TURİZM

Rus turistler için güvenlik

Önce Mısır ve ardından Türkiye’nin Rus turistlere yeniden açılmasında ön şart olan güvenlikte Rusya’nın talepleri artıyor

13 Ağustos 2016 Saat: 17:11
Rus turistler için güvenlik
Rus turistler için güvenlik

Mısır’da terör saldırısı ile düşen turist uçağı, Türkiye’de sınır ihlali ile düşürülen Rus savaş uçağı; Mısır ve Türkiye turizminin en büyük turist kaynağı olan Rusya’nın çökmesine ve genel anlamda turizmin dibe vurmasına neden oldu.

2015 yılı sonlarından bu yana devam eden Mısır-Rusya ve 2016 yaz aylarında başlayan Türkiye-Rusya görüşmelerinde temel konu Rus turistlerin güvenliği. Rusya Mısır’ı yaklaşık bir yıldır, Türkiye’yi ise yaz başından bu yana; Rus turistlerin güvenliğinin tam olarak sağlanması koşulu ile ucu açık bazı vaatler sunuyor.

HAVALİMANLARINDA TAM KONTROL

Rusya devleti, Rus turistlerin güvenliğinin sağlanması konusunda önce Mısır’da başlayan görüşmelerde, Hurgada, Şarm el Şeyh ve Kahire havalimanları ile sınırlı tuttuğu denetim ve kontrol taleplerini, son dönemde turistleri ilgilendiren tüm sahalara yaydı.

RUSYA, TÜRKİYE’DEN NE İSTİYOR?

Diğer yandan, yaz 2016 başından bu yana Türkiye’ye yönelik charter yasağını kaldırdığını açıklayan Rusya, Mısır’dan talep ettiği tüm güvenlik unsurlarını Türkiye’den de talep etmeye başladı. Havalimanlarında yolcu güvenliği, donanım, kargo güvenliği, yolcu transferlerinde ve turistik bölgelerde güvenlik gibi birçok alanı kapsayan Rus taleplerinde uzlaşılması olanaksız bir konu da var.

RUSLAR İMKANSIZI MI İSTİYOR?

Rusya ve Mısır basınında yer alan analizler, resmi açıklamalar ve yapılan görüşmelerden çıkan tartışmalı bir konu var ki, charterlerin serbest bırakılmasını halen engellemekte. Son dönemde Rus turistlerin yeniden Mısır turizmine yönelmelerinde umutları artıran süreç, ağustos sonunda yapılacak 4. denetim ile yeniden açmaza girdi.

UÇAKTA EVET AMA YERDE OLMAZ

İddialara göre Rusya, Mısır’ın tüm turistik bölgelerine yakın havalimanlarında tam güvenlik kontrolü istiyor. İstemekle kalmayıp, havalimanlarında kendi uzmanlarını bulundurmak da istiyor. Mısır tarafının, Rusya’dan gelecek uçaklarda Rus güvenlik çalışan ve uzmanlarının bulunmasına sıcak baktığı ancak, havalimanlarındaki güvenlik denetimlerinde Rusya’nın dahline soğuk baktığı biliniyor.

MISIR’DA OLURSA TÜRKİYE’DE OLUR MU?

Bu tartışmanın Türkiye-Rusya görüşmelerinde de gündeme getirilmesi durumunda, Türkiye turizminin bir an önce beklediği Rusya’dan charterlerin 2017 başına kadar harekete geçmesi olası görünmüyor.

Diğer yandan son dönemde Ağustos ayı başında Kırım’da olası bir terör saldırısının önlenmiş olması, Rusya’nın turist güvenliği konusundaki baskılarını daha da artırması beklenebilir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑