EKONOMİ

Suudi Arabistan'ın Rekor Petrol Geliri

Artan ham petrol fiyatları ve üretim neticesinde Suudi Arabistanın petrol ihracatından bu yıl 335 milyar dolarlık gelir elde etmesinin beklendiği bildirildi

31 Ağustos 2012 Saat: 14:54
Suudi Arabistan'ın Rekor Petrol Geliri
Suudi Arabistan'ın Rekor Petrol Geliri

Ülkenin en büyük bankası Milli Ticari Bankası tarafından yayınlanan rapora göre Krallık, varil fiyatının ortalama 108 dolarda seyretmesinin ardından geçen yıl 317 milyar dolarlık petrol geliri kaydetti. Bunun yanısıra ham petrol üretimi günlük 1.1 milyon varilden 9.3 milyon varile çıktı.

Banka tahminlerine göre ülkedeki petrol üretimi bu yıl 9.4 milyon varil sınırına dayanacak ve varil fiyatı da 106 dolar civarında olacak. Önümüzdeki yılda da varil fiyatı 100 doların üzerinde seyretmeye devam edecek ve petrol üretimi tarihinin en yüksek seviyesine ulaşarak günlük 9.7 milyon varil olacak. Suudi Arabistan'ın 2013 petrol gelirleri ise 330 milyar doları bulacak.

Ham petrol üretimindeki yavaş artış nedeniyle ülkenin reel gayri safi milli hasılası ise yüzde 6.8'den (2011) bu yıl yüzde 3.9'a gerileyecek. Petrol harici sektörün 2012'de yüzde 4.7, hidrokarbon sektörünün yüzde 1.8 büyümesi bekleniyor.

Ülke bütçesinin ise bu yıl 87.7 milyar dolar fazla vereceği tahmin ediliyor. Suudi Arabistan bugüne kadar en çok bütçe fazlasını 166 milyar dolar ile 2008'de vermişti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑