KKTC

Şark kurnazı

Rum Yönetimi, İsrail ile dans, Filistin ile flört ediyor

4 Ağustos 2012 Saat: 12:51
Şark kurnazı
Şark kurnazı

  Rum yönetimi bir yandan İsrail ile ilişkilerini en üst düzeyde geliştirmeyi sürdürürken, öte yandan Filistin’le de teması koparmıyor.
   Filistin Ulusal Yönetimi Dışişleri Bakanı Riad al-Malki, Ortadoğu sorununun çözümünün ileri götürülmesi için Güney Kıbrıs’ın desteğini istediği, Rum Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli’nin de Güney Kıbrıs’ın, gerek ikili, gerekse uluslararası düzeyde Filistin toplumunun refahının artmasına yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. 
   Simerini gazetesi “Kıbrıs Başkanlığı Fırsat... Filistinli Dışişleri Bakanı Ortadoğu (Sorununun) İleri Götürülmesi İçin Lefkoşa’nın Katkısını İstedi... Bağımsız Filistin Devleti... Kıbrıs Yardımı... Suriye’ye İlişkin Endişe” başlıklarıyla verdiği haberinde Filistinli Dışişleri Bakanı Malki’nin, Markulli’nin daveti üzerine geçtiğimiz gün Güney Kıbrıs’a bir günlük resmi ziyarette bulunduğunu yazdı.

“Dönem başkanlığı Filistin için büyük fırsat”

   Habere göre Markulli ile olan görüşmenin ardından konuşan Malki, Güney Kıbrıs’ın AB Dönem Başkanlığını “Filistin sorunu için büyük bir fırsat” olarak nitelendirdi. Malki açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın bugün AB Konseyine Başkanlık etmesinin, Filistin için büyük bir fırsat ve kazanç olduğunu belirterek, Güney Kıbrıs’ın adalet istediğini savundu.
   Güney Kıbrıs’ın ezeli olan tezlerine işaret ederek, “Filistin’in iyi ellerde bulunduğunu” söyleyen Malki, Güney Kıbrıs Başkanlığı sırasında, AB düzeyinde ilerleme kaydedilmesini beklediklerini ifade etti. 
   Suriye’deki şiddetin bölgeye yayılması endişesinin olup olmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Malki, Güney Kıbrıs gibi bölgedeki birçok ülkenin bu endişeyi paylaştığını belirtti. Çatışmaların başlangıcından itibaren, Arap devletleri Dışişleri Bakanlarının konuyu görüşmek üzere en az 20 kez görüştüğüne işaret eden Malki, Suriye’deki yıkım ve kanlı vuruşmayı önlemek için müdahalede bulunmayı istediklerini söyledi.
   Suriye konusunu, Markulli ve daha önce görüştüğü Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la da ele aldığını söyleyen Malki, “Ne yapabileceğimiz konusunda görüş ve bilgileri paylaşmaya devam edeceğiz, sadece Kıbrıs ve Filistin’in değil, AB, Arap Birliği ve uluslararası toplumun da...” ifadelerini kullandı. 
   İki ülke arasındaki ilişkilerden de söz eden Malki, ikili düzeyde, iki tarafın, siyasi istişareleri canlandırmaya karar verdiğini belirterek, bu amaçla Rum Dışişleri Bakanlığından bir heyetin de Filistin’i ziyaret etmesini beklendiğini ifade etti. 
   Habere göre Rum Haber Ajansına (KİPE) ve Sigma televizyon kanalına verdiği demeçlerde ise Malki, AB’nin, Ortadoğu sorununda yeni bir ilerlemenin olması için, Güney Kıbrıs’ın Dönem Başkanlığı katkıları aracılığıyla faaliyet gösterebileceğine işaret ederek bu amaçla, Lefkoşa Rum kesiminin desteğini istedi. 
   Malki Güney Kıbrıs’ın hem Filistin hem de İsrail’le dostane ilişkilere sahip olduğunu da belirterek, bu şekilde, çıkmazın nasıl sonlanacağına ilişkin yeni fikirler ve öneriler yönünde AB’ye yol gösterebilmesi için (Güney Kıbrıs’ın) daha iyi bir konumda olduğunu ifade etti.
   Politis gazetesi ise Malki’nin KİPE’ye verdiği demeçte, Kıbrıs sorununda da değinerek, BM görüşmeler sürecine ilişkin desteğini belirtti ve bölünmeye karşı olduğundan söz etti.

“Filistin halkını desteklemeye devam edeceğiz”

   Markulli ise açıklamasında, Güney Kıbrıs’ın; Filistin toplumunun refahının artmasına, gerek ikili, gerekse uluslararası düzeyde yardım etmeye hazır olduğunu belirtti. 
   Güney Kıbrıs’ın, gerek uluslararası alanda, gerekse AB’de Filistin halkının hakkını destekleyerek, sahnede olmaya devam edeceği yönündeki taahhüdünü dile getiren Markulli, iki ülke arasındaki ilişkilere değindi. 
   Filistinli meslektaşıyla yapıcı bir görüşme yaptıklarını belirten Markulli, her iki tarafın da, Güney Kıbrıs ile Filistin arasındaki tarihi ikili ilişkilerin daha çok güçlenmesinin gerekliliğine işaret ettiğinden söz etti
   Markulli, Filistin sorununda; başkentinin Doğu Kudüs olacağı, bağımsız ve yaşayabilir bir Filistin devletiyle, İsrail devletinin birlikte var olacağı kapsamlı bir çözüm olması yönünde Güney Kıbrıs’ın desteğini yineledi.
   Filistin sorununda, iki devlet çözümünün, müzakerelerle gelmesi ve tüm uluslararası çabaların barışıl sürecin yeninden başlamasına odaklanması gerektiğine vurgu yapan Markulli, Batı Şeria’daki yerleşim faaliyetlerini kınayarak, bunun, uluslararası hukuk temelinde yasadışı olduğunu söyledi. 
   Markulli, iki tarafça daha çok güven yaratıcı önlemin uygulanması önerisinde bulundu. 
   Gazeteye göre Malki, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Meclis Başkanı Yannakis Omiru, DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis ve AKEL heyetiyle de görüştü. 
   Haravgi gazetesi “Bağımsız Filistin Devletinin Tanınması” başlığıyla verdiği haberinde, AKEL’in, Malki başkanlığındaki Filistin Heyetiyle yaptığı görüşmede, “Filistin sorununun çözümünün bağımsız Filistin devletinin tanınmasından başka bir şey olamayacağını”, “bu çözümün uluslararası hukuka dayanağı ve Filistin halkının ulusal ve insan haklarına saygı duyacağını” vurguladığını aktardı. 
   Diğer gazeteler Malki’nin temaslarını şu başlıklarla verdi: 
   Fileleftheros: “Başkanlık... Filistin İçin Fırsat... Filistinli Dışişleri Bakanının Lefkoşa’da Temasları”
   Politis: “Başkanlığa Para Basıyorlar... Filistinli Dışişleri Bakanı Ortadoğu Sorunu İçin AB’nin Desteğini İstedi”
   Haravgi: “Kıbrıs AB Başkanlığı Filistin İçin Fırsat... Filistinli Dışişleri Bakanı Kıbrıs’ın Adaleti Arzulayacağını Vurguluyor... Suriye İçin Endişeler Ortak”
   Alithia: “Filistin Sorunu İçin Kıbrıs AB Başkanlığı Fırsat... Filistinli Dışişleri Bakanın Kıbrıs’ta Temasları”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑