YAŞAM

Tdd, Şeker Dışında Tatlandırıcı Kullanmayan İşletmelere Plaket Verecek

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TDD), şeker dışında tatlandırıcı kullanmayan işletmeleri ödüllendireceklerini açıkladı.

26 Temmuz 2012 Saat: 19:31
Tdd, Şeker Dışında Tatlandırıcı Kullanmayan İşletmelere Plaket Verecek
Tdd, Şeker Dışında Tatlandırıcı Kullanmayan İşletmelere Plaket Verecek

Tüketiciyi Destekleme Derneği (TDD), şeker dışında tatlandırıcı kullanmayan işletmeleri ödüllendireceklerini açıkladı. Dernek, (Şeker dışında tatlandırıcı kullanmıyoruz) duyurusuna uyan ve bunu büyük harflerle yazarak vitrinlerine asan işletmelere plaket verecek.

TDD Genel Başkan Yardımcısı Hülya Kelleci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, son yıllarda gıdalarda kullanılan tatlandırıcıların, gerek yapay üretimler sebebiyle, gerekse genetiği değiştirilmiş organizmalardan elde edilmiş olmalarıyla, içeriklerindeki değişiklikler sonucunda insan sağlığını önemli ölçüde bozduğunu belirtti. Kelleci, söz konusu tatlandırıcıların sağlık bakımından açık bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Bunlardan en yaygın olarak kullanılanın ise mısır şurubu olduğunu belirten Kelleci, "Mısır şurubunun yüzde 80’ni fruktoz, yüzde 20'si glukoz içerir. Çayımıza koyduğumuz şeker (pancar şekeri)’den 15 kat daha fazla tatlandırır." diyerek mısır şurubunun zararlarına dikkat çekti.

Bu bağlamda sadece mısır şurubu içerisindeki fruktozun verdiği zarardan örnekler veren Kelleci, "Fruktoz insülin direncini geliştirerek şeker hastalığını geliştirir, karaciğer yağlanması, siroz ve kansere dönüşüm oluşturur. Kanda ise kolesterol ve trigliserit’i arttırarak, yüksek tansiyon meydana getirir. Doyma hissini kaldırarak obeziteye neden olur." ifadesini kulandı.

Hollanda ve İngiltere'de mısır şurubu kullanımının yasaklandığını işaret eden Kelleci, Türkiye'de başta mısır şurubu olmak üzere diğer suni tatlandırıcılardan siklamat, aspartam, sakkarin, sukkoroz ve taumatinin de yasaklanması gerektiğini kaydetti.

        Tüketiciyi Destekleme Derneği olarak vatandaşları bilinçli olmaları ve sağlığa zararlı gıdaları tüketmemeleri konusunda uyardıklarının altını çizen Kelleci, tatlı ürünleri üreten veya satan işletmeleri de, farkındalık oluşturarak, tüketicinin sağlığına verdikleri önemi göstermeleri bakımından, şeker dışında tatlandırıcı kullanmamaları gerektiğini dikkat çekti.

        Kelleci, tatlı ürünleri üreten veya satan işletmeleri de farkındalık oluşturarak, tüketicinin sağlığına verdikleri önemi göstermeleri bakımından, (şeker dışında tatlandırıcı kullanmıyoruz) duyurusunu büyük harflerle yazarak, vitrinlerine asan işletmelere derneklerine müracaat etmeleri halinde, plaket vererek ödüllendireceklerini ve bunu kamuoyuna duyuracaklarını bildirdi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑