GÜNCEL

Taksim Gezi Parkı şiddetinin faturası

Gezi Parkı eylemlerinin şiddete dönüşmesiyle 1’i polis 4 vatandaş öldü. 45 ambulans, 90 belediye otobüsü, 214 özel araç ve 240 polis aracı tahrip edildi. 58 kamu binası ve 337 işyeri zarar gördü.

20 Haziran 2013 Saat: 10:36
Taksim Gezi Parkı şiddetinin faturası
Taksim Gezi Parkı şiddetinin faturası
Ağaçların kesilmesi ve Topçu Kışlası yapımına karşı başlatılan ancak şiddet olaylarına dönen Gezi eylemlerinin bilançosu çıkarıldı. 1'i polis 4 vatandaşın hayatını kaybettiği olayların maddi zararı ise yaklaşık 140 milyon lira.

İçişleri Bakanlığı, ülke genelinde gerçekleşen Gezi Parkı eylemlerinin yol açtığı zararın envanterini çıkardı. 1 polis ile 3 vatandaşın ölümüyle sonuçlanan protesto gösterilerinde 21 günde yaklaşık 140 milyon liralık zarar meydana geldi. Bakanlık raporunda, şiddet eylemlerinin yoğunlaştığı 16 il ön plana çıktı. Maddi zarar en fazla; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Artvin, Bursa, Edirne, Eskişehir, Hatay, Kocaeli,Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa ve Tunceli'de görüldü. 140 milyon liralık toplam zararın yüzde 90'ının bu illerde meydana geldiğine dikkat çekildi. 

45 AMBULANS 

Eylemlerde sadece polis araçları ve kamu binaları değil yaralılara ilk müdahaleyi yapan ve onları hastanelere taşıyan ambulanslar da hedef alındı. Rapora göre, ülke çapında 45 ambulans, 90 belediye otobüsü, 58 kamu binası, 214 özel araç ile 337 işyeri zarar gördü. Kızılay'a ait bir kan alma otobüsü zarar gördü. Eylemciler molotofkokteyli, taş, sopa ve sapanlarla polis araçlarını da hedef aldı. 240 polis aracında büyük hasar oluştu.

Yakılan ve parçalanan birçok ekip otosu kullanılamaz hale geldi. Bazı polis araçlarının hurdaya ayrıldığı öğrenildi. İstanbul'da 158, İzmir'de 19, Adana'da 10, Tunceli'de 9, Ankara'da ise 2 polis aracı tahrip edildi. Zarar gören araçlar arasında TOMA'lar da yer aldı. Bakanlığın raporuna göre, göstericiler taş ve sapanlarla 68 MOBESE kamerasını kırdı. Taşlı saldırıya uğrayan 8 polis merkezi de zarardan nasibini aldı. Polisin toplamzararı 15 milyon 500 bin lira olarak kayıtlara geçti.

3 BİN 368 KİŞİ TEDAVİ GÖRDÜ

Sağlık Bakanlığı da eylemler boyunca ambulanslarla ya da ayakta hastanelere başvuran ve tedavi gören kişilerle ilgili çalışma yürüttü. Gezi Parkı eylemleri nedeniyle 1200'ü ambulanslarla hastaneye kaldırılan 3 bin 857 kişi ayakta tedavi gördü. Bu kişilerden sadece 57'si yatırılarak tedaviye alındı, diğerleri taburcu edildi. Halen 6 kişinin yoğun bakımda tedavilerinin sürdüğü ancak hayati tehlikelerinin bulunmadığı ifade edildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑