GÜNCEL

Tınastepe'ye Ergenekon soruşturması

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığının, CHP eski Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe hakkında CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner hakkında yürütülen soruşturması sırasında Ergenekon terör örgütüne üye olmamakla örgüt adına suç i

7 Kasım 2012 Saat: 10:29
Tınastepe'ye Ergenekon soruşturması
Tınastepe'ye Ergenekon soruşturması
Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi ise iddianameyi kabul ederek, Cihaner'in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nden "birleştirme" görüşü sordu.

Erzincan'da "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaya koydukları iddia edilen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, "Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanması Yargıtay'da devam ederken, Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP eski Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe hakkında iddianame hazırladı. TMK'nın 10. maddesiyle görevli Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede Tınastepe, "Egenekon terör örgütüne üye olmamakla örgüt adına suç işlemek rüşvet vermeye teşebbüs etmek ve yargı görevini yapanı etkileme" iddialarından suçlandı. ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi Cihaner'in yargılandığı Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ne göndererek, "birleştirme" görüşü sordu.

DURUŞMA TARİHİNDEN ÖNCE GÖRÜŞ BİLDİRİLMESİ İSTENDİ
Mahkeme tarafından Daire'ye yazılan görüş yazısında, "...Saldıray Berk ve arkadaşları için Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan davanın halen Dairenizde ilk derece yargılamasının yapıldığı dikkate alınarak, dosyamız sanığına (Erol Tınastepe) iddia edilen eylemler ile suça konu örgütün değerlendirilmesinin birlikte görülmesinin gerektiği dikkate alınarak, hukuki ve fiili irtibat nedeni ile dosyamızın Dairenin dosyası ile birleştirilmesine muvafakat edilip edilmeyeceği hususunda duruşmanın atılı bulunduğu 21 Aralık 2012 tarihinden önce mahkememize görüş bildirilmesi arz olunur" denildi.

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'nın eski milletvekili Tınastepe hakkında hazırladığı iddianamede, Cihaher ve Berk hakkındaki soruşturma devam ederken, dönemin Erzincan Milletvekili olan Tınastepe'nin Cihaner'in soruşturma dosyasında "Munzur" kod adlı gizli tanık ile Erzincan'da bulunan Eriza Otel'de Erdal E. aracılığıyla soruşturma tarihinde CHP İzmir Milletvekili olan Ahmet Ersin ile özel olarak görüştüğü, Ersin'in görüşmenin yapıldığı yere yakın bir sütunun önüne görüşmeden önce bir siyah çanta bıraktığı kaydedildi. İddianamede çantanın görüşmenin bitmesinden sonra buluşmayı sağlayan Erdal E. tarafından alındığı bu durumunda otelin olay gününe ait kamera kayıtlarından tespit edildiği iddia edildi. İddianamede yer alan bilgiye göre, Munzur kod adlı tanık, her hangi bir milletvekili ile görüşmediğini söylerken, ikinci ifadesinde Erdal E.'nin kendilerini kullanmaya çalıştığını, Ankara'ya gittiklerinde kendilerini CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe'nin karşıladığını, medyaya çıkma karşılığında kişi başı 100 bin TL vaat ettiğini iddia etti. .

TANIKLIKLA İLGİLİ BİRŞEY KONUŞULMADI
İddianamede, Erdal E.'nin kendisini CHP'li milletvekilleriyle görüştürme isteğini kabul etmediğini ifade eden Fırat kod adlı gizli tanığın, Erdal E.'nin siyah bir çanta getirerek içinde "80 bin TL" olduğunu söyleyip "bu parayı alın, ifadelerinizi de değiştirin" dediği iddiası yer aldı. İddianamede yer alan bilgiye göre, gizli tanık Fırat, Ankara'ya gittiklerinde Tınastepe'nin kaldıkları otelden kendilerini alarak yemeğe götürüldüğünü "size 100 bin TL para verilecek televizyona çıkacaksınız Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığındaki ifadelerimizi baskı altında alındı diyeceksiniz" teklifte bulunduğunu kendilerinin bu teklife kabul etmediklerini öne sürdü.

İddianamede, "Şüphelinin savunmasında suçlamaları kabul etmediğini, gizli tanıkları yönlendirmediğini ve tanıklarla bir yakınlığının bulunmadığını, yalnızca bu kişilere "madem pişman olacaktınız baştan neden böyle ifade verdiniz" diye söylediğini bildirmiş ise de savunmanın suçtan ve cezadan kurtulmaya yönelik olduğu, tanık beyanları, kamera kayıtları ve diğer delillerden aksinin kanıtlandığı anlaşılmıştır" denildi.

KAMU GÖREVİNİ YERİNE GETİREN GİZLİ TANIK
Tınastepe'nin kamu görevini yerine getiren gizli tanık olarak ifade veren tanıkların maddi menfaat vaadi karşılığında ifadelerini değiştirmelerini istemesi eyleminin rüşvet vermeye teşebbüs suçunu oluşturduğunun belirtildiği iddianamede, tanıklığın kamu görevi olduğunun Yargıtay'ın kararlarında da yer aldığı anımsatıldı. Tınastepe'nin Erzincan İl Başkanlığı seçimi nedeniyle yaptığı konuşmada ise yargı görevini yapanı etkilemeye çalıştığı savunulan iddianamede, Tınastepe'nin Ergenekon terör örgütüne üye olmamakla örgüt adına suç işlemek rüşvet vermeye teşebbüs etmek suçlarından TCK'nın 314/2-3 maddesi uyarınca cezalandırılması istendi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Bidünya Haber | Dünya ve Türkiye Gündemine uzak kalmayın. Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑