GÜNCEL

Soma'da işçiler sendikacılara karşı ayaklandı

Soma'da maden işçileri Türkiye Maden İş Sendikası Ege Şubesi'nin önünde toplandı. Sendika binasını işgal etmek isteyen işçiler sloganlar atarak sendikacıların istifasını istedi. Eylem üzerine Türkiye Maden İş Ege Şube Ba

26 Mayıs 2014 Saat: 14:24
Soma'da işçiler sendikacılara karşı ayaklandı
Soma'da işçiler sendikacılara karşı ayaklandı

 Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın ardından, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde iş güvenliğinin alınması için eylem yapan ardından işçiler, bu kez de işyerlerinde örgütlü olan Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifası için eylem başlattı. 

Sendikadan toplu halde istifa kararı alan işçiler, Kaymakamlık hizmet binası önündeki eylemlerini sürdürüyor. 

SENDİKA YÖNETİMİNİN İSTİFASINI İSTEDİLER 
Facianın üzerinden 14 gün geçmesine rağmen öfkeleri dinmeyen yaklaşık 300 işçi, bugün Soma Kaymakamlığı önünde bir kez daha toplandı. İşçiler, felaketin ardından yanlarında durulmadığı gerekçesiyle işyerlerinde faaliyet gösteren Türkiye Maden İş Sendikası yönetiminin istifasını istedi. 

Sendikadan toplu olarak istifa kararı alan işçilerle görüşmek üzere yanlarına gelen ve bir dönem sendikanın şube başkanlığını yaptığını, ancak daha sonra sendikadan ihraç edildiğini dile getiren Naim Sezer, işçilerden haklarını almadan istifa etmemelerini istedi. 

Ancak işçiler, Sezer'in konuşmasını yarıda kesip, açıklama yapmasına engel oldu. İşçilerin, Soma Kaymakamlığı önündeki eylemi sürerken, Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölge Şube Başkanı Tamer Küçükgencay, "Yaşadığımız talihsiz kaza sonrası Soma belli bir sürece girdi. 14 bine yakın arkadaşımızın çalışma koşulları gibi birçok sorunlar var. Arkadaşlarımızın tepkisi çok normal ama sendika olarak biz kötü şeyler yapmadık. Bu kaza üzerine konuşacak çok şey yok. Hepimiz üzgünüz. İnsanların sendikal tercihi yasalarda bellidir. İsteyen arkadaşlar sendikamızdan ayrılabilir, isteyen arkadaşlar kalabilir. Bu süreç böyle devam edecek. Olayda bizim de bir suçumuz varsa, vicdanen bunu yeri ve zamanı gelince değerlendireceğiz. Şu anda 301 şehidimize sahip çıkma zamanı ve geride kalan arkadaşlarımızın iş güvenliği sağlanmış ocaklarda çalışmasını sağlamaktır" diye konuştu.

SENDİKA BAŞKANI İSTİFA ETTİ 
Polislerin sendika binası önünden uzaklaşmasını istediği işçiler, daha sonra yeniden Kaymakamlık önüne döndü. 

Bu sırada Türkiye Maden İş Ege Şube Başkanı Tamer Küçükgencay meydana gelerek işçilere görevinden istifa ettiğini açıkladı. Ancak bu açıklama da işçilerin tepkilerini dindirmedi. Öfkeli işçiler, Türkiye Maden İş Sendikası Ege Bölge Başkanlığı yönetim kurulunun istifa etmesini isteyerek, yeniden sendika binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis bölgede yine geniş güvenlik önlemi aldı. 

SESSİZ EYLEM SONA ERMİŞTİ 
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı maden ocağında geçen 13 Mayıs'ta çıkan yangının ardından 301 kişi hayatını kaybetti, 486 kişi ise ölümden döndü. Facianın ardından, ilçede faaliyet gösteren maden ocaklarında çalışan işçiler, çalışma şartlarının düzeltilmesi ve madenlerde gerekli iş güvenliğinin alınması için sessiz eylem başlattı. Dört günün ardından, işçiler arasından seçilen temsilciler Ankara 'ya giderek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve bürokratlarla görüştü. Taleplerinin karşılanacağı sözünü alan işçiler, Soma Kaymakamlığı önünde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'un açıklamasının ardından eyleme son verdi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑