattır. Bu çerçevede hükümetimizin 20 Eylül 2018 tarihinde açıkladığı Yeni Ekonomik Program doğrultusunda sıkı para ve bütçe politikaları ekonomik güven ortamı için öncelik olacaktır. Eşzamanlı olarak yatırım ortamı, eğitim, dijital dönüşüm ve iş piyasası başta olmak üzere tüm temel alanlardaki yapısal reformlarda hızla ilerlenmesini temenni ediyoruz. Yeni reform döneminde öncelikli hedefimiz ekonomik sorunlarımıza kalıcı çözümler üretmek olmalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑