GÜNCEL

Şemdinli davasında flaş gelişme

Yargıtay üç sanığa verilen adam öldürme cezasını onadı.

10 Ekim 2012 Saat: 13:48
Şemdinli davasında flaş gelişme
Şemdinli davasında flaş gelişme

Yargıtay üç sanığa verilen adam öldürme cezasını onadı. Sanık astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'in adam öldürme cezası onandı.

Yargıtay, Şemdinli Davası'nda örgüt üyeliği kararını bozdu

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde, 9 Kasım 2005'te Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlamayla ilgili Şemdinli Davası'nda tutuklu astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onadı, suç işlemek için örgüt kurma suçundan verilen cezaları ise bozdu.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'e, ''Suç işlemek için kurulmuş örgütün üyesi olmak'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmeye teşebbüs etmek'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla ve tasarlayarak insan öldürmek'', ''Suç işlemek için kurulmuş silahlı örgütün amaçları doğrultusunda bombayla kasten yaralama'' suçlarından 39 yıl 10 ay 27'şer gün hapis cezası verilmesine karar vermişti.
Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ne geldi.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi'ndeki temyiz duruşmasında, heyet kararı açıkladı. Daire, astsubaylar Özcan İldeniz ve Ali Kaya ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e adam öldürme suçundan verilen hapis cezalarını onadı, suç işlemek için örgüt kurma suçundan verilen cezaları ise bozdu.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin gerekçeli kararı daha sonra açıklanacak.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın kararı doğrultusunda yeniden karar verecek.

ŞEMDİNLİ DAVASI'NIN YARGI SÜRECİ

Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde, 9 Kasım 2005 tarihinde patlama meydana geldi. PKK eski hükümlüsü Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nin bombalanması sonucu 1 kişi öldü, 1 kişi yaralandı. Olayın hemen ardından çevrede bulunanlar 2 kişiyi yakaladı. Bu kişilerin üzerinden askeri kimlik, araçlarında kroki ve silahlar bulundu. Kitabevinin önünde park halinde bulunan ve patlamanın faillerine ait olduğu belirtilen 30 AK 933 plakalı Renault 19 marka otomobilin Hakkâri Jandarma Komutanlığı'na ait olduğu belirtildi. Aracın bagajında ise 3 Kalaşnikof tüfek, bunlara ait 10 şarjör, bomba malzemeleri, polis ve asker yelekleri ve krokiler bulundu.

Van 3'üncü Ağır Mahkemesi'nde olayla ilgili dava açıldı. Mahkeme, 19 Haziran 2006 tarihinde sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile terör örgütü PKK itirafçısı Veysel Ateş'i 'adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verdi. Sanık avukatlarının, itirazı üzerine temyiz incelemesini 16 Mayıs 2007'de tamamlayan Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi, 3 sanık hakkında verilen kararı, usul ve görev yönünden bozdu. 13 Haziran 2007'de yeniden Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan davanın 14 Eylül 2007'deki duruşmasında, mahkeme heyeti 'görevsizlik' kararı vererek, dosyayı Van Askeri Mahkemesi'ne gönderdi.

Van Askeri Mahkemesi de 14 Aralık 2007 tarihindeki ilk duruşmada sanıkların tahliyesini kararlaştırdı. Askeri mahkeme, 22 Ocak 2010 tarihinde, dava dosyasının Hakkari Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderme kararı aldı. Müdahil avukatlarının itirazı üzerine dosya, Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. Uyuşmazlık Mahkemesi anayasanın bazı maddelerinde yapılan son değişikliği gözönünde bulundurarak 2 Mayıs 2011 tarihinde Şemdinli davası dosyasını yeniden Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma 21 Temmuz 2011 tarihinde yapıldı. Tutuklu yargılanan sanıklar astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş bu duruşmada da hazır bulunduruldu. Deprem nedeniyle Van Adliye Sarayı'nın hasar görmesi nedeniyle bir kez ertelenen davada geçen duruşmada savcı, sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş'e 'adam öldürmek', 'çete kurmak' ve 'adam öldürmeye teşebbüs' suçlarından 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis ceza istemişti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑